VISSZANÉZŐ

10 dolog, ami biztosan nem jut eszébe a Vidi - PSG meccsel kapcsolatban

Megnéztük, milyen volt az élet 1984 novemberében Magyarországon. Mennyit kerestek az emberek, miről írt a sajtó, melyik együttesnek jelent meg lemeze, mit ünnepelt az ország november 7-én?

- A délután 16.30-kor kezdődő Vidi - PSG meccsel egyidőben a fehérvári Köztársaság mozi a nemrég elhunyt orosz rendező, Pjotr Todorovszkij Harctéri regény, a Petőfi mozi Hugh Hudson Tűzsszekerek című filmjét vetítette. Utóbbi egyébként 1981-ben készült, 1982-ben számtalan díjat, köztük a legjobb filmért járó Oscar-díjat is elnyerte, '84 végén nálunk is bemutatták.

- A munkaszüneti napon - ami szerdára esett - a vendéglátóhelyek, dohány-, édesség- és virágboltok vasárnapi rend szerint tartottak nyitva Székesfehérváron, minden más üzlet zárva volt. Kijelölt vendéglátóhelyek árusítottak tejet, kenyeret és péksüteményt.

- Nem, nem a Vidi-meccs miatt volt munkaszüneti nap, az 1917-es októberi orosz forradalom (korabeli hivatalos nevén a Nagy Októberi Szocialista Forradalom) 67. évfordulóját ünnepelte az egész keleti blokk november 7-én. "A valóban nagy történelmi eseményeket az idők során mítoszok, legendák veszik körül. Ennek okát, kissé leegyszerűsítve, abban lelhetjük, hogy a néptömegek ily módon veszik birtokba saját múltjukat. Az egzakt tudomásul vétel (sic!) mellett a legendák teremtésével-terjesztésével fogadják be, vallják magukénak a történelmi eseményeket. Azt, amihez - úgy érzik - személyesen is közük van. Az Októberi Forradalom ilyen." Az idézet nem a Népszabadság, nem a Népszava, még csak nem is a Fejér Megyei Hírlap hasábjairól való. A Nemzeti Sport elődje, a Népsport piros keretes vezércikke kezdődött így november 7-én.

- Hogy a jeles ünnep miatt, vagy az akkori szerkesztői gyakorlat okán, de a Fejér Megyei Hírlap sem a meccs napján, sem a továbbjutás utáni lapszámban nem hozta címoldalon a Vidi (várható, majd bekövetkezett) sikerét (igaz, a sportoldal mindkét esetben szinte teljes egészében a meccsről szólt). Ma nehéz lenne elképzelni egy helyi újságot, ami nem a legfontosabb helyen számol be arról, hogy a város csapata az Európa Liga (az UEFA Kupa utódja) legjobb 16 együttese közé kerül.

- 1984-ben 5452 forint volt az átlagkereset Magyarországon.

- A Vidi - PSG meccsre 200 forint volt a belépő.

- A székesfehérvári Ikarus gyárban átadták a 200 ezredik itt gyártott autóbuszt.

- A Totó 44. heti szelvényén 13+1 találatos szelvény nem volt, a 13 találatosra 565.654 forintot, vagyis az átlagkereset 100-szorosát fizették.

- Már november elején elérhetők voltak a Budapest Tourist karácsonyi és szilveszteri ajánlatai, akár Székesfehérvárról is. Egy 5 napos, karácsonyi, repülős út, Lipcse úticéllal, félpanziós ellátással, 4450 forintba, egy szilveszter Berlinben, ugyanezekkel a paraméterekkel 5800 forintba került. 

- Több akkor népszerű együttes/előadó lemeze jelent meg 1984 novemberének első hetében, a Fonográf Jelenkor, Máté Péter Elmegyek és Fenyő Miklós Jól nézünk Miki albumai 100 forintért voltak kaphatók.

Szerző: Acsai N. Ferenc

Fotó: panoramio.com, Mokép, imgkid.com, Ikarus, Hungaroton-Pepita

További hírek