Ukrajna legeredményesebb csapata következik

Szerdán 13.30-kor a Dinamo Kijev ellen lépünk pályára az Impact Kupa második játéknapján, és akár egy korábbi BL-győztes világsztár is játszhat ellenünk.

Az ukrán bajnokság, Ukrajna függetlenné válásának évében - 1991-ben - alakult meg. Azóta 13 alkalommal nyerte meg a bajnoki címet szerdai ellenfelünk. Legutóbb a 2008-2009-es szezonban bizonyultak hazájuk legjobbjának, míg az utolsó két idényben "csak" ezüstérmesek lettek a Sahtar Doneck mögött. A 13 ukrán bajnoki cím mellett nyertek 9 Ukrán Kupát és 5 alkalommal az ukrán Szuperkupát is elhódították.

Azért fontos kihangsúlyozni, hogy ukrán bajnoki címről, kupáról vagy éppen szuperkupáról beszélünk, mert korábban szintén 13 alkalommal megnyerték a szovjet bajnokságot, 9 alkalommal lettek kupagyőztesek és háromszor szuperkupa-győztesek a Szovjetunióban. Érdekesség, hogy nem csak Ukrajnában, de az egykori Szovjetunióban is rekordnak számít a 13 bajnoki cím. A Dinamo Kijev az első szovjet, illetve az első független ukrán labdarúgó-bajnokság indulása óta csak az élvonalban szerepelt, és ezzel nemcsak a legsikeresebb ukrán, hanem a legsikeresebb szovjet labdarúgócsapatnak is számít.


Az ukrán bajnokság idei szezonjában 20 fordulón vannak túl eddig a csapatok. A tabellát a még veretlen Dinamo vezeti, egy ponttal megelőzve a nagy rivális Sahtar Doneck-et.

A nemzetközi kupákban is szép sikereket értek el, elég ha csak megemlítjük, hogy a KEK-et két alkalommal nyerték meg (1975, 1986.) sőt egyszer még az UEFA-Szuperkupát is bezsebelték (1975.) 2008-ban az UEFA-Kupában elődöntőt játszottak, vagyis a legjobb 4 közé jutottak. Az Európa-Ligában - az előző szezonban - a negyeddöntőig meneteltek. (Hazai pályán 1-1-et játszottak a Bragaval, a visszavágón Portugáliában gólnélküli döntetlen született, így idegenben lőtt góllal a Braga jutott tovább.)

Sevcsenko a Young Boys ellen csak nézőként volt jelen
a marbellai stadionban, szerdán azonban akár pályára
is léphet ellenünk.

Nem csak az eddigi eredményei alapján mondhatjuk azt, hogy az elmúlt évek egyik legjobb csapata ellen fog játszani szerdán a Vidi. Beszédes adat az is, hogy az ukránok keretét 100 millió euróra becsülik. 14 játékos értéke is 3 millió euró fölött van. A két legértékesebb labdarúgójuk, a 22 éves ukrán Yarmolenko és a 23 éves nigériai Ideye is egyaránt 7,9 millió euróba kerül.

A csapat legnagyobb sztárja azonban kétség kívül a BL-győztes Sevcsenko. A 35 éves gólgyáros 1994-ben a Dinamoban kezdte a pályafutását, és 1995-1999 között, zsinórban öt alkalommal lett ukrán bajnok. 1999 és 2006 között az AC Milan játékosa volt, 2003-ban BL-t és UEFA Szuperkupát is nyert az olaszokkal. 63 góljával Filippo Inzaghi és Raúl mögött ő az európai kupák történetének harmadik legeredményesebb játékosa. 2006-2008 között a Chelsea játékosa volt, majd visszatért egy évre Olaszországba, hogy aztán 2009-ben végleg (?) hazaköltözzön, és pályafutását nevelőegyesületében fejezze be. Sevcsenko a Young Boys ellen még nem lépett pályára, ugyanis csak két napja csatlakozott a Spanyolországban készülő kerethez, de a lelátón ott volt, és szurkolt a csapatnak. Nincs tehát kizárva, hogy szerdán egy igazi világsztár is pályára lép ellenünk az Impact Kupa második napján.

Szerző: Wéninger Ákos

További hírek