ELLENFÉL-LES

Az NB III Dél-Keleti csoportjában szereplő Monor ellen lépünk pályára szombaton

A MOL Magyar Kupában először találkozunk a monori csapattal, történetünk során azonban már háromszor is megmérkőztünk a Pest vármegyei alakulattal.

Szeptember 14-én, szombaton 15 órakor Monoron lépünk pályára a MOL Magyar Kupa 3. fordulójában. Ez lesz a két csapat negyedik egymás elleni tétmérkőzése.

Először 1948 nyarán játszottunk a Monor ellen, akkor csapatunk neve Fehérvári Dolgozók Sportegyesülete volt és az NB III Pestvidéki-Székesfehérvári csoportjában szerepeltünk. A székesfehérvári Nagy Sándor utcai pályán megrendezett bajnoki 4-4-es döntetlennel zárult, ráadásul ez egy történelmi jelentőségű találkozó volt, ugyanis ez volt klubunk történetének első NB III-as bajnokija.

Az 1948/49-es szezonban a város labdarúgósportjának erősítése érdekében ugyanis három, alacsonyabb osztályban szereplő klub - a SZAK, a Bőrgyár és mi, a Vadásztölténygyár - hosszú egyeztetések eredményeképp összeolvadt (az SZTC a legendákkal ellentétben nem társult, hanem központilag megszüntették, játékosai pedig később csatlakoztak az egyesült csapatokhoz). Az így létrehozott klub neve Fehérvári Dolgozók Sportegyesülete, vagyis FDSE, a csapat színe pedig piros-fehér lett. A kispadon a Ferencváros legendája, az 1938-ban világbajnoki ezüstérmes Háda József edző ült egészen 1949 februárjáig, akkor Gábor Sándor váltotta őt, aki a kisgyóni csapattal párhuzamosan edzette a mieinket. A tavaszi visszavágón 2-1-es vereséget szenvedtünk Monoron.

A következő idényben ismét találkoztunk a monoriakkal, viszont csak egy alkalommal, ősszel, akkor 8-4-es fehérvári siker született. A szezont újfent összevont csapattal, FDSE néven kezdtük az NB III-ban, de tavasszal a vadásztölténygyári játékosok kiváltak, és alsóbb osztályban folytatták. Az őszi idény közepén a Fehérvári Dolgozók Sportegyesületének anyagi gondjai miatt a Magasépítő vállalat beszállt névadóként. Egy meccset FDSE-Magasépítő néven játszottunk, ezt követően pedig Székesfehérvári Magasépítő Vállalat SE-re változott a név (ebből alakult ki később riválisunk, a Székesfehérvári Építők).

Legutóbb egyébként a 2014/2015-ös szezonban, a Vidi II játszott a Monorral NB III-as bajnoki mérkőzéseket, ősszel Székesfehérváron 1-0-ra, tavasszal Monoron pedig 2-1-re tudott nyerni a Monor.

Szombati kupaellenfelünk jelenleg az ötödik helyen áll az NB III Dél-Keleti csoportjában 4 győzelemmel, 2 döntetlennel és 1 vereséggel. A gólkülönbségük 15-7. Szezonbeli eddigi egyetlen vereségét a Honvéd II ellen szenvedte el hazai pályán a Monor, a kispestiek második csapata 2-1-re tudott nyerni. Érdekesség, hogy a Monor ebben a szezonban az eddigi hét NB III-as bajnokiján mindig szerzett legalább egy gólt. Egy vidis vonatkozás is van a monoriakkal kapcsolatban, a csapat kapusedzője az a Bíró Szabolcs, aki 1996-1998 között a Vidi kapuját védte.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek