NEMZETKÖZI KUPÁK

Bázelben rúghatjuk 50. kupagólunkat

Az Európa Ligában és elődjében, az UEFA-kupában, illetve a Bajnokok Ligájában eddig 49 alkalommal voltunk eredményesek.

Az első nemzetközi mérkőzésünket az 1974-75-ös szezonban játszottuk az olasz Nápoly ellen, a csütörtöki lesz a 44. találkozónk az Európa Ligában illetve elődjében, az UEFA-kupában, míg a 2011-12-es szezonban két találkozót játszottunk a bajnokok vetélkedésében.

Bár az UEFA honlapján tévesen 47 gól áll, a különböző statisztikák kimutatásai szerint eddig 46 gólt lőttünk az Európa Ligában illetve az elődjében, hármat a Bajnokok Ligájában a Sturm Graznak, tehát mindössze egyetlen gól hiányzik a jubileumi, 50. találatunkhoz.

Különféle nemzetközi kupákban azonban jóval több, mint 46 gólnál járunk már, attól függően, hogy milyen kimutatást nézünk. Korábban az Intertotó-kupában több nagyarányú győzelmet is elértünk, azonban ezt a sorozatot csak 1995 után szervezték a nemzetközi szövetség égisze alatt, az ott elért eredmények csak azóta számítanak be a statisztikákba. Ha ide vesszük a 2003-as, már UEFA rendezésű Intertotó-kupában a bolgár Marek Dupnitsának berámolt négy gólt, már 50 gólnál járunk, azonban ezt az összecsapást nemzetközi szövetség - UEFA-rendezés ide vagy oda - nem szokta figyelembe venni. (Illetve egy megjegyzést mindenképpen megér, hogy az 1984-85-ös UEFA-menetelés idején a Paris St. Germainnek egy félbeszakadt meccsen még két gólt rúgtunk.)

Az Intertotó-kupában egyébként 1978 és 1993 között, összesen 7 alkalommal szerepeltünk, és 79 gólt lőttünk. Ez a magas szám annak is köszönhető, hogy gyakran körmérkőzéses rendszerben zajlottak a küzdelmek. Két éven át, 1973-ban és 1974-ben pedig részt vettünk az egykor oly rangos Közép-európai kupában, ahol 8 góllal terheltük meg az ellenfelek hálóját. Ezeket a meccseket azonban ma már nem szokták nemzetközi kupameccsekként számon tartani.

Még egy statisztikáról érdemes megemlékeznünk az idei menetelés kapcsán. Csapatunk gólvágója, Nikolics Nemanja 4 találatával a 8. az Európa Liga góllövőlistáján, ráadásul előkelő helyezése még jobb is lehetne, ha a Basel ellen szerzett vezető gólunkat neki adják. Végül az UEFA ezt Schär öngóljának könyvelte el, bár először még Nikolicsnak írták jóvá. Niko csütörtökön, újfent a Basel ellen növelheti találatai számát.

Szerző: Gyurina Zsolt

További hírek