INTERJÚ

Disztl László a felkészülésről és a fiatalok versenyeztetését érintő változásokról

A Vidi utánpótlásának szakmai vezetője bízik a reformok irányának helyességében, de arról is beszélt, vannak még megoldatlan feladatok.

Mikor kezdődött a téli felkészülés és hol tart jelenleg?

Január 5-én minden korosztály (a versenyző csapatok és a legkisebbek is) elkezdte az edzéseket. Február 14-én már bajnokit játszik két korosztály, 28-án indul be mindenkinek a szezon. A kicsikkel több teremtornán vettünk és veszünk részt, tavasszal pedig folytatódik számukra a Bozsik-program. Február 15-től három héten keresztül mi is otthont adunk téli tornáknak, egy-egy hétvégén különböző korosztályok lépnek majd pályára.

A legidősebb versenyző csapatoknál mi a célkitűzés tavaszra?

Az U17-nek bent kell maradnia az első osztályban, az ő szereplésük kiemelten fontos a jövőre nézve. A U21-nél az egyéni megmérettetés az egyik legfontosabb, ki kell derülnie, kikre lehet számítani jövőre is. Az U14-15-nél - szintén a következő szezon apropóján - az összesített eredmények alapján az első 8-ban kellene végeznünk.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a héten döntött arról, hogy a hatékonyabb működés érdekében átalakítja az utánpótlás versenyrendszert. Mely korosztályokat érintik a változások, és mi a véleménye a reformról?

A legfontosabb változás, hogy az U21-es bajnokság megszűnik, a legidősebb utánpótlás korosztály az U19-es lesz. A döntés célja nyilván, hogy a fiatal tehetségek minél előbb felnőtt csapatban futballozhassanak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy tavasszal az U17-es csapatunk eredményeire kiemelten kell figyelnünk, hiszen az ő szereplésük határozza majd meg a jövő évi besorolást. Az U16-os és U17-es korosztály fog párban versenyezni, az U19 egy külön csoport lesz. Ez utóbbi gárda az idei U17-es és U18-as keretekből áll majd össze. (Az U18-as bajnokság szintén megszűnik - a szerk.) A változások jó hatással lehetnek az utánpótlásra, de sajnos arról egyelőre nem született döntés, hogy az U19-es korosztály után mi történik, lesz-e esetleg tartalék vagy U23-as bajnokság. Most indul az egyeztetés a klubok és a szövetség között ebben a témában, de talán jobb lett volna együtt kezelni az egészet. 

Fontos még, hogy az U14-es és U15-ös bajnokságok 2015 őszétől nem keleti és nyugati csoportra bontva zajlanak majd, hanem összevonva. Ez a döntés szakmailag indokolható, abból a szempontból viszont nem biztos, hogy szerencsés, hogy 14-15 éves gyerekeknek adott esetben, hétvégente az ország egyik végéből a másikba kell utazniuk. 

Összességében, bízom abban, hogy a változások jó irányba visznek és a gyerekek, a klubok és a magyar foci érdekeit szolgálják majd.

Szerző: Acsai N. Ferenc

Fotó: vidi.hu

További hírek