EXKLUZÍV

Szélesi Zoltán: “Élvezetes meccset láttam a múlt héten, magyar győzelemmel!"

A korábbi válogatott hátvéd, a magyar U19-es válogatott szövetségi edzője három évig volt a Köln vezetőedzőjének csapattársa.

2004-ben, már válogatott játékosként igazolt a Bundesliga 2-ben szereplő Energie Cottbushoz U19-es nemzeti csapatunk jelenlegi szövetségi edzője, Szélesi Zoltán. A fiatal jobbhátvédnek több rutinos csapattársa is akadt, az 1. FC Köln jelenlegi vezetőedzőjével, Steffen Baumgarttal például három évig játszottak együtt, sőt, 2006-ban egy Szélesi-Baumgart összjáték után született meg az akkor már az élvonalban szereplő Cottbus szépítő gólja a Bayern München elleni bajnokin.

Mielőtt rátérnénk arra, hogy milyen volt az 1. FC Köln vezetőedzője, Steffen Baumgart játékosként, muszáj azzal kezdenünk a beszélgetést, hogy mit szólsz a Vidi kinti győzelméhez?

Nagyon fontos és megérdemelt győzelmet aratott a Vidi a múlt héten! A Köln jó formában várta a meccset, telt ház előtt nyomták, ami ott nem meglepő, de néhány Vidi-játékosnak biztos ehhez is hozzá kellett szoknia. Kovács Dani említette is a meccs utáni nyilatkozatában, hogy ő még ennyi ember előtt nem is védett. A kölni kiállítás teljes adható volt, Palkót gólhelyzetben faultolták, ezt követően pedig jól játszott a Vidi, a gólok nemzetközi összehasonlításban is megállják a helyüket és láthatóan igyekezett megvalósítani a csapat azt, amit a stáb kért tőlük. Remek habitussal védekeztek, önfeláldozóan játszott minden játékos. Pedig a Köln mindent megpróbált, tíz emberrel is mentek előre, de a kulcsmomentumokból jól jött ki a Vidi. Otthon a tv előtt szurkoltam a csapatnak, jó volt látni, hogy nem egykapuzott végig a Köln, annyira nem feküdt nekik ez az ötvédős rendszer és a fehérváriaknak is voltak jó betöréseik a tizenhatoson belülre. Nem láttam még az adatokat, de brutális futómennyiséget tehettek le a Vidi-játékosok az asztalra a kinti mérkőzésen. Élvezetes meccsen egy fontos magyar győzelmet láttam, a lefújás után gratuláltam is a vidis ismerőseimnek!

A Köln vezetőedzőjével, Steffen Baumgarttal három évig fociztatok együtt Cottbusban. Ő akkor már rutinos játékosnak számított, milyen volt a viszonyotok?

Nekem nagy dolog volt akkor, hogy Újpestről elindulva Németországba igazolhattam. A képességeim és a hozzállásom miatt mindig úgy gondoltam, hogy a Bundesliga lehet számomra a cél, és bár a Cottbus abban az évben éppen a másodosztályban szerepelt, én úgy éltem meg a transzfert, mintha az élvonalba kerülnék. Szóval borzasztóan örültem, hogy leigazolt a Cottbus, “Baumi” pedig, ahogy mondtad, már egy rutinos játékos volt, aki a családjával Berlinben élt, onnan ingázott Cottbusba. Kint már akkor rendszeresen közösen étkeztünk edzések előtt, vagy után, mi egy asztalhoz kerültünk. Sokat segített a fiataloknak és a légiósoknak is, a helyi lapokat például együtt olvastuk át, ezzel is segített megtanulni a nyelvet. Jól beleállt a cottbusi közegbe, fontos eleme volt a csapatnak és az öltözőnek.

Esetleg már akkor is voltak edzői ambicíói?

Igen, beszélgettünk már arról akkor is, hogy neki a célja az, hogy vezetőedző legyen. Azt sem titkolta, hogy a legmagasabb szintre szeretne eljutni. Egy nagyon erős karakterű emberről van szó, talán egy kicsit jó értelmben vett különc is, biztos a Vidi-szurkolóknak is feltűnt például a védjegyévé váló svájci sapka a kispadon. Játékosként is olyan volt, hogy gondolt egyet és megnövesztette a haját, úgy nézett ki mint André Agassi fénykorában. Mondtuk neki, hogy vágassa le, de ő mindig kitartott amellett, amit elkezdett (nevet). Határozott véleménye volt a dolgokról, ez látszik szerintem az edzői stílusán is. Űzi-hajtja a brigádját, sokat mosolyognak szerintem és biztosan sokszor "oda is vág", ha kell.

Érdkesség, hogy a feljutásotok szezonjában az addig csatárként szereplő Baumgart hirtelen a te helyeden, jobbhátvédként tűnt fel. Mi ennek a története?

Megsérültem a Bayern München elleni hagyományosnak mondható felkészülési találkozón, eltört a lábközép-csontom. A szakmai stáb úgy ítélte meg, hogy a rutinos támadó tudja a legjobban megoldani a posztot, igazuk is lett. A védekezés részét inkább szívből oldotta meg, de a gyorsasága és a párharc-erőssége miatt is jó teljesítményt tudott nyújtani az “én” posztomon is.

Mit vársz a csütörtök esti visszavágótól?

Én nem szeretek olyanakot mondani, hogy most fel kell kötni a nadrágot, meg hogy “ki kell bírni” a visszavágót, szerintem nem ez a jó hozzáállás. Úgy kell nekimenni a mérkőzésnek, mint a kintinek, szurkolni fogok majd a csoportkörért én is csütörtökön este!

Ha nincs még jegyed a csütörtöki 1. FC Köln elleni találkozóra (kezdés 19:00, MOL Aréna Sóstó), még megveheted klubkártyáddal és személyesen is! Részletekért kattints ide.

Szerző: molfehervarfc.hu

Fotó: MLSZ

További hírek