Újpest-akták - Videóval!

A 87. Videoton-Újpest bajnoki előtt honlapunk fellapozta a két csapat históriáskönyvének legérdekesebb oldalait.

A legelső bajnoki:
A két csapat első alkalommal 1968. június 20-án találkozott, a Sóstói Stadionban rendezett mérkőzésen a későbbi ezüstérmes Újpesti Dózsa magabiztosan nyert 6-2-re, a Videoton találatait Karsai László és Bodnár László jegyezte.

A legelső Vidi győzelem:
A két csapat első négy bajnokiját 6-22-es gólkülönbséggel nyerte az Újpest, a Videoton a párharc ötödik találkozóján ünnepelhette első sikerét. Az 1970/1971-es idény 10. fordulójában 2-1-re nyert hazai környezetben csapatunk, góljainkat Wollek Tibor és Csukovics László lőtte.

A legnagyobb arányú siker:
A 2001/2002-es idényre datálódik, a pontvadászat 37. fordulójának fehérvári meccsén 5-0-ra nyertünk az Újpest ellen. Öt gólos diadalunk mellett egyszer négy, ötször pedig három góllal vertük a lila-fehéreket.

A legtöbb gólt hozó bajnoki:
Az 1977/1978-as pontvadászat 12. fordulójában az Újpest ellen játszottunk egyesületünk történetének második leggólgazdagabb mérkőzését. 1977. november 16-án 10 gólt hozott a két csapat sóstói találkozója, a szezon 12. fordulójában 6-4-re nyert csapatunk, Tiber László triplával szomorította a lila-fehéreket, mellette Kovács József, Burcsa Győző és Szabó József góljai hozták meg a Vidi diadalát.

A leghosszab hazai veretlenség:
1987 és 1996 között zsinórban 9 bajnokit játszottunk saját pályánkon az Újpesttel veretlenül, ezeken a meccseken 6 győzelem és 3 döntetlen volt a mérleg.

A legjobb egyéni teljesítmény:
A Videoton élvonalbeli történetében 25 mesterhármas született, ebből háromnak Újpest meccsen tapsolhattak a fehérvári szurkolók. 1973. november 4-én Wollek Tibor helyezett el egy triplát a Megyeri útiak hálójába, találataival 3-2-re nyertünk itthon. Négy esztendővel később jött a fentebb már taglalt 10 gólos bajnoki, melyen Tiber Laca zörgette meg háromszor is a hálót. 1993. június 19-én Sallói István okozott szomorú perceket későbbi munkaadójának, találataival 4-1-re nyertünk hazai környezetben a lilák ellen.

A legtöbb gólt rúgó játékos:
Érdekes módon nem triplázók közül kerül ki a legeredményesebb gólvágó, mely dicsőség jelen esetben Karsai Lászlót illeti. Klubunk legendás támadója (aki szintén büszkélkedhet mesterhármassal, 1972-ben az Eger kapujába vágott három gólt) pályafutása során hét alkalommal vette be az Újpest kapuját.

A legutolsó újpesti siker:
Négy mérkőzés óta nyeretlen ellenünk a lila-fehér gárda a bajnokságban, utoljára 2008 májusában maradtunk alul az Újpesttel szemben 1-0 arányban. Az elmúlt két és fél esztendőben négy bajnokit vívtunk a fővárosiakkal, akiket két döntetlen mellett ugyanennyiszer legyőztünk.

A legutolsó győzelmünk:
A 2009/2010-es pontvadászat 14. fordulójában született, amikor vendégként tudtunk nyerni a Megyeri úton 1-0-ra Nagy Dani korai találatával. Hazai környezetben utoljára 2006. november 17-én nyertünk, Julinho, Kuttor és Dajics góljaival 3-2-re. Azóta 3 bajnokit vívtunk az Újpesttel Székesfehérváron, a mérleg 2 döntetlen és 1 vereség.

Eddig utolsó győzelmünk összefoglalója:

Szerző: Németh Zoltán

További hírek