Tavasz az őszben

A fájdalmasan hosszú téli szünet még előttünk áll, de kapunk egy kis előleget a tavaszi szezonból - a héten ismét bajnoki! Előtte pedig Ligakupa-meccs.

Ha keresik a magyar futball nagy problémáit, a versenynaptár minden alkalommal előkerül. Hogy az éghajlat vagy a fejletlen infrastruktúra az oka a döbbenetesen hosszú, csaknem háromhónapos meccsmentes időszaknak, most mindegy, a lényeg, hogy nemsokára megint jön a hosszú böjt. Addig azonban, remélhetőleg az időjárás jótékony engedélyével, letudunk két bajnoki fordulót, jön tehát a tavaszi szezon - még a tél előtt. Szombaton a Siófok érkezik Sóstóra, de már hét közben is vár egy próba a fiúkra, még az sem biztos, hogy sokkal könnyebb, pedig NB II-es ellenfelet fogadunk a Ligakupában.

Szerda: Ligakupa - Nemrég még rangadó volt

Igaz, az MTK-t azért nehezen tudja tipikus másodosztályú kiscsapatként aposztrofálni az ember, mégiscsak az egyik legrégibb magyar klubról beszélünk, amely szinte összenőtt az élvonallal... Hogy most nem ott szerepelnek, az talán még mindig érthetetlen trauma számukra, bár NB II-es teljesítményük alapján már túlléptek ezen. Meg a Nyugati-csoport mezőnyén is lassan, tizenkét meccsükből tizenegyet megnyertek, és eggyel kevesebb mérkőzést játszva is hét pont előnnyel állnak a táblázat élén a legutóbb éppen Felcsúton ikszelő Gyirmót előtt. Elsődleges céljuk, a feljutás felé tehát jó úton haladnak, de nem mellesleg a Ligakupában sem kell szégyenkezniük az eddigiekért, 10 pontot gyűjtöttek, akárcsak a Videoton FC - és ugye, le is győztek minket a két csapat budapesti meccsén. A szerdán 16 órakor kezdődő Vidi-MTK tehát egyrészt a visszavágás, másrészt a csoportelsőség megszerzésének lehetőségét jelenti a Sousa-csapatnak. Utóbbi a tuti továbbjutást jelentené a csoportból - a legutóbbi négy meccsén 12 gólt szerző és hibátlan Vidinek nem is lehet más célja.

OTPBANK liga: Tavaszi rajt - télelőn 

Szombaton pedig már be is köszönt a tavasz, sajnos még nem meteorológiai értelemben. A futballvezetés elég régóta próbál legalább valami kényszermegoldást találni a mérhetetlenül hosszú, csaknem három hónapos holtszezonra, s ha már fűtött pályák és stadionok nem épülnek tucatszám, próbálják minél tovább kitolni az őszi idényt. Akár úgy, hogy előrehozzák a tavaszit. Két forduló jön, a remélhetőleg még nem fagyos pályákon, ebből az első most hétvégén, a Vidi ellenfele pedig az őszi tavaszban a nyári főszezont idéző Siófok. A Balaton-partiaknál idén is a bajnoki nyitányon vizitáltunk volna, ha nem halasztunk akkor a BL-selejtező miatt, így egy kicsit később játszottunk ott kissé csalódást keltő, 0-0-ás döntetlent. Persze nem újdonság, hogy hazai pályán felszívják magukat az legerősebb riválisok ellen Sowunmiék, hozzánk hasonlóan a Debrecen sem tudott nyerni Siófokon - idegenben azonban kevésbé acélosak, természetesen Fehérváron sem ők az esélyesek. Komoly csalódás lenne, ha nem hazai siker születne, előre lefutott meccsről azonban mégsem ildomos beszélni, márcsak azért sem, mert egy, a kiesés elleni harcban alighanem érdekelt csapat minden energiáját mozgósítani szokta a bónusznak számító pontokért. Egy éve a hasonlóan előrehozott tavaszi idénnyitón 2-0-ra nyertünk ellenük, most is adott az esély, hogy folytassa a csapat a bajnoki táblázaton előtte állók üldözését. Jó lenne, ha a valódi szezonvég, december előtt úgy fagyna be a tabella, hogy már a virtuális dobogón telel a Vidi. A szombaton 15 órakor kezdődő találkozóról, akárcsak a szerdai Ligakupa-meccsről, online tudósítást olvashatnak honlapunkon.

Videoton PA: Nehéz hajrá

Az NB II-ben még nem ért véget az őszi szezon, és a hajrá kifejezetten húzósnak ígérkezik, de Hartyáni Gábor csapata erőt meríthet az utóbbi mérkőzések veretlenségi sorozatából. Ajkán, szombaton 13 órától a Nyugati-csoport egyik meglepetéscsapata várja őket. Az ajkaiak dicsekedhetnek egyedül azzal, hogy legyőzték a listavezető MTK-t (ráadásul idegenben), edzőjük pedig már élvonalbeli mester lehetne, ha nem mond nemet a Pápa hívására. Artner Tamás megtette, mert az Ajkával akar nagy célokat elérni - ez is mutatja, a jól szereplő hazaiak győzelemre készülnek a felcsúti vendégek ellen is. Nem volt könnyű dolguk Szolnokiéknak a Gyirmót ellen sem, ez a kiruccanás talán még nehezebbnek ígérkezik, de van annyira egységes a "kis Vidi", hogy megállja a helyét Ajkán is. 

Szerző: Somos Zoltán

További hírek