"A Sóstói Stadionban érzem magam otthon"

Horváth Ferenc a Vidi egyik legnépszerűbb játékosa volt a '90-es években, a Fradi ellen mesterhármast és duplát is szerzett. Később pont a zöld-fehérekhez igazolt Fehérvárról. 

Nem tudom, hogy mennyire tartja számon a Vidi statisztikáit, de meglepődik, ha azt mondom, hogy az Ön három góljával nyertünk utoljára Székesfehérváron a Fradi ellen, majdnem 19 évvel ezelőtt? Milyen volt ez a meccs?

Igen, ez a 19 év meglehetősen sokkoló adat hirtelen számomra. Egy téli mérkőzés volt az utolsó fordulóban a szünet előtt, talán havas is volt a pálya. 1-0-ra vezetett a Ferencváros Wukovics góljával, és utána rúgtam én hármat. Az elsőt egy szöglet után szereztem, a másodikat félfordulatból lőttem, a végén pedig volt még egy fejes is. Életem első mesterhármasa volt egyébként.

A Videoton FC a középmezőnyben szerepelt akkoriban, mégis sokak emlékezetében úgy él, hogy egy nagyon jó csapat volt?

Nagyon fiatal gárda voltunk, 6-7 utánpótlás válogatottal, talán ezért is volt hullámzó a teljesítményünk. Azért voltak olyan meghatározó játékosok is a csapatban, mint Sallói István, Muzsnay Zsolt, vagy Czéh László. Valóban, inkább a mezőny második felében tartózkodtunk, de ettől függetlenül egy jó korosztály volt, amit mutat az is, hogy később többen stabil NB I-es játékosok lettek.

Ez a gárda fogadta a bajnoki címért harcoló Fradit, milyen előjelekkel?

Nem voltunk túl jó passzban, ennek a meccsnek sem mi voltunk az esélyesei, de aztán valamiért nagyon elkaptuk a fonalat. Nyilasi Tibor volt akkor a Ferencváros edzője, és a mérkőzés után azt nyilatkozta, hogy egy "Horváthnyival" volt jobb a Vidi.

Horváth Ferenc a Parmalat FC csapatában 1995 őszén. A felső sorban, balról a második.

Milyen emlékei vannak a Vidi - Fradikról ezen a meccsen kívül, vagy épp ellenfélként, hiszen Fehérvárról pont a zöld-fehérekhez igazolt?

Két mérkőzést emelnék ki. A 3-1-es Vidi-győzelem előtti szezonban is hátrányból fordítottunk Fehérváron, akkor két góllal vezetett az FTC a félidőben, és 8 perc alatt sikerült három gólt lőnünk, ebből kettő fűződik hozzám. Később 1997-ben, már Fradi-játékosként az Üllői úton 2-2 lett egy mérkőzés, amikor mindkét gólt én szereztem. 2-0-ra vezettünk már a félidőben, a vége mégis döntetlen lett.

1996-ban távozott a IX. kerületbe. Miért pont oda, miért pont akkor?

Már több mint öt éve játszottam akkor Fehérváron, és úgy éreztem, hogy váltanom kell. A Fradi előtte szerepelt a Bajnokok Ligájában, ez nagyon vonzó volt, végre én is bajnoki címért akartam focizni, és külföldre is ki akartam jutni. De nagyon sokat köszönhetek a Videotonnak, sőt azt is elmondhatom, hogy Magyarországon a Sóstói Stadion az egyetlen hely, ahova ha belépek, otthon érzem magam.

Mennyire követi a Vidi mostani szereplését?

Természetesen követem, hiszen meghatározó alakja a magyar futballnak. Más ma már a helyzet, lényegesen jobban szerepel a csapat mint az én időmben, akkor főleg a saját nevelésű játékosokra támaszkodott a klub, szerényebb eredményekkel.

Horváth Ferenc az FC Fehérvár labdarúgó csapatának tagjaként 2006 tavaszán.

A felső sorban, balról a harmadik.

A külföldi szereplés is összejött, felsorolni is nehéz hány helyen játszott, aztán a 2000-es évek derekán újra Vidi-mezt húzott. Hogy jellemezné pályafutásának ezen időszakát?

Mindenhol jól éreztem magam, nyertem belga bajnokságot és kupát, aztán Izraelben is kupagyőztes lettem kétszer is, Portugáliában másodosztályú bajnok voltam, úgyhogy jó éveim voltak külföldön. Magyarországon viszont az egyetlen címemet - egy Magyar Kupát - a Vidivel nyertem 2006-ban. Kicsit hasonló volt a helyzet a '90-es évek elejihez, abból a szempontból, hogy nagyon jó társaság, nyerő típusú játékosok jöttek össze, bár már kevesebb saját nevelésű focistával a keretben.

Jelenleg az NB II-ben szereplő Szigetszentmiklós vezetőedzője, de gondolom a távlati tervei között szerepel a magasabb osztály?

Edzőnek még nagyon fiatal vagyok, sokat kell tanulnom, de vannak terveim, és remélem, hogy fogok NB I-es kispadon is ülni.

Vasárnap Videoton FC - Ferencváros rangadó lesz, mit vár?

Érdekes mérkőzés lesz, hiszen rengeteg jó játékosa van a Vidinek, a Fradit viszont nagyon jól összerakta Détári Lajos. Mindkét csapat támadó szellemben focizik, úgyhogy biztos, hogy jól fogunk szórakozni. A végeredményt illetően a tippem 1-1.

Szerző: Acsai N. Ferenc

További hírek