INTERJÚ

Kovács István: "Bizakodva tekintek előre, várom már az új szezont"

Válogatott középpályásunk természetesen beszélt a fantasztikus góljáról is, amit alig fél nap alatt több mint 10.000-en tekintettek már meg honlapunkon.

- A második ausztriai felkészülési mérkőzésen a román FC Astra ellen csereként kaptál lehetőséget az utolsó 30 percben, hogy érezted magad a pályán?

Köszönöm, nagyon jól éreztem magam, ezúttal is nagyon élveztem a játékot. Az első edzőmeccsünket végigjátszottam, most pedig úgy döntött a szakmai stáb, hogy az utolsó 30 percben kapok lehetőséget, amikor áttértünk a több csatáros játékra. Ezen a meccsen végig jó iramban futballoztunk, és sikerült megvalósítanunk azt, amit kért tőlünk a mester a meccs előtt, vagyis, hogy keményen támadjuk le ellenfelünket. Ők pedig nem tudtak mit kezdeni az agresszív játékunkkal, a végére pedig teljesen felőrlődtek. Az utolsó félórában szinte csak nekünk voltak helyzeteink.

- Most először viselted a csapatkapitányi karszalagot a Vidiben, milyen érzés volt?

Egyszer már nagyon közel jártam ehhez. Az előző szezonban Debrecenben volt arról szó, hogy én leszek a "cséká", de végül akkor Fejes András viselte a szalagot, ami nem is meglepő, hiszen ő az egyik legrégebbi játékosa a Vidinek, ráadásul ő fehérvári nevelésű játékos. Éppen ezért lepődtem meg, hogy ezúttal Vinícius nekem adta a kapitányi karszalagot, amikor ő lejött a pályáról, én pedig beálltam, hiszen "Fegya" is a pályán volt. Mindenesetre nagyszerű érzés volt, és köszönöm a társaknak a bizalmat, nyilván lesz ennek következménye is rám nézve, hiszen ha valaki csapatkapitányként debütál, akkor a közös kasszába egy kisebb összeget el kell helyeznie (nevet). Örülök, hogy ezen is átestem, több mint három éve játszom a Vidiben, ez pedig számomra egy jó visszajelzés a csapat részéről.

- Akkor elmondhatjuk, hogy nem volt rajtad nagyobb nyomás emiatt?

Annyiban volt rajtam nagyobb nyomás, hogy állandóan lecsúszott rólam a karszalag, mert túl bő volt - úgy látszik, Roli és Vini karjai jóval vastagabbak, mint az enyém (nevet).

- Beszéljünk egy kicsit a gólodról, hiszen nem mindennapi találatról van szó. Fél nap alatt már több mint tízezren látták a találatodat a vidi-hu videóján. Mondhatjuk, hogy ez a külsővel történő megoldás lassan már a védjegyeddé válik, hiszen pont ugyanilyen gólt lőttél tavaly az MTK-nak is?

Ez a gól is annak volt köszönhető, hogy keményen letámadtuk már a saját térfelén az ellenfelünket. Nagy érdeme van a labdaszerzésben Mirkonak, aki hibára kényszerítette a román csapat játékosát. A dinamikámnak köszönhetően sikerült gyorsan elpöckölnöm a labdát, utána pedig azt néztem, hogy ketten is segítették a támadásvezetést, mögöttem beindult Sejbi, középen pedig Mirko. Ekkor azt figyeltem, mi lehet a következő variációnk, viszont feltűnt, hogy a román védők nem segítik egymást, egy az egyben pedig ugye bárkit ki lehet cselezni. Ezt meg is próbáltam, először befelé akartam vinni a labdát, de a belső oldalt jól zárta a védő, így amikor pont lépést váltott, én megtoltam kifelé, ezzel sikerült őt kibillentenem az egyensúlyából, onnan pedig már azt a megoldást választottam, amit az MTK ellen is - külsővel a hosszúba.

(Nézze meg Kokó hasonlóan szép gólját, amit az MTK-nak lőtt - a videón 3:35-től)

Megmondom őszintén, szeretem ezt a fajta megoldást, azt pedig, hogy a védjegyemmé válik-e, nem tudom, mindenesetre szeretnék még sok ilyen gólt lőni.

- Sokat gyakorlod ezt edzéseken, vagy meccsen jön ösztönösen, ha ilyen helyzetbe kerülsz?

Inkább azt szokták kérni, hogy belsővel oldjuk meg az ehhez hasonló szituációkat, mert az biztosabb, számomra viszont ez a külsős megoldás a biztonságosabb, ebben jobban bízok.

- Lassan a felkészülési időszak hajrájába érkezünk, egy hét múlva már Szuperkupa-döntőt játszunk. Mit gondolsz, milyen szezon vár ránk?

Kedden még játszunk egy edzőmeccset, és szeretnénk jó eredménnyel zárni ezt a tíznapos edzőtábort. Persze ilyenkor még nem a meccsek végeredménye a legfontosabb, de mégis csak sportolók vagyunk, és minden meccset meg szeretnénk nyerni. Ezután következik a Fradi elleni Szuperkupa-döntő, amit nagyon várunk már, hiszen bőven van törleszteni valónk az FTC-vel szemben. Elcsépelt kijelentés, de igaz, hogy a két legjobb magyar csapat mérkőzik meg ezúttal is egy rangos hazai serlegért. Ez a találkozó akár meghatározó is lehet arra nézve, hogyan kezdjük majd a bajnokságot, hiszen egy FTC elleni kupasiker nagy lökést adhat számunkra. Emellett pedig gőzerővel készülünk a Bajnokok Ligájára is. Úgy érzem, benne van az a csapatban, hogy eljusson valamelyik nemzetközi sorozat csoportköréig is. Az biztos, hogy erőnléti gondjaink nem lesznek, az új fitnesz edző nagyon érti a dolgát, remek munkát végez. Személy szerint én is nagyon jó állapotban érzem magam. A vezetőedző pedig azon dolgozik, hogy taktikailag minél jobban felkészítsen bennünket az előttünk álló szezonra. Bizakodva tekintek előre, várom már az új szezont!

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: vidi.hu

További hírek