Március 21-e a Down-szindróma világnapja

Klubunk évről évre csatlakozik a genetikai rendellenesség okozta betegséggel kapcsolatos figyelemfelhívó eseménysorozathoz. 

A Down Syndrome International (DSI) nem véletlenül választotta március 21-ét. A nap a 21. kromoszómát jelöli, az év harmadik hónapja pedig ennek a kromoszómának megháromszorozódását, vagyis azt a rendellenességet, ami a Down-szindróma kialakulásához vezet. Ezért lett a világnap az év harmadik hónapjának 21. napja. Az eredeti ötlet Stylianos E. Antonarakis genetikustól származik, majd az ART21 nevű svájci betegcsoport átvette a figyelemfelhívással kapcsolatos elképzelést. Az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Ezen a napon az egész világon találkozókat, rendezvényeket tartanak, hogy felhívják a figyelmet erre a genetikai okból kialakuló fogyatékosságra.

Székesfehérvár és a Vidi is évek óta csatlakozik egy tematikus hét megszervezésével a rendezvénysorozathoz. Ennek keretében Down-szindrómás, és sajátos nevelési igényű gyerekek kísérték be a Vidi - Győri ETO meccsen a játékosokat, a szünetben pedig az Arany János Iskola diákjai közös produkcióban léptek fel a FŐNIX Rock and Roll Sporttánc Egyesülettel.

     
   
  A játékosokat felvezető tanulók által felengedett fehér léggömbök jelképezik közös világunkat.  
     

"Immár harmadik éve, hogy a Vidi mérkőzésen való részvétellel vezetjük fel a tematikus hetünket márciusban. Ez egy óriási élmény, és megtiszteltetés a gyerekek számára. Már hetekkel a meccs előtt ez volt az iskolában a fő téma, és a mai napig szinte másról sem beszélnek a gyerekek, mint arról, hogy milyen csodálatos élmény volt személyesen is találkozni azokkal a játékosokkal, akik egyébként sportolói példaképeik is. Nagyon szívmelengető volt, amikor a mérkőzés előtt az egyik Down-szindrómás bekísérő kisfiú azt mondta, hogy nagy megtiszteltetés neki, hogy itt lehet. Mire a klub egyik alkalmazottja azt válaszolta, hogy a Vidinek megtiszteltetés az, hogy itt vagytok. Egy életre szóló élménnyel gazdagodtak a gyerekek." - nyilatkozta honlapunknak Fülöp Anita, az Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény vezetője.
 

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: vidi.hu

További hírek