INTERJÚ

Simek Péter a Vidiről és az Újpestről

Vidi-nevelés, aki Újpesten lett válogatott játékos, de később újra visszatért Fehérvárra, hogy néhány év múlva megint a Megyeri úton kössön ki. Lőtt gólt vidistaként a liláknak és fordítva. És, hogy ki ellen játszotta utolsó meccsét piros-kékben? Na

2003: Újpest - Vidi 2-1, 2005: Vidi - Újpest 1-1. Ismerősek a dátumok és az eredmények?

Természetesen. Előbbi egy nagyon rossz időjárási körülmények között lejátszott bajnoki volt, amikor én szereztem az Újpest egyik gólját a Vidi ellen, utóbbi pedig egy decemberi, szintén bajnoki összecsapás a Sóstói Stadionban, amikor az én gólommal egyenlített a Vidi az Újpest ellen. Pikáns dolgokat produkál a futball.

Melyik csapat foglal el nagyobb részt a szívedben, a Vidi vagy az Újpest?

Nehéz erre válaszolni, igazából nem tudok dönteni a két csapat között. Ha mindenképpen választani kellene, akkor csak azért mondanám az Újpestet, mert ott több meccset játszottam, de mindkét csapat a szívemhez nőtt. Videoton nevelés vagyok és többször is nagyon szép éveket töltöttem a klubnál, a pályafutásom csúcsát viszont újpesti színekben értem el.

2005. december 11.: Feczesin góljával az Újpest vezetett, de Simek egyenlített, döntetlen lett a rangadó.

Vasárnap két egykori csapatod játszik egymás ellen, mit vársz?

A meccs egyértelmű esélyese a Vidi. Úgy gondolom, a mostani bajnokságban és a következő évek pontvadászataiban is az aranyérem egyik elsőszámú várományosa a fehérvári csapat. Az Újpestet jelenleg nem érzem annyira erősnek, hogy megszorongassa a listavezetőt. A Videotonban szinte két csapatnyi válogatott szintű játékos szerepel, ezzel szemben Újpesten csak néhányan hozzák ezt a szintet, a többiek inkább átlagos képességekkel bírnak.

Külső szemmel, hogy látod a két klub jelenét?

Őszintén úgy gondolom, példaértékű, ami a Videotonnál folyik. Európai szintű hozzáállást és profi munkát látok a klub minden szegmensében, ami az eredményekben is visszaköszön, elég csak a tavalyi Európa Liga-szereplésre gondolni, amikor a csoportkörbe kerüléssel nem csak a Vidi szurkolóknak, hanem rengeteg magyar embernek okoztak óriási örömöt. Újpesten érdekes a helyzet, hiszen ott is rend van, viszont minőségben még nem tudtak felnőni a nagyobb feladatokhoz. Két profi klubról beszélünk tehát, amelyek viszont mégis nagyon messze vannak egymástól.

Ellenfélként Sóstón: Mészöly Géza, a lilák vezetőedzője az utolsó tanácsokat adja a beállni készülő Simek Péternek 2004 tavaszán.

Hosszú és eredményes 15 év van mögötted a profi fociban. Hogy emlékszel vissza erre a másfél évtizedre?

Végigjártam a szamárlétrát serdülő koromtól kezdve, majd 18 éves koromban bekerültem az első csapat keretébe Fehérváron, de akármennyire is a szívem csücske volt a Vidi, különböző okok miatt el kellett mennem. A Gázszerben, majd a Vasasban játszottam, onnan igazoltam Újpestre. Kényszerből indultam tehát el Székesfehérvárról, de végül nem bántam meg, hiszen, ahogy már említettem, az első újpesti időszakomban voltam a csúcson. Ebben az időben játszhattam a válogatottban is 9 alkalommal, ami egy álom megvalósulását jelentette. Egy sérülés után később visszatértem a Vidihez, majd Temesvárra igazoltam, ahol újból megsérültem, újra visszamentem Fehérvárra, majd onnan ismét Újpestre, végül még a Vasasban is játszottam. Nagyon örülök, hogy az említett csapatokban szerepelhettem, sok szép siker részese voltam, nem lehetek elégedetlen azzal, amit elértem.

34 éves leszel januárban, mik a további terveid?

Eljött az az idő, amikor be kell fejeznem a profi futballt. Szeretnék a foci közelében maradni, de nem tudom még pontosan megmondani, hogy mit hoz a jövő. 

Végezetül, milyen számszerű eredményre tippelsz vasárnap?

Vidi - Újpest 3-0.

Az utolsó mérkőzés Vidi mezben, az ellenfél "természetesen" az Újpest 2008 novemberében.

Szerző: Acsai N. Ferenc

Fotó: vbke.hu

További hírek