ELLENFÉL-LES

A Ferencvárossal döntetlenező Pakshoz látogatunk szombaton

Csertői Aurél csapata adja a bajnokság egyik legjobb balhátvédjét Szabó János személyében.

A 28. forduló következik az OTP Bank Ligában. A Videoton FC - immáron első helyezettként - a Paksi FC otthonába látogat és szombaton 17 órai kezdettel mérkőzik Csertői Aurél együttesével, amely a 6. helyen áll.

A Paks legutóbb a Ferencváros vendégeként kétszer is vezetést szerzett a Groupama Arénában, ám győzniük nem sikerült, miután a hazaiak egy 95. perces büntetővel egalizáltak. A Tolna megyeiek kiválóan meneteltek a tavasszal - 3 győzelemmel és 2 döntetlennel kezdtek - és a dobogón is álltak, mígnem két, némileg váratlan vereséget szenvedtek: a DVSC 5-2-re, a Haladás 2-1-re verte őket.

A transfermarkt.de által 5,23 millió euróra becsült keret értéke a 10. legmagasabb az NB I-ben, közülük is a válogatott Szabó Jánost taksálják legtöbbre (500 ezer euró), Bertus Lajos és Papp Kristóf értéke pedig egyaránt 400 ezer euró.

A kizárólag magyar játékosokkal dolgozó paksiaknál számos egykori labdarúgónk futballozik: Simon Ádám és Fejes András 2014-15-ös bajnokaink, Gévay  Zsolt Vidi-nevelés, Szakály Dénes 2010-11-ben ünnepelhetett bajnoki címet Fehérváron, Koltai Tamás BL-selejtezőn is pályára lépett csapatunkban, Haraszti Zsolt pedig három időszakban is rúgta a bőrt együttesünknél. A vezetőedző, Csertői Aurél 2006-ban Magyar Kupa-győzelemre vezette a mieinket.

Az idei kiírásban eddig 26 különböző játékos lépett pályára az élvonalban a paksiaknál, legújabban a Ferencváros ellen NB I-es debütáns kapus, Rácz Gergő. A legtöbbször Papp Kristóf és Szabó János játszottak (ők még nem hagytak ki egy találkozót se), de 26-szor Bertust és Gévayt is bevetette Csertői. Hahn János 24-szer kapott lehetőséget, de a házi góllövőlistát Bartha László vezeti 7 találattal. Bertus 6, Papp K. 5 alkalommal volt eredményes.

InStat-pontszámok terén Szabó János áll a legjobban, átlagban 245 ponttal, amely más posztokon akár az év csapatára is elég lenne (Marquinhos Pedroso előzi meg). Simon Ádám 233-mal, Papp Kristóf 231-gyel, Bartha László 229-cel áll azok között, akik elég mérkőzésen játszottak ahhoz, hogy statisztikailag releváns mennyiségű adattal rendelkezzenek. A forduló csapataiba 10 játékos összesen 23-szor került be a Tolna megyeiektől. Szabó János ebben a tekintetben a balhátvédek között 6 szereplésével listavezető, ahogy Lenzsér Bence is a maga 4 alkalmával. Hahn és Bartha 3-szor, Papp K. 2-szer, míg Koltai, Kulcsár, Simon Á., Bertus és Szakály D. egyszer-egyszer kerültek be.

A Ferencváros ellen kiállított Vági Andrásra biztosan nem számíthat a szombati mérkőzésen Csertői Aurél vezetőedző.

Szerző: Guber Péter

Fotó: vidi.hu

További hírek