Hazai pályán a Vidi mindenki ellen esélyes

Az újpesti és fehérvári trénerként is dolgozó Várhidi Péter kellemes emlékei közé tartozik, hogy tíz éve kétszer ütöttük ki a lila-fehéreket. 

- Mindig különleges egy meccs az edzőnek, ha az ellenfélhez már csak családi okból is ezer szállal kapcsolódik – mondja a jelenleg Szigetszentmiklóson klubot igazgató szakember, aki 1998-ban épp egy sóstói találkozón lett bajnok a fővárosiakkal. - Természetesen nekem is fontosak voltak az Újpest elleni meccsek, de ilyenkor is a megoldandó feladatra kell figyelni. Persze jó, ha a játékosok is érzik, hogy az edző számára jelentős találkozó következik, abban, hogy ilyen jól sikerültek azok a meccsek tíz éve, talán benne volt ez is. Azt se felejtsük el, hogy már akkor is voltak a Videotonban újpesti múlttal rendelkező futballisták, Szlezák Zoltán, Terjék Lajos, nekik is plusz motiváció lehetett korábbi klubjuk ellen játszani.

Az Újpest elleni sikerek is kellettek hozzá, hogy a Vidi abban az idényben 5. helyen végezzen, ami tizenhárom év után a legjobb eredményünk volt.

- Kellemes emlékeket őrzök Fehérvárról, azt hiszem, az egy jó Videoton volt. Hosszú idő után ismét az élmezőnybe került, ezért hálásak voltak a szurkolók. Persze azóta sok minden történt a klubnál, ért el jobb eredményeket is – tért át a mára Várhidi Péter, akinek televíziós szakkommentátorként is van rálátása a magyar mezőnyre, ezzel együtt markáns véleménye a vasárnapi Vidi-Újpest esélyeiről.
- A Videoton a mai mezőnyben egy minőségi csapat, amely hazai pályán minden ellenfelével szemben esélyesnek számít. Ezt nagyjából igazolták is az eddigiek, az Újpest pedig idegenben gyengélkedik. Az a véleményem a lila-fehérekről, hogy talán kicsit túlzásba vitték a fiatalítást, a stabilitáshoz szükséges tapasztalat hiányzik a csapatukból. Otthon a közönség támogatása, a lendület viszi őket, de egy ilyen fiatal együttes gyengéi épp az idegenbeli meccseken jönnek ki, ott nem érzik úgy a ritmust.

Megkérdeztük a mindkét csapat kispadján megfordult szakembert arról is, a meglehetősen speciális helyzetben edzőként beállítaná-e az Újpest védelmébe a frissen leszerződtetett exfehérvári csapatkapitányt, Lipták Zoltánt.

- Gondolkodás nélkül beállítanám, egyértelmű erősítést jelent. Kimondhatjuk, hogy válogatott szintű játékos, és mivel az Újpestnek vannak belső védő gondjai, nem is kérdés, hogy helye van a csapatban. Megoldja a feladatot, az pedig, hogy éppen korábbi csapata ellen léphet először pályára, olyan lélektani plusz, ami szintén jól jöhet a vendégeknek.

Szerző: Somos Zoltán

További hírek