Közel 12 év után győzhetjük le ismét bajnoki meccsen a Békéscsabát

Eddigi utolsó sikerünk alkalmával vezetőedzőnk, Horváth Ferenc még a Vidi csatáraként lépett pályára. 22 éve pedig pont az ő góljával győztük le otthon a szombati ellenfelünket. Érdekességek, statisztikák a Vidi - Békéscsaba párosításból.

56-ik élvonalbeli mérkőzésünkre készülünk a Békéscsaba ellen. Az egymás elleni mérlegünkben a Békéscsaba áll jobban, 20 alkalommal nyertünk, szombati ellenfelünk 21 győzelemnek örülhetett, és 14-szer osztoztunk a pontokon a viharsarkiakkal. A gólarányunk viszont jobb, 78-64 ide.

Az első bajnokink a Békéscsaba ellen - itthon, és idegenben
1974. szeptember 11-én találkozott az élvonalban először a Vidi és a Békéscsaba. A Sóstói Stadionban megrendezésre kerülő találkozót a vendégek 1-0-ra megnyerték Németh góljával. A Viharsarokban 1975. április 12-én játszottunk először, ezen az összecsapáson nem született gól.

Az első Vidi siker a Békéscsaba ellen - itthon, és idegenben
Nem kellett azonban sokat várnunk az első sikerünkre a lila-fehérek ellen, a következő szezonban ugyanis előbb Székesfehérváron nyertünk ellenük 3-0-ra, majd a tavaszi idényben sikerült elcsennünk a bajnoki pontokat a Békéscsaba otthonából is.

A legtöbb gólt hozó összecsapások
1976. szeptember 1-jén a Kórház utcában léptünk pályára, és sokáig úgy tűnt, nem lesz okunk az örömre, hiszen Paróczai Sándor góljával már a 23. percben megszerezte a vezetést a hazai együttes. A második félidőben aztán tíz perc alatt három gólt szereztünk, és Pásztor ugyan még szépített a 71. minutumban, a végén viszont újabb két gólt szerezve sikerült kiütéses, 5-2-es győzelmet szereznünk Mészöly Kálmán csapata ellen, mely a mai napig a leggólgazdagabb találkozója volt a két csapatnak.
1991. május 5-én majdnem sikerült a 15 évvel korábbi meccset lemásolnunk. Az első félidőben ismét a Békéscsaba jutott előnyhöz, ám a második félidő derekán három gólt lőttünk egymás után, amire ezúttal is egy góllal válaszoltak a hazaiak, a végén viszont újra mi voltunk eredményesek, így végül 4-2-re nyertünk.

A két csapat történetében egyébként akadtak még gólzáporos mérkőzések jócskán. 1997-ben 5-1-re, 2004-ben 5-0-ra, 1984-ben 4-1-re, míg 1983-ban és 1978-ban 4-0-ra nyertünk. Néhány alkalommal a Békéscsabának is sikerült bennünket több góllal legyőzni. 1982-ben a Sóstói Stadionban nyertek 4-1-re, 1993-ban hazai pályán 5-0-ás sikert ünnepelhettek, 1998-ban pedig szintén hazai pályán 4-0 szerepelt az eredményjelzőn a találkozó végén.

Az eddigi utolsó bajnoki sikerünk a Békéscsaba ellen
Közel 12 évvel ezelőtt, 2004. október 3-án győztünk utoljára a Békéscsaba ellen hazai környezetben, NB I-es bajnoki mérkőzésen. Az első félidőben Hercegfalvi duplájával vezettünk 2-0-ra, majd a második játékrészben Tóth Balázs szerezte meg a harmadik gólunkat, az utolsó tíz percben pedig még Koller duplázott, beállítva az 5-0-ás végeredményt. Ezt a találkozót mostani vezetőedzőnk, Horváth Ferenc végigjátszotta csapatunkban. 1994. június 11-én pedig pont az ő góljával nyertünk 1-0-ra a Békéscsaba ellen a Sóstói Stadionban!

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: vidi.hu

További hírek