RAJT AZ UTÁNPÓTLÁSBAN

Leány U7: “Az edzések a közösségépítésről és mozgás szeretetéről is szólnak”

Leány U7-es együttesünk vezetőedzőjével, Szabó Bernadettel a csapatnál folyó munkáról, a sport és a labdarúgás szeretetének kialakításáról és a szezon céljairól beszélgettünk.

Az elmúlt szezonokban az U14-es leány csapatunk asszisztensedzőjeként dolgoztál, az idei idényben viszont a legkisebb korosztály vezetésével bíztak meg. Hogy vágtál bele a munkába a nyáron?

Valóban, az elmúlt idények után a 2024/2025-ös szezonban az U7-es korosztálynál vezetőedzői, az U10-eseknél pedig másodedzői feladatokat látok el, mindkét csapatnál Fekete Csabával dolgozunk együtt. Nagyon vártam már a lányokkal közös munkát, augusztusban, heti két edzéssel kezdtük el a tréningeket. Mivel a legkisebbekről beszélünk, nagyon sok új lány van a csapatunkban, akik most ismerkednek a labdarúgással, de vannak olyanok is, akik már tavaly is nálunk fociztak, ők a klub ovifoci-programjából, illetve a Disney-programból érkeztek most az U7-be. Az első másfél hónap után azt mondhatom, hogy nagyon ügyesek és élvezem velük az edzéseket.

Milyen célokat fogalmaztál meg, amit a következő egy évben szeretnétek elérni?

Ebben a korban a legfontosabb, hogy megszerettessük a lányokkal a focit, amihez minél több játékra van szükség. Célom az is, hogy ne csak a labdarúgáshoz, hanem magához a sporthoz, a mozgáshoz is kötődjenek. Az élményalapú fejlődésre helyezzük a hangsúlyt, valamint természetesen szerepet kap a mozgáskoordináció fejlesztése is. A szezonban Bozsik-tornákon veszünk részt, az első épp múlt vasárnap volt, nagyon jó érzés volt látni a csillogó szemű kislányokat a pályán. Ezen kívül még három torna vár ránk az U7-ben az ősz folyamán, ezeken fiú csapatok ellen is játszunk.

Az edzéseken kívül milyen a kapcsolat a lányokkal, mire helyezitek a hangsúlyt?

A tanári pálya iránt is érdeklődőként fontosnak tartom, hogy a lányok a pályán és azon kívül is számíthassanak rám. A szülők támogató hozzáállása nagyon fontos ebben a korban, így a velük való kommunikációra is hangsúlyt fektetünk. Az edzések nem csak a fociról, hanem az együtt eltöltött időről, a közösségépítésről és a mozgás szeretetéről is szólnak. Már ebben a korban is felhívjuk a figyelmet a sportszerűség fontosságára, valamint fontos a lelkesedés fenntartása is, ezt többek között edzéseken kívüli játékos feladatokkal és születésnapi köszöntésekkel is próbáljuk elérni. Természetesen továbbra is várjuk az új jelentkezőket, akik szívesen megismerkednének a labdarúgással már ilyen fiatal korban.

2013 óta erősíted játékosként a Vidit, az utánpótlás-korosztályokat végigjárva jutottál el a felnőtt fociig és az NB I-ig. Az ez idő alatt gyűjtött tapasztalatok is segítik az edzői munkádat?

Igen, 11 éve vagyok a klubnál, és nagyon örülök, hogy ma ilyen lehetőségek vannak már az ilyen fiatal lányok előtt is, akik ezt nagyon elszánt munkával igyekeznek meghálálni. Saját magam tapasztaltam, hogy mekkora fejlődésen ment át a női labdarúgás egyetemes szinten és itt a Vidinél is. Szerencsés vagyok, hogy végigkövethetem a lányok fejlődését a kezdetektől a felnőtt labdarúgásig, bízom benne, hogy minél többen kitartanak és egyszer majd ők is felnőtt női csapatunk mezében léphetnek pályára.

Szerző: Óházy Bálint

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek