Stabilizációs gyakorlat félbevágott labdán

Csütörtökön ismét két edzés - egy délelőtt és egy délután - szerepelt a Vidi felkészülési programjában az olaszországi edzőtáborban

Bekő Balázstól megtudtuk, hogy két érdekes gyakorlat szerepelt az edzéseken.

"Az egyik az úgynevezett inga-teszt, aminek a lényege, hogy hangjelzésre elkezdenek sprintelni a srácok egy 20 méteres szakaszon. Ezt követően van egy rövid körülbelül 5 méteres pihenő, regeneráló szakasz, majd ismét jön a 20 méter sprint. A lényeg, hogy a pihenő idő mindig ugyanannyi, azonban a 20 méteres távolságot egyre gyorsabban és gyorsabban kell teljesíteniük a játékosoknak. A teszt, a maximális pulzusszám és az úgynevezett anaerob ingerküszöb meghatározására szolgál és szinte minden csapat ismeri és alkalmazza ezt a fajta felmérést a felkészülési időszakban.

Ennél sokkal speciálisabb az a stabilizációs gyakorlat, aminek az a lényege, hogy egy félbevágott labdára, amelynek anyaga szivacs, egy lábbal rá kell ugrani, majd néhány másodpercig állni rajta, aztán ugyanezt a másik lábbal is megtenni. Közben egy játékostárs adogatja a labdát, amit pontosan vissza kell passzolni."

Lipták Zoli, a Nemzeti Sportnak ugyanezzel a feladattal kapcsolatban az alábbit nyilatkozta:
"Nem nehéz, de rendkívül hasznos feladat, a test test elleni párharcokban sok hasznát veheti az ember, mert ennek a gyakorlatnak köszönhetően nehezebben veszíted el az egyensúlyodat."

Szerző: Wéninger Ákos

További hírek