Si tacuisses, philosophus mansisses

Hálás feladat Halmosi Péterrel interjút készíteni. Az újságírók számára aranyat ér az a riportalany, aki szemrebbenés nélkül mond a mikrofonba, vagy diktál a klaviatúrába, valami jó nagy sületlenséget.

Halmosi Angliában lett kemény.

Kellemes ez, mert még csak nem is kell gondolkodni valami jó témán, nem kell szép mondatokat rokokósan egybefűzni, nem kell a játékot úgy elemezni, hogy aki olvassa, az azt érezze, kár, hogy ezt nem én vettem észre.

Halmosi – úgy tűnik -, ha mást nem is, a fényeset mondás leckéjét megtanulta Angliában – persze, talán az sem lett volna baj, ha az ottani játékkultúrából is sikerül valamit elsajátítani, hogy a színvonalról már szó se essen.Péter barátunk segít abban is, hogy minél többen legyenek például a Budapest Honvéd szurkolói. A sportnapilapban megjelent nyilatkozatában elmondja, szerinte a Monicomp Ligát tíz pontos fölénnyel vezető, az őszi és a tavaszi eredmények alapján külön-külön is listavezető Videoton „kezdőtizenegye semmivel sem jobb, mint a Haladásé”. A még mindig a kiesés elől menekülő Haladásé.

Milyen lehet akkor az a Budapest Honvéd, amely egy hete, Kispesten, sima meccsen küldte haza a szombathelyieket? Jó, nem olyan, mint a Barca… De legalább, a Sahtar Doneck, nem?Ezen inkább mosolyognánk, az viszont kifejezetten bántó, ahogy a magyar futball kenyerét evő Péter lesajnálja azt, ahonnan ő maga is enni kap… Arra még gondolni sem merünk, hogy a válogatott meghívójának elmaradása szülte a mondatokat…

A Videoton játékosai közül Lipták és Vaskó ugyanúgy játszott Angliában, mint Halmosi – velük szemben különösen nem korrektek a „nem oda valók” sugallatú mondatok. A Videoton transzferpolitikája eltér az itthon megszokottól, a klub nem rohan a kasszához azonnal, ha a látóhatáron érdeklődő tűnik fel. Éppen ezért, azt összevetni, hogy a Vidi játékosai hogyan állnák meg a helyüket az angol második vonalban – egyszerű hangulatkeltés, az aktuális győztes arroganciája.

Vitathatatlan, a futballban a győztesnek mindig igaza van, de, ha nem csak az orrunkig figyelünk, feltehetjük a kérdést, vajon miért a Vidi vezeti a "tavaszi" tabellát is? Miért nem a Haladás, ha már olyan szerencsés volt, hogy eddigi nyolc mérkőzéséből ötöt otthon játszhatott?

További hírek