ELLENFÉL-LES

Szerdán az ázsiai BL-győztessel játszunk

A dél-kínai tigrisként becézett csapat 2010-ben megnyerte a kínai másodosztályt, azóta minden évben kínai bajnok lett az élvonalban, tavaly pedig megnyerték az ázsiai BL-t is.

Az Evergrande F.C. az 1990-es évek közepén még stabil tagja volt a kínai első osztálynak, azonban 1997-ben kiestek és csak 2007-ben sikerült nekik visszajutniuk a legjobbak közé. Két szezont követően ismét a második ligában indultak, amit aztán simán meg is nyertek, 2011 óta pedig minden évben megnyerték a kínai bajnokságot, így elmondhatjuk, hogy jelenleg Marcello Lippi együttese a legjobb futballcsapat Kínában sőt, ahogy látni fogjuk, tavaly elfoglalták Ázsia trónját is!

2010 nyarán sikerült megszerezniük Sun Xiang-ot, ő volt az első kínai labdarúgó, aki játszott a Bajnokok Ligájában, méghozzá a holland PSV színeiben. Ráadásul sikerült győztes mérkőzésen bemutatkoznia, ugyanis 2007. február 20-án a holland csapat hazai pályán 1-0-ra legyőzte az Arsenalt. Rajta kívül - szintén 2010-ben - leigazolták a kínai válogatott csapatkapitányát is, Zheng Zhi-t. Korábban a Charlton Athletic-ben és a Celticben is játszott, míg a kínai válogatottban eddig 76 mérkőzésen 13 gólt szerzett a 33 éves középpályás.

Az Evergrande F.C. keretében csupán hat idegenlégiós található, azonban nem a mennyiség számít náluk, hanem inkább a minőség. Néhány napja igazolták például le a 17-szeres olasz válogatott középpályást, a 30 éves Alessandro Diamantit, akinek becsült értéke jelenleg 8 millió euró. Rajta kívül négy brazil légiós (Elkeson - 4,2 millió euró, Muriqui - 4 millió euró, Cléo - 1 millió euró, René Junior - 750.000 euró) és egy koreai játékos (Kim Young-Gwon - 1,2 millió euró) szerepel a csapatban.

Ettől függetlenül kijelenthetjük, egyáltalán nem vár csapatunkra szerdán könnyű mérkőzés, még akkor sem, ha két évvel ezelőtt 2-1-re nyerni tudtunk ellenük ugyanitt, Spanyolországban.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: Reuters

További hírek