Eseménydús ősz végén a lilák

Bulvárlapokba illő sztorik, edzőváltás, új tulajdonos: Újpesten zajlott az élet... Tehetséges csapat, amely idegenben még nem nyert.

Történelmi rossz sorozat a bajnokság elején, edzőváltás, a tulajdonos letartóztatása, bilinccsel viccelődő játékos, éhező balhátvéd, milliomos belga megmentő - lássuk be, szappanopera szerzők fantáziáját lepipálva szerkesztette az élet az Újpest őszi szezonját. Az említett

Mészöly Géza vezetésével kezdték a bajnokságot, jogosnak tűnő nagy reményekkel, hiszen tavasszal utolsó hét meccsükből hatot megnyertek, és fiatal tehetségeik mellé a nyáron rutinos játékosokat igazoltak. Aztán szinte minden összeomlott: a nyolcadik fordulóig nem nyertek, közben Zoran Szpisljak személyében új trénert neveztek ki, a háttérben pedig még sokkal nagyobb volt a zűr, mint a pályán. A részleteket hagyjuk, lényeg, hogy mint lenni szokott, leginkább az anyagi nehézségek hatottak a csapat szereplésére... Nemrégiben aztán kedvező fordulat történt, az új tulajdonos pedig az ígéretek mellett már tettekkel, jelesül 150 milliós átutalással is nyomatékosította, komolyak a szándékai. Ezen tehát aligha múlhat a szebb jövő, a gond a kerület- illetve városhatárral van...

Mint hajdan a vidéki kiscsapatok a nagy főváros első táblájánál, úgy megy össze a mai Újpest, amint elhagyja szeretett környezetét: a IV. kerületen kívül hihetetlen módon egyetlen pontocskát gyűjtött. Hét meccsből... Az ősz első felében Győr, Siófok, Debrecen bizonyult túl távolinak, legalábbis a győzelem megszerzése szempontjából, Kaposváron legalább összejött egy döntetlen. Utána viszont kiderült, hogy nem vidék-fóbiáról beszélünk esetükben, mert a Honvédtól, a Vasastól és (persze ez volt számukra a legfájdalmasabb) a Fraditól is kikaptak idegenben, gólt sem szerezve, igazából esélytelenül. Egy ilyen tradíciókkal és eredményekkel rendelkező klub esetében hihetetlen ez a széria, főleg, ha összevetjük a hazai eredménysorral: a rossz kezdés után legutóbbi négy újpesti találkozóján összesen tizenöt gólt lőve maradt hibátlan a Szpisljak-csapat!

A saját nevelésű tehetségek továbbra is megkapják a lehetőséget Újpesten, nyilván rutintalanságuk is belejátszik ebbe a hullámzó teljesítménybe. De Simon Krisztián, Szokol Zsolt, Tajthy Tamás és a többiek ezzel együtt sem lebecsülhetőek, persze nem baj, hogy itthon játszunk velük. Tavalyi tavaszi menetelésük egyik kulcsfigurája már a Vidit erősíti, Nikola Mitrovicsnak biztos szokatlan lesz ellenük szerepelni, éppenséggel az ő távozását a hanyatlás egyik fontos okaként tartják számon az újpesti szurkolók. Ők biztos nem bánnák, ha a legutóbbi, pápai meccsünkön remek gólpasszt adó középpályásunk nem villogna vasárnap. Mi ellenkezőleg, ám nemcsak egy jó teljesítményre lesz szükség, mert idegenbeli pocsék eredmények ide vagy oda, azt azért ne feledjük: Fehérváron mindig felszívja magát az Újpest, és izgalmas, szoros meccseket játszik.

Szerző: Somos Zoltán

További hírek