Szolnoki Roland, az elsőcsapat küszöbén

Az NB II-ben és Ligakupa mérkőzésen már bemutatkozott a 18 éves Szolnoki Roland.

- Hol kezdtél el focizni?

+ Negyedikes voltam, amikor a Gárdonyi Focisuliba kerültem. Nem csak fociztam, de az általános iskolai tanulmányaimat is itt végeztem el. Ezt követően kerültem Felcsútra.

- Mi volt az eddigi legnagyobb sikered, amit a labdarúgásban elértél?

+ A Gárdonyi Focisulival részt vettünk a Danone-kupán, ami egy területi döntővel kezdődött. Nyolc csapat vett részt a küzdelmekben, többnyire kisebb falusi és városi egyesületek ellen játszottunk a megyéből. A területi döntőből továbbjutottunk az országos döntőbe, ahol ismét mi voltunk a legjobbak. Ezt követően részt vehettünk egy 32 csapatos „világbajnokságon” Párizsban, ahol hat napot töltöttünk el. Ezen a nemzetközi tornán korosztályos válogatottak szerepeltek, és mi, a Gárdonyi Focisuli. Nagy élmény volt számunkra ez a hat nap, hiszen az olaszokkal, hollandokkal és a svájci válogatottal kerültünk egy csoportba. Az olaszokat és a hollandokat sikerült legyőznünk, Svájctól kikaptunk, de így is továbbjutottunk a csoportból. A legjobb 16 között az íreket vertük meg, ezt követően azonban 11-esekkel kikaptunk a törököktől. Az utolsó mérkőzésünket a németek ellen játszottuk, kikaptunk tőlük, így végül a nyolcadik helyen végeztünk, ami szenzációs eredménynek számított, hiszen mi voltunk az egyetlen olyan csapat, amely nem egy ország korosztályos válogatottjaként szerepelt ezen a világbajnokságon.

- Hogy értékeled az elmúlt fél évet pályafutásod szempontjából?

+ Úgy érzem sikerült jó teljesítményt nyújtanom, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy volt egy közel két hónapos kihagyásom deréksérülés miatt. Az U19-es kiemelt bajnokságban rendszeresen játéklehetőséget kaptam, de ősszel az NB II-ben is pályára léphettem. Színvonalban össze sem lehet hasonlítani az U19-et az NB II-vel vagy a Ligakupával.

- Hétközben az U19-es csapattal, vagy az NB II-vel készülsz?

+ Az NB II edzéseit látogatom és mindig péntekenként dől el, hogy hétvégén az U19-ben vagy az NB II-ben játszom-e. A Siófok elleni mérkőzésen végig pályán voltam, és Pécsen is a kezdőbe voltam jelölve, de ugye azt a meccset elhalasztották. Remélem a Gyirmót elleni szombati bajnokin is lehetőséget kapok.

- Korosztályos válogatottság?

+ Eddig három alkalommal szerepeltem az U18-as válogatottban. Télen voltunk Izraelben, ahol négy nap alatt három mérkőzést játszottunk a németekkel, izraeliekkel és szerbekkel. Időközben Pisont István helyett Zsivóczky Gyula lett a szövetségi edző, bízom benne, hogy ő is számítani fog rám a későbbiekben. Ősszel lesz az U19-es EB, mindent megteszek azért, hogy játékommal felhívjam a figyelmet magamra, és lehetőséget kapjak a tornán.

- Milyen távlati terveid vannak?

+ Minden nap azért edzünk a társakkal, hogy előbb-utóbb bemutatkozhassunk az NB I-ben. Külföldi karrierről egyelőre nem álmodozom, hiszen előbb az első osztályba szeretnék bemutatkozni és ott rendszeresen jó teljesítményt nyújtani. De ami szintén fontos számomra, az az iskola, jövőre fogok érettségizni és ott is legalább olyan jól helyt szeretnék állni, mint a futballpályán.

Szerző: Wéninger Ákos

További hírek