Nikolics, a nyerő csere

Kapusa bravúrjaival sokáig tartotta a döntetlent az Újpest, a hajrában aztán Nikolics két góllal és egy gólpasszal elvette tőle a meccs hőse címet.

Ennél nehezebb helyzetbe nem nagyon kerülhet egy edző: nem elég, hogy Zoran Szpisljak nem számíthatott két legrutinosabb csatárára, Kabátra és Rajczira eltiltás miatt, a meccs napján tudta meg, hogy Pollák és Barczi sem vállalhatja a játékot, vagyis alaposan fel kellett forgatnia amúgy is fiatal csapatát. Így egy minden eddiginél rutintalanabb Újpest érkezett Fehérvárra, s várható volt, hogy nem támadólag lépnek fel a lilák. Nem is tették, de eleinte a Vidi játékából is hiányzott a lendület és a kreativitás, mégis vezethettünk volna, hiszen némi védelmi közreműködéssel a 13. percben Walter Lee helyzetbe került. Balajcza Szabolcs mentett és ezzel alaposan elkapta a fonalat a vendégek kapusa.

A második félidő elején azonban nagyobb sebességre kapcsolva beszorította ellenfelét a Vidi, Alves lövése egy védőről pattant kapufára, majd fejesét a gólvonalról mentették, aztán az 52. percben olyan lehetőséghez jutott, amiből eddig szinte mindig gól lett: 11-est lőhetett. A Sándor remek passzával kilépő gólkirály ezt maga harcolta ki, plusz egy kiállítást, hiszen az utolsó emberként őt buktató Mihajlovicsot leküldte a játékvezető. Balajcza azonban ihletett formában volt, megérezte, hogy Alves jobbra lövi a büntetőt, odaért és védett, sőt, a kipattanónál is gyorsabb volt Andrénál.

Megfoghatta volna ez a momentum a mieinket, még jobban, ha Balogh belövi az Újpest egyetlen nagy helyzetét - de kimaradt a ziccer, a fehérvári nyomás pedig fokozódott. Jött a szokásos "cserefegyver", Nikolics is, ám hiába válhatott volna szinte azonnal hőssé, ajtó-ablak helyzetben az üres bal alsó mellé lőtt. Előtte már bemutatott egy hatalmas bravúrt a Sándor lövését kipiszkáló Balajcza, utána Mitrovics bombáját is védte, majd egy percre rá Alves elől mentett ziccerben... És amikor André szöglet után a kapufára fejelt úgy tűnt, tényleg el vagyunk átkozva.
De valójában az Újpest van, hiszen idegenben rendre kikap, és ez a sors most is utolérte. Már éppen kezdett erőre és hangra kapni fogadalomból néma szurkolótáboruk, amikor a 79. percben Nikolics okosan visszafejelte a jobb sarokba Walter Lee baloldali átívelését.

Megtört a jég, megtört a bravúrkapus is: három perc múlva Alves passzából Nikolics megszerezte második gólját is, ezúttal lábbal, de ismét a jobb alsót célozva. S hogy Alves is megérezhesse ezen a meccsen is a gólszerzés örömét, arról az addigi befejező feladóként gondoskodott, a 85. percben balról centerezett, André pedig estében kotorta a hálóba a labdát. Így lett az Újpest kapusa helyett a Vidi csereként beállva két gólt és egy gólpasszt jegyző csatára a meccs hőse. Elmondható, Nikolics jól kihasználta a rendelkezésére álló fél órát...

Győzelmével a bajnokság felénél negyedik a Vidi, folytatás még ebben a hónapban, két tavaszról előrehozott meccsel.

Szerző: Somos Zoltán

További hírek