INTERJÚ

José Gomes: "Eddig a védekezésen volt a fő hangsúly, a második edzőtáborban a támadásokon lesz"

Vezetőedzőnk hosszabb interjú keretében értékelte a spanyolországi edzőtábort. Szóba kerültek lehetséges új játékosok, és az új csapatkapitány személye is.

- Véget ért az első edzőtábor itt Spanyolországban. Mi volt ön számára a legfontosabb tanulság?

Az edzőtábor legnagyobb tanulsága az volt, hogy amennyiben a játékosok valóban el akarják érni a legnagyobb célkitűzésünket, vagyis a bajnoki címet, akkor mindenkinek többet kell nyújtania. Van ugyanis, amikor a bajnoki címhez a 100%-os teljesítmény sem elég. El kell mennünk a teljesítőképesség végső határáig. Minden energiánkat, minden erőnket bele kell adni, hogy elérjük a legfőbb célunkat.

- Minden kérdésére választ kapott az elmúlt két és fél hétben?

Igen, a legtöbb kérdésre választ kaptam. Van egy alapunk, amely megmutatja számunkra, hogy melyik utat kell követnünk annak érdekében, hogy kijavítsuk a hibáinkat. Mindent megtettünk azért, hogy valamennyi probléma a felszínre kerüljön. A játékosok pedig látták, hogy a célok eléréséhez mindent ki kell adniuk magukból. 

- Tudjuk azt, hogy hogyan lehet ezt megvalósítani?

Teljesen egyértelmű számomra, hogy milyen utat kell követnünk annak érdekében, hogy a problémákat megoldjuk. És természetesen követni is fogjuk ezt az utat.

- A felkészülési mérkőzések alkalmával több játékost is kipróbált olyan posztokon, amelyek korábban a Vidiben még nem szerepeltek. Ezzel kapcsolatban mik a tapasztalatai?

Néhány játékos remekül teljesített a megszokottól eltérő poszton, mások nem annyira. Egy felkészülési mérkőzésen van lehetőség arra, hogy kipróbáljunk néhány olyan dolgot, amit tétmérkőzésen nem lehet. Emiatt is eredményesnek ítélem az első edzőtáborunkat, hiszen alkalmunk volt jó ellenfelek ellen megnézni több játékost is, hogy mire képesek más poszton.

- Miben fog különbözni a második edzőtábor?

A most véget ért edzőtáborban próbáltuk megtalálni a védekezésünkben felmerülő hibákat. Időnk nagy részében ezen dolgoztunk. A második edzőtáborban egyrészt folyamatosan javítani fogjuk a védekezésünket, azonban immár nagyobb hangsúly lesz a támadásokon. Hiszek abban, hogy a bajnoki cím eléréséhez alapvető dolog a szervezett védelem. Ha ez megvan, akkor jön a következő, szintén fontos dolog, a támadás, hiszen az ellenfelek védelmét fel kell majd törnünk.

- A tervek szerint februárban még erősebb ellenfelek ellen fogunk pályára lépni. Nem lesz nehéz ellenük a támadásokat gyakorolni?

A mostani négy edzőmeccsünk előtt nem kaptak annyi pihenőidőt a játékosok, hogy teljesen frissnek érezzék magukat a pályán. Ennek az volt az oka, hogy látni akartam miként reagálnak fáradtan bizonyos meccs helyzetekben. Ahogy az előbb mondtam, így nem tudták leplezni a problémákat, én pedig látni akartam, mik azok a hibák, amiket kritikus helyzetben elkövethetnek. A támadások gyakorlása edzéseken nem túlságosan bonyolult dolog. Ami igazán nehéz, hogy mindezt jó ellenfelek ellen is végre tudjuk hajtani. Ezért fogunk a második edzőtáborban még jobb csapatok ellen pályára lépni. Ha felismerjük az összes olyan dolgot, amelyen javítanunk kell, és a játékosok nehéz erőnléti állapotban is jól reagálnak a pályán, akkor megfelelő erőnléti állapotban fantasztikus dolgokra lesznek képesek, ebben biztos vagyok. Ennek érdekében a második edzőtáborban a felkészülési mérkőzés előtti napon mindig több idő jut a pihenésre, mint amennyi idő a mostani meccsek előtt volt.

- Korábban azt mondta, az eredmény jelenleg nem a legfontosabb dolog. Februárban mennyire lesz fontos a felkészülési mérkőzések végeredménye?

A legfontosabb az, hogy a játékosok a szezon kezdetére megfelelő önbizalommal rendelkezzenek. Akkor van önbizalmad, ha sikeres vagy. Meg kell nézni a felkészülési mérkőzéseket, és fel kell ismernünk, mit is jelent a siker. Az is sikernek számít, ha meg tudjuk valósítani azokat a dolgokat, amiket elterveztünk, begyakoroltunk az edzéseken. De természetesen arról sem mondunk le, hogy ezek ellen az erős csapatok ellen is jó eredményeket érjünk el. 

- Itt vagyunk az átigazolási szezon elején. Vannak már konkrét kiszemeltek, akiket szívesen látna a Vidiben?

A klub vezetősége teljes mértékben tisztában van azzal, kik azok a játékosok, akikkel szeretném megerősíteni a csapatot. Keményen dolgoznak a háttérben azért, hogy megszerezzük ezeket a labdarúgókat. Teljes mértékben elégedett vagyok, hiszen tudom, hogy a vezetés is pont ugyanazt akarja, amit én. Egyelőre korainak tartom, hogy konkrét neveket mondjak, kik azok a játékosok, akiknek a megszerzésén gőzerővel dolgozik a klub. Annyit azonban elárulhatok, bár ez egyáltalán nem titok, hogy olyan játékosokkal akarom megerősíteni a keretünket, akikkel a Vidi még jobb csapat lesz.

- Néhány nappal ezelőtt igazolt kölcsönbe Tóth Balázs, az eddigi csapatkapitány a Puskás Akadémia FC-be. Lehet már tudni, ki lesz a következő csapatkapitány?

Nálunk az a rendszer, hogy van egy háromfős csapatkapitányi "team". Az elsőszámú kapitány, Tóth Balázs távozásával, az eddigi második számú "cséká" lett ideiglenesen a kapitány, ő nem más, mint Marco Caneira. Rajta kívül jelenleg Sándor Györgyöt és Juhász Rolandot tartom alkalmasnak arra, hogy ebbe a háromfős kapitányi "team"-be kerüljön, hiszen nem csak rutinos játékosok, de nagy nemzetközi tapasztalattal is rendelkeznek. Hogy ki lesz az elsőszámú kapitány a három játékos közül, az legkésőbb az átigazolási szezon végére kiderül.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: Peka Roland / vidi.hu

További hírek