INTERJÚ

"Belekben minden adott a jó felkészüléshez"

A rutinos törökországi vendéget, Tóth Balázs csapatkapitányt kérdeztük az edzőtábor jelentőségéről és az új játékosok helyzetéről.

Visszatérő vendégnek számítasz, hiszen amellett, hogy két évig játszottál Törökországban, párszor jártál már itt edzőtáborban is. Össze tudod számolni, hogy hányszor és milyen csapatokkal?

Hirtelen nem tudnám megmondani, hogy pontosan hányszor készültem már itt, ami biztos, hogy a Vidivel tavaly és még a 2000-es évek elején is jártunk Belekben, de a Genkkel, a Venlóval, sőt még az egyik török csapatommal is jöttünk az országnak erre a kitűnő adottságokkal bíró déli részére.

Mitől ennyire népszerű hely télen Antalya és környéke a klubok körében?

Nagyon jók a körülmények, akár a pályákról, akár a szállodákról beszélünk, és elérhető áron kínálják ezt az edzőparadicsomot a kluboknak. Nem véletlen, hogy ha körülnézünk, az egész város arra specializálódott, hogy a téli hónapokban lehetőséget kínáljon olyan csapatoknak, akik otthon nem tudnak megfelelően készülni. Fontos még az is, hogy remek a közlekedés, viszonylag egyszerűen el lehet ide jutni Európa bármelyik pontjáról.

Számtalan edzőtábor után hogy látod, van különbség közöttük?

Nagy különbség nincs az edzőtáborok között egyik profi klubnál sem. Alapvetően arra szolgál ez az egy hét, hogy ideális körülmények között tudjon felkészülni egy csapat az előtte álló feladatokra, ne kelljen a terhelés mellett még például a csúszkálással, a hideggel, a hóval vagy az esővel megküzdeniük a játékosoknak. Valamint olyan edzőmérkőzéseket lehet lekötni, amik valódi értékmérők mindkét résztvevő fél számára. Éles meccshelyzetek jönnek létre ezeken a találkozókon, amit Magyarországon nehéz lenne kivitelezni. Az ugyanakkor hátránya az ilyen táboroknak, hogy a szeretteitől távol kell, hogy legyen az ember.

Milyen pluszt ad(hat)nak a csapatnak az említett kiváló körülmények?

A jobb pályák, a jobb időjárás hozzájárul az edzések minőségéhez, így több olyan szituációt tudunk gyakorolni, ami aztán a tétmeccseken visszajöhet. És ha jól dolgozunk, akkor a bajnokság kezdetére pont olyan állapotba kerülünk, amivel eredményesen tudunk szerepelni. Remélhetőleg két nagyon jó meccset játszunk a héten, ami azért is rendkívül fontos, mert 20-án már a Debrecent fogadjuk a Ligakupa negyeddöntőjében, majd jön a Vác elleni Magyar Kupa-meccs, március első hétvégéjén pedig indul a bajnokság. Egy olyan ritmust tudunk most elkapni, ami nagyon messzire repítheti a csapatot tavasszal.

Csapatkapitányként milyen speciális feladataid vannak, amikor ilyen hosszú időre össze van zárva a csapat?

A feladatom most is ugyanaz mint a hétköznapokon, persze sokkal több teendő van. Egy kapocs vagyok az edzői stáb és a játékosok között, üzeneteket továbbítok egyik oldaltól a másikhoz. A programok, az étkezések, az edzésre való indulások időpontjait én kommunikálom a többiek felé, és ha bármilyen probléma merül fel valamelyik oldalon, akkor annak a megoldásában is segítek.

Két akadémista és két friss igazolás is a keretben van. Bár Zsótér Donát már Spanyolországban is veletek volt, hárman teljesen új emberek. Hogy illeszkedtek be a csapatba?

Általában elég gördülékenyen megy ez a dolog, mert ebbe a csapatba nem nehéz beilleszkedni. A régebbi játékosok tisztelik az újakat és viszont. Tehetséges futballisták érkeztek most is, akik gyorsan megtalálták a helyüket és nyugodtan mondhatom, jól érzik magukat a Vidiben.

(Fotó: Fourfourtwo.hu/Takács József)

Szerző: Acsai N. Ferenc

Fotó: Fourfourtwo.hu/Takács József

További hírek