RAJT AZ UTÁNPÓTLÁSBAN

U19: "Nagy hangsúlyt kell fektetnünk a srácok felnőtté válására"

U19-es együttesünk vezetőedzőjét, Vajda Gusztávot kérdeztük a nyári felkészülésről és az előttünk álló szezon célkitűzéseiről. 

Az új szezonban ismét van U19-es csapatunk, amellyel a napokban értetek a felkészülési időszak végére. Hogy értékeled az elvégzett munkát?

Összességében elégedett vagyok a felkészülésünkkel. A tavalyi szezonban U17-es és NB III-as csapatunk volt, most utóbbi helyett az U19-ben indulunk. Az NB III-as keretből is maradtak olyan játékosok, akik korosztályban még pályára léphetnek az U19-es bajnokságban és azt gondoljuk, hogy van bennük tehetség, hogy az első csapathoz odakerülhessenek, valamint a tavalyi U17-es csapatom nagy része alkotja a keretetet, akikkel egy jó szezont futottunk tavaly. A felkészülés alatt a szükséges munkát elvégeztük, össze kellett hangolni azt, hogy az utánpótlásból, illetve az NB III-ból érkező játékosok más játékrendszerben játszottak az elmúlt időszakban. A játékosok hozzáállása és elhivatottsága mindenképp pozitív volt, és a felkészülési mérkőzéseinken is jó eredményeket értünk el, de a legfontosabb, hogy minden játékosunk átvette azt a stílust és filozófiát, amit mi képviselünk.

Mennyire változott a keret és mire helyezitek a hangsúlyt az U19-es korosztályban?

Az első csapat stábja Pető Tamás vezetésével bátran nyúl a fiatal játékosokhoz, ami mindenképp pozitív, így kevés játékosunk távozott, hiszen ők is látják, hogy jó teljesítmény esetén az első keretnél is megkaphatják a lehetőséget a bizonyításra. Motivációs problémáink biztosan nem lesznek, a legfontosabb, hogy a felnőtt futball felé tereljük a srácokat. Az U19-es csapat a felnőtt csapat előszobája, így technikailag, taktikailag és rutinban is nagy hangsúlyt kell fektetnünk a srácok felnőtté válására.

Ahogy már említetted is, főként a tavalyi U17-es csapatod játékosaival dolgozol együtt az új szezonban is, a stábban is történtek változások?

Igen, Horváth Barnabás másodedzőként segíti a munkámat és mondhatom, hogy remekül tudunk együtt dolgozni a fiatal kollégával. Kiemelném azt is, hogy az első csapat szakmai stábjával is nagyon jó a munkakapcsolatunk. Pető Tamással korábban dolgoztunk együtt, sokat egyeztetünk, így ő is naprakész a mi játékosainkkal kapcsolatban, én pedig mindent tudok azokról a srácokról, akik az első kerettel edzenek, de életkoruk miatt pályára léphetnek majd nálunk is.

Szerző: Óházy Bálint

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek