EL

Szurkolói információk a Nõmme Kalju FC elleni első találkozóra

Az Európa Liga-selejtezőre belépőt a helyszínen vásárolhatnak szurkolóink, a pénztáraknál csak euróval, készpénzben lehet fizetni, a jegy ára 15 euró lesz.

A Vidi július 13-án, csütörtökön 18:15-kor (helyi idő szerint 19.15-kor) a tallinni Kadriorg Staadionban lép pályára a Nõmme Kalju FC ellen az Európa Liga második selejtezőkörének odavágóján. Mint ismeretes, az első párharc során a máltai Balzan FC ellen csapatunk 5-3-as összesítéssel lépett tovább.

A Kadriorg Staadion befogadóképessége 5000 fő, az út a Lennart Meri Repülőtérről tömegközlekedéssel az alább látható módon nagyjából 23 perc, míg taxival 8 perc köré tehető.

A Kardiorg Staadion vendégszektora - amely a főlelátó bal oldalán található - 1500 fős és a mérkőzés napján 18 órakor nyit. Csak a meccsnapon és kizárólag készpénzzel lesz majd lehetőség jegyvásárlásra, a belépők egységesen 15 euróba fognak kerülni. A helyszínen egy kisebb büfé is üzemel majd, ahol szintén kizárólag euróval történő készpénzes vásárlásra lesz lehetőség. A rendezők azt kérik, hogy Észtországba kilátogató szurkolóink a főtribün bal oldalánál várakozzanak majd.

Klubunk nem szervez utazást a mérkőzésre.

 

 

FONTOS!
Tallinnban tiszteletbeli konzul van, a legközelebbi nagykövetség Helsinkiben található.
Utazási tanácsok az Észtországba utazók részére:

Biztonság:

A közbiztonság általában véve jónak mondható Észtországban. Az alapvető biztonsági szabályok betartása esetén, kellő körültekintés mellett sem a történelmi belvárosban, sem a külvárosi részeken nem valószínű, hogy a turistát kellemetlen incidens éri. A város sűrűbb forgalmú részein azonban előfordulnak zsebtolvajok, erre kis táblák fel is hívják a figyelmet.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Az EU tagországok állampolgárai és családtagjai vízummentesen utazhatnak Észtországba. A beutazás érvényes magánútlevéllel, személyazonosító igazolvánnyal, valamint ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal is lehetséges.

Tudnivalók az országról

Az Észt Köztársaság (észt nyelven Eesti vagy Eesti Vabariik) fővárosa Tallinn. Észtország Európa északkeleti részén, Lettország és Oroszország között található, a Balti-tenger és a Finn-öböl határolja. A kontinentális területen kívül a Balti-tenger mintegy 800 szigete tartozik Észtországhoz. 

Az éghajlat mérsékelten kontinentális. A leghidegebb hónap a február (-6 °C), legmelegebb a július (17 °C), ez azonban csak átlagérték, télen az általános hőmérséklet -20-25°C-ra is csökkenhet. Gyakran esik az eső, ezért a csapadék egyenletes időeloszlású, évi közepes mennyisége Tallinnban 570 mm. 

Észtországban az elektromos áram 220 V feszültségű. A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatóak az ország egész területén. 

Észtország az euró övezet tagja. A Visa és Mastercard/Eurocard-ot széleskörűen elfogadják, az American Express kártya kevésbé használható. 

Közlekedés

Észtországban a városi tömegközlekedés átlátható, megbízhatóan pontos, külföldiek számára is egyszerűen használható. A kitáblázás, a menetrend betartása általános. A tallinni tömegközlekedés ingyenessége csak a főváros lakosaira vonatkozik, a külföldieknek jegyet kell váltaniuk. 

Papíralapú jegyet, bérletet nem árusítanak, csak elektronikus jegyeket lehet vásárolni. Ehhez szükséges egy e-kártya (ühiskaart), amelynek letéti díja 2 euró és a postákon, valamint a Selver, Maxima és Prizma szupermarketekben lehet rá pénzt, illetve jegyeket feltölteni. A e-kártyát egyszerre maximálisan 6 személy használhatja, és minden utazást a felszálláskor regisztrálni kell a járművekben elhelyezett készülék segítségével. Az 1 óráig érvényes jegyek díja 1,1 euró, a napijegyek díja 4 euró, a 3 napos jegyek ára 6 euró, valamint a hetijegyek 7 euróba kerülnek. A rendszer automatikusan a legkedvezőbb díjszabással számol, ha több utazást regisztrál ugyanaz a személy egy bizonyos időszakon belül. Egyszeri utazásra feljogosító jegy vásárolható a járművezetőtől 1,6 euróért.

A gépkocsivezetés alapvetően európai jellegű (balkormányos, a KRESZ táblák azonosak), de néhány helyi sajátosságra figyelni kell. Az utak általában jó minőségűek, de nem mindenütt vannak rendesen kivilágítva. Főútvonalon a maximális sebesség 90km/óra, amelyet a közlekedési hatóság 110km/órára szokott emelni a nyári időszakban, lakott területen pedig 50km/óra. Ezeket a korlátozásokat a helyiek általában betartják. Fontos tudni, hogy a 10 km/óránál nagyobb sebességtúllépést keményen szankcionálja az észt rendőrség. Ugyanez vonatkozik a tilosban vagy lejárt parkolójeggyel történő parkolásra is, de a járművet csak abban az esetben vontatják el, ha akadályozza a közlekedést. Észtországban nincs útdíj. 

A gyalogosokra nagyon figyelnek az észt autósok, a zebránál minden esetben megállnak. Tallinnban nagyon sok a peron nélküli villamosmegálló, ahol az úttestre lépnek le a leszálló utasok. Az autóvezetőknek ügyelniük kell az ilyen forgalmi helyzetekre.

A tompított fényszóró használata napközben is kötelező. 

Alkoholfogyasztást követően tilos járművet vezeti, zéró tolerancia van érvényben.  

A taxival való közlekedés is megfizethető, a kilométer tarifa 0,5-1 euró körül van. Célszerű regisztrált taxi társaságtól telefonon rendelni gépkocsit, ez lényegesen megbízhatóbb, mint az illegális, taxióra nélkül működő fuvarozók. 

Sötétedés után mindenkinek - turistáknak is- kötelező a ruházaton láthatósági jelet viselni. Amennyiben a ruházaton nincsen ilyen jel felvarrva, minden élelmiszerbolt kasszájánál vásárolható egy fényvisszaverő kis korong, melyet egy zsinórral a kabátra erősíthetünk. A láthatósági jel viselését a rendőrség ellenőrizheti, és a hiányát büntetheti.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az ország közegészségügyi és higiénés helyzete jónak mondható. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatása szerint kötelező oltás nincs Észtországba. Az orvosi és a kórházi ellátás színvonala magas, a költségek arányban állnak a szolgáltatás minőségével. Bizonyos esetekben vizitdíjat kell fizetni: szakorvos esetén ez legfeljebb 5 euró. Nyáron a kullancsveszélyre kell ügyelni, kullancsok az ország egész területén előfordulnak. A csapvíz fogyasztható.

Magyar állampolgárok ez Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokában ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe a sürgősségi egészségügyi szolgáltatásokat, mint az észt állampolgárok. Javasoljuk a kártya kiváltását. Mindemellett célszerű utasbiztosítást is kötni, amely betegség, baleset esetén a fenti kártyánál szélesebb körű ellátást biztosít, illetve kiterjed a poggyász biztosítására is.

 

A beutazással és az ott tartózkodással kapcsolatos további részletes információt ide kattintva kaphatnak!

 

Szerző: Guber Péter

Fotó: vidi.hu, Wikipedia

További hírek