"A Vidiből mindig lennének kiszemeltjeim"

Czéh László alapembere volt a Vidinek, ma a Kecskemét játékosmegfigyelője. Múltról, tehetségekről és a szombati bajnokiról beszélgettünk.

Czéh László két szezont töltött a Videoton FC csapatánál a '90-es évek elején, és a Vidi ezen időszakban lejátszott 60 bajnoki mérkőzéséből mindössze hármat hagyott ki. Már fehérvári játékosként kapott meghívót a válogatottba 1992 őszén, majd később egy évre a Ferencvároshoz igazolt, ahol rögtön minden létező címet (bajnokság, Magyar Kupa, Szuperkupa) begyűjtött, és meg sem állt Izraelig, ahol a 2000-es évek elejéig légióskodott. Manapság szülővárosa klubjának, a Kecskeméti TE-nek játékosmegfigyelője. Interjú.

1992-'93-as csapatkép, Czéh László a felső sorban jobbról a második.

1992-1994 között játszott Székesfehérváron, a Videoton FC meghatározó játékosa volt ebben az időben. Milyen emlékei vannak?

Az akkori Vidiben rengeteg jó játékos szerepelt, azt gondolom, hogy az a csapat ma is ott lenne a bajnoki cím közelében. Az első év jól sikerült, de az utolsó négy mérkőzésen – elsősorban a Vác és a Fradi ellen - elbuktuk az UEFA-kupa indulás lehetőségét, és ezzel az akkori főszponzor, a Waltham támogatását is. A második év sajnos már egy gyengébb szezon volt.

Két év után, 1994-ben továbbállt, a Ferencvárost választotta, de egy év elteltével onnan is ment, mégpedig Izraelbe, ahol hat évig szerepelt.

Nagyon jól éreztem magam Fehérváron, rengeteg barátom van a mai napig, meccsekre is ellátogatok időnként, de 1994-ben hívott a Fradi és elfogadtam, amit nem bántam meg, hiszen bajnokok lettünk. Utána hat évig játszottam Izraelben. A labdarúgásuk jobb volt, mint a magyar, a karakterük pedig nagyon kemény az itthonihoz képest. Ezt az izraeli mentalitást magyarként átvenni nem volt egyszerű, de azért sikerült.

Jelenleg a Kecskemét játékosmegfigyelője, és úgy tudom, a mostani Vidihez is van egy kis köze. Egy nevet említek: Gyurcsó Ádám...

Gyurcsó Ádámot már három éve figyeltem a Videoton II-ben, és én kerestem meg először a kölcsönszerződés lehetőségével, tehát igen, egy kicsit nekem is köszönheti a mai Vidi Ádámot, hiszen jót tett neki a kecskeméti félszezon, nagyon jól kifutotta magát.

Lennének további kiszemeltjei Székesfehérvárról?

A Videoton FC-ből mindig lennének kiszemeltjeim. A mi csapatunk jóval kisebb kaliberű mint a Vidi, ezért szükségünk van olyan kölcsönjátékosokra, akiket fel tudunk futtatni, és így a folyamat közben mi, utána pedig az anyaegyesület profitálhat belőle.

Gondolom nem hátrány, hogy a KTE-hez igazoló játékosok nem a bunkerfocit erőltető csapatba kerülnek? Mi az alapkoncepció amikor tehetségeket keres?

A KTE-nek és a Vidinek hasonló a stílusa, mindkét csapat a támadófutballt helyezi előtérbe. Öt év alatt a KTE egy szerethető csapattá vált Magyarországon, hiszen látványos játékkal szolgáljuk ki a közönségünket. Próbálunk olyan játékosokat keresni, akik magyarok és fiatalok. Külföldi játékost csak abban az esetben szeretnénk igazolni, ha három-négyszer jobbak a magyaroknál.

Két hete a Ligakupa döntőjében találkozott a Kecskemét és a Vidi, most pedig bajnoki következik. Milyennek látta az előző meccset?

A Ligakupa-döntőn tompábbak voltunk a megszokottnál, a Vidi pedig nem azt játszotta amit vártunk tőlük, nem nyíltak ki, nem léptek fel annyira támadólag ahogy szoktak, hanem nagyon okosan lezárták a területeket, kicsit visszaálltak, és ez sikert is hozott számukra. Mindezért nagy gratuláció jár a Videoton FC szakmai stábjának.

Mennyiben lesz más a szombati találkozó?

A Vidi szerintem hasonló rendszerben fog játszani, nekünk viszont biztonságosabbá kell tennünk a védekezésünket, a széleket pedig megpróbálni megbontani. A Kecskemétnek hazai pályán győzelemre kell játszani mindenki ellen, a közönségünket hozzászoktattuk ehhez, ezért el is várják tőlünk.

Szerző: Acsai N. Ferenc