TUDÓSÍTÁS

Nagy izgalmak után 3-3-as döntetlen Nyíregyházán

Izgalmas, hatgólos meccsel avatták fel a csapatok az új nyíregyházi stadiont. 

Különleges mérkőzésre került sor Nyíregyházán vasárnap kora este, hiszen 2015. május 23-án rendeztek utoljára élvonalbeli labdarúgó-mérkőzést a városban. Abban a szezonban még 16 csapat vett részt az NB I-es pontvadászatban és bár a Szpari nem kieső helyen végzett, az MLSZ-től nem kapott élvonalbeli licencet.

A 2015/2016-os idényben az NB III-ban szerepelt a csapat, amit rögtön meg is nyert. Azóta viszont egészen idén májusig nem sikerült kiharcolni a visszajutást az élvonalba. Az előző idényben a Vidihez több szállal kötődő Tímár Krisztián vezetőedző irányításával jutott vissza a nyíregyházi együttes a legjobbak közé - a sikerből oroszlánrészt vállalt magára fiatal kapusunk, Dala Martin, aki kölcsönben szerepelt a Szpariban, de ugyancsak a keret tagja Géresi Krisztián és Tamás Olivér, míg Tímár Krisztián segítője a szintén komoly vidis múlttal rendelkező Szalai Tamás.

Nemcsak ezek miatt várt különleges találkozó a két piros-kék vidéki együttesre, hanem azért is, mert az új nyíregyházi stadiont ezzel a bajnokival avatták fel. Ilyen előzmények után egyáltalán nem volt meglepő az a hír, amit napközben tett közzé a hazai klub, amely szerint valamennyi belépő gazdára talált elővételben, vagyis telt ház előtt szaladtak ki a játékosok a kiváló minőségű gyepszőnyegre.

OTP Bank Liga, 2024-2025, Őszi szezon, 5. forduló

25 augusztus vasárnap

Nyíregyháza Spartacus FC
  • Eppel
  • Kovácsréti
  • Babic

3-3

Városi Stadion Nyíregyháza

Fehérvár FC
  • Gradisar
  • Kovács
  • Alaxai

Nyíregyháza Spartacus FC

Bese Balázs - Alaxai Áron, Toma György (Kesztyűs Barna 66'), Kovács Milán, Gengeliczki Gergő, Gresó Mátyás (Babic Slobodan 77'), Kovácsréti Márk, Eppel Márton (Beke Péter 59'), Baki Ákos, Nagy Barnabás Szabolcs (Izidorio Matheus Leoni 82'), Farkas Bendegúz Bence (Navratil Jaroslav 66')

Fehérvár FC

Tóth Balázs - Bohdan Melnyik (Huszti András 60'), Nikola Serafimov, Spandler Csaba, Ivan Milicevic (Nicolas Stefanelli 60') - Katona Mátyás (Simut Mario 73'), Tobias Christensen, Csongvai Áron, Bedi Bence (Pető Milán 46'), Holender Filip (Kasper Larsen 81') - Nejc Gradisar

Játékvezetők
Bognár Tamás

Bognár Tamás

Albert István, Buzás Balázs, Bogár Gergő

Pető Tamás vezetőedző ezúttal 4-5-1-es felállásban küldte pályára csapatát: Tóth - Melnyik, Serafimov, Spandler, Milicevic - Katona, Christensen, Csongvai, Bedi, Holender - Gradisar.

A Nyíregyháza nekünk esett és az első percekben két sarokrúgást is elvégezhettek, majd az 5. minutumban meg is szerezte ellenfelünk a vezetést, valamint a történelmi első gólt az új stadionban. A találat szerzője az az Eppel Márton volt, aki 2017-ben a bajnoki döntővel felérő Budapest Honvéd - Vidi találkozót - és ezzel a bajnoki címet is - eldöntötte. Farkas jobb oldali beadását lőtte közelről a kapunkba a 2016/2017-es idény NB I-es gólkirálya.

A 14. percben Kovácsréti szöglete után Kovács került helyzetbe, de a labda végül a kapu fölött hagyta el a játékteret. A 17. minutumban Holenderrel szemben szabálytalankodtak a hazai kaputól 20 méterre, a szabadrúgást azonban csak jó három perccel később tudtuk elvégezni, a hazai ultrák ugyanis pont a kapu mögött kezdtek el füstölögni, Bognár sporttárs pedig bölcs döntést hozott és amíg felszállt a füst, addig ivószünetet rendelt el. A rövid pauza után Csongvai tekerte el a szabadrúgást a sorfal és jobb kapufa mellett is. Az első félóra végéhez közeledtünk, amikor labdát veszítettünk a félpályánál - Spandlert eléggé faultgyanúsan szerelték - három a kettő ellen kontráztak a nyíregyháziak, végül sikerült blokkolnunk a 16-oson belüli lövést.

A 40. percben jött az igazi hidegzuhany, Gresó adott jó labdát Kovácsrétinek, aki távolról kapura lőtt, a labda Bedin irányt változtatott, Tóthnak pedig esélye sem volt így a hárításra (2-0). A mieink nem estek össze és új erőket mozgósítottak játékosaink, ennek eredménye pedig szünet előtti szépítés lett: Melnyik labdájával Gradisar tört teljesen egyedül kapura és higgadtan értékesítette a ziccert (2-1).

Semmi nem dőlt tehát el az első játékrészben, szünetben pedig egy helyen változtatott a csapaton Pető Tamás, Bedi Bence helyére Pető Milánt küldte pályára.

A második 45 perc egy hatalmas Tóth Balázs-védéssel indult, Melynik igyekezett fejjel menteni a kapunk előterében, de a labda befért volna a léc alá, ahonnan kapusunk óriási bravúrral piszkálta azt ki. Néhány pillanattal később Eppel vette célba a kapunkat 22 méterről, de a lövés jó egy méterrel mellé szállt.

Az 58. percben ismét Tóth Balázsnak akadt dolga - nem is akármilyen. Kovácsréti két szép csellel tört be a 16-osunkon belülre, majd 15 méterről kapura lőtt egy pattanás után, kapusunk ezúttal is nagyot védett.

Négy perccel később sikerült egyenlítenünk. A fél perccel korábban csereként pályára lépő Huszti lábbal még talán hozzá sem ért a labdához, de így is sikerült gólpasszt adnia: hatalmas bedobását követően a menteni igyekvő Kovács Milán védhetetlenül fejelt a saját kapujába (2-2).

A 73. percben Gresó szerzett labdát a kapunk előterében, majd okosan játékba hozta a középen teljesen egyedül érkező Bekét, aki viszont ajtó-ablak helyzetben kapu mellé lőtt 7 méterről. Két perc múlva ismét Beke veszélyeztetett, ezúttal fejjel, de az eredmény ugyanaz - mellé.

A 85. percben megfordítottuk az állást! Csongvai szerelt keményen, Simut beszáguldott a 16-oson belülre, lövését Bese kivédte, de Alaxairól a saját hálójába pattant a labda - újabb öngól (2-3). Nem örülhettünk azonban sokáig, a 87. percben Babic szerzett meg egy lefejelt labdát és 17-ről kilőtte a hosszú alsót (3-3).

Az utolsó percekben mindkét csapat győzelemre játszott, de a hazaiak álltak ehhez valamivel közelebb, a 94. minutumban Kovácsréti 17 méterről a felső lécet találta telibe, így az eredmény nem változott. Igazán élvezetes, izgalmas, fordulatos mérkőzéssel avatták fel a csapatok az új nyíregyházi stadiont.

Folytatás jövő héten péntek este hazai pályán az MTK Budapest ellen.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek