VÁLOGATOTT

Wales győzött, kijutott az Eb-re

2-0-ra nyert a hazai csapat Cardiffban, de számunkra sincs veszve minden, a Nemzetek Ligáján keresztül még mi is ott lehetünk a jövő évi kontinensviadalon. Pátkai Máté kezdőként, Kovács István csereként játszott Wales ellen.

Sorsdöntő mérkőzést játszott a magyar labdarúgó-válogatott kedden este Cardiffban, hiszen a Wales - Magyarország Eb-selejtező a 2020-as Eb-re való kijutásról döntött. Roppant egyszerű volt a képlet, amelyik csapat nyer, az biztosan ott lesz jövőre az Eb-n, döntetlen esetén pedig amennyiben Szlovákia legyőzi a csoport utolsó helyezettjét, Azerbajdzsánt, akkor északi szomszédaink jutnak ki a kontinensviadalra, minden más eredmény nekünk kedvezett. 

Nem túlzás azt állítani, hogy ismét futball-lázban égett az egész ország, közel kétezren utaztak el Walesbe, hogy a helyszínen biztassák a válogatottat. A szigetországba érkező drukkerek azzal voltak kénytelenek szembesülni, hogy az otthoninál jóval hidegebb volt az idő: napközben a csúcshőmérséklet 10 fok körül alakult, de a kezdő sípszó pillanatában már csupán 5 fokot mutattak a hőmérők Cardiffban. 

A magyar csapat kezdőjében ott volt a Vidi középpályása, Pátkai Máté, aki az Eb-selejtezők alkalmával kétszer is győztes gólt szerzett, méghozzá a már biztosan a csoport élén végző Horvátország, valamint mai ellenfelünk, Wales ellen. 

Telt ház előtt, fantasztikus hangulatban kezdődött a mérkőzés, a hazaiak pedig az első perctől kezdve nagy nyomás alá helyezték a kapunkat. A 15. percben a mezőnyfölény góllá érett, Gareth Bale adott be a jobb szélről, Aaron Ramsey pedig öt méterről a kapunkba fejelt (1-0).

A folytatásban valamelyest sikerült kijönnünk a szorításból, de a 30. percben ismét a hazaiak szerezhettek volna gólt. Bale beadását Moore azonban szerencsénkre kapu mellé fejelte. Öt perc elteltével a meccs addigi legnagyobb helyzetét hagytuk ki: Lovrencsics ívelését Szalai okosan fejelte vissza a középen érkező Szoboszlainak, aki kapura is lőtt, Hennessey szépen védett, a kipattanót Sallai lőtte kapura néhány méterről, de a hazai kapus óriási bravúrral ezt a kísérletet is hárította. 

A második félidőből két perc sem telt el és Ramsey újra eredményes volt. Bale labdáját ezúttal az ötös sarkán átvette, majd Gulácsi mellett a hosszú felsőbe tekert (2-0).

Az 53. percben Bale 19 méteres szabadrúgása kevéssel kerülte csak el a kapunkat. A 60. percben Nagy Ádám helyére Kovács István állt be, ekkor tehát már két Vidi-játékos volt a pályán. A 75. minutumban Ramsey lapos lövését Gulácsi hatalmas bravúrral, lábbal védte. Az utolsó negyedóra is a hazaiaké volt, de újabb gól már nem született.

Wales ezzel a győzelemmel kijutott a jövő évi Eb-re, mi pedig a Nemzetek Ligája rájátszásán keresztül harcolhatjuk ki a tornán való részvételünket. 

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: mlsz.hu

További hírek