ELLENFÉL-LES

Ivanovszki korábbi csapata, a 2014-es Román Kupa-győztese lesz szombat kora este az ellenfelünk

A legutóbbi szezonban, annak ellenére, hogy a klub körül komoly gondok voltak, az Astra a román bajnokság negyedik helyén végzett, és indulhat az EL-selejtezőben.

Az Astra-Română Sports Clubot 1921-ben alapították. Évtizedeken keresztül a megyei első osztályban szerepelt, egészen a kilencvenes évek elejéig, amikor kvalifikálta magát a román labdarúgó-bajnokság harmadik osztályába. Az 1995-96-os szezonban feljutott a második osztályba, bár a 14. helyen végzett, de összeolvadt a harmadik vonal győztesével, az AS Danubiana București csapatával, annak pénzügyi nehézségei miatt. 1998-ban jutott először az első osztályba. 2003-ban összeolvadt a városi riválisával, a Petrolul Ploiești együttesével. Ezt követően kiesett az élvonalból, és két évre meg is szűnt. 2005-ben Ioan Niculae - Románia leggazdagabb embere - ismét életre hívta a csapatot. 2007-től az új neve FC Ploiești. 2009-ben az együttes feljutott az első osztályba, ekkor Ioan Niculae, a csapat elnöke, bejelentette, hogy újból Astra Ploiești néven szerepel az együttes. 2012 szeptemberében elköltöztek Gyurgyevóba, ekkortól lett a csapat neve FC Astra Giurgiu.

A klub történetének legsikeresebb szezonja a 2013-14-es idény volt. Ekkoriban a klub labdarúgója volt Mirko Ivanovszki is. A bajnokságban 5 ponttal lemaradva a bajnok Steaua Bukarest mögött a második helyen végeztek. Ugyanebben a szezonban megnyerték a Román Kupát, miután a bajnok fővárosi együttest 11-esekkel legyőzték. Néhány héttel később - szintén büntetőkkel - a Szuperkupát is elhódították a bukaresti csapattal szemben.

A 2014-15-ös idényben az Európa Ligában egészen a csoportkörig jutottak miután a cseh Slovan Liberec csapatát 6-2-es összesítéssel, majd pedig a francia Lyon-t idegenben lőtt több góllal ejtették ki a selejtezőből. A csoportban végül az utolsó helyen végeztek a Salzburg, a Celtic és a Dinamo Zágráb mögött.

Időközben a klub tulajdonosa, Románia leggazdagabb embere, Ioan Nicuale börtönbe került, ez pedig igen komoly hatással volt a csapatra. Meghatározó, válogatott játékosok távoztak, a problémák ellenére azonban 2015-ben is sikerült jó eredményt elérniük a bajnokságban. A 4. helyen végeztek, ez pedig azt jelenti, hogy idén is Európa Liga selejtezőt játszhatnak.

Az Astra keretének jelenlegi értéke megközelítőleg 27 millió euró a transfermarkt.de weboldal szerint. A csapatban tíz játékos értéke is magasabb 1 millió eurónál.

Szerző: Wéninger Ákos

További hírek