Kovács Zoltán: "Úgy ítéltük meg, váltásra van szükség a kispadon"

Sportigazgatónk szerint a csapat vitathatatlanul fejlődött az elmúlt egy évben, de a szezont mégis csalódásként élte meg. Szezonértékelő interjú.

- Mielőtt elkezdenénk a szezonértékelést, arra kérlek, hogy kommentáld a legfrissebb hírt, Henning Berg távozását.

Ahogy azt már többen elmondtuk a klub részéről az elmúlt napokban, összességében csalódás volt a 2016-2017-es szezon. Egyrészt ősszel kiestünk a kupából egy NB III-as ellenféllel szemben, másrészt a bajnokságot sem sikerült megnyerni. A szezon elejétől kezdve azt kommunikáltuk, hogy ismerve a keret erejét és a klub lehetőségeit, az elvárás a bajnoki cím. Igaz, hogy az utolsó mérkőzésig volt esélyünk az aranyéremre, ám ez nem sikerült végül. Véleményem szerint már fordulókkal korábban megnyerhettük volna a bajnokságot, így bármennyire is fejlődött sok tekintetben a csapat az elmúlt egy évben, úgy döntöttünk, hogy megköszönve és elismerve a vezetőedző munkáját, az a legjobb, ha mással folytatjuk. Henning Berg nagyon korrektül állt a tárgyalásokhoz, mindkét fél szerint ez a legjobb döntés ebben a helyzetben, ezért is tudtunk közös megegyezéssel elválni. 

- Ki lehet az utódja, és mikor érkezik a Vidi következő vezetőedzője? 

Minél előbb szeretnénk kinevezni az új vezetőedzőt. Június 8-án lesz az első edzés, addigra remélhetőleg megtaláljuk a legmegfelelőbb szakembert a posztra. Amint konkrétumokkal tudok szolgálni, azonnal tájékoztatjuk a szurkolókat és a közvéleményt itt a vidi.hu-n, ahogy eddig is megtettük.

- Akkor tekintsünk vissza egy kicsit, mindent figyelembe véve hogyan értékeled a mögöttünk lévő szezont?

A tavalyi ezüstéremnek szívből tudtunk örülni, idén ez nem így van. Ahogy az előbb mondtam, nem titkolt célunk volt, hogy megnyerjük a bajnokságot. A korai búcsú a Magyar Kupától finoman fogalmazva is megengedhetetlen volt, de az, hogy nem a miénk lett a bajnoki cím, még a kupakiesésnél is fájóbb. Az egész éves teljesítményünk alapján talán megérdemeltük volna az aranyérmet, de az is igaz, hogy a Budapest Honvéd sem érdemtelenül lett bajnok, mindenképp jár nekik ezúton is a gratuláció!

- Mi rúgtuk a legtöbb gólt, mi kaptuk a legkevesebbet, Danko Lazovics lett az év futballistája Magyarországon, tehát sok tekintetben kiemelkedően szerepeltünk. Milyennek láttad a játékosok teljesítményét?

Jól teljesítettek a játékosok, akadtak egészen kiváló egyéni teljesítmények is. Emellett nagyon sok meccsen csapatként is remekül futballoztunk, sokszor sikerült szép játékkal kiszolgálnunk a közönséget. Próbáltunk minden alkalommal támadófocit játszani, amit a számok is alátámasztanak, de - és ott van az a nagy de - mégsem mi lettünk a bajnokok. A jó hír az, hogy a céljaink mit sem változnak, az ambícióink nem lesznek kisebbek.

Az egész szezonban nagy segítséget nyújtottak a szurkolók, a bajnoki döntőre például régen látott tömeg kísérte el a csapatot. Mit üzensz nekik az új szezon előtt?

Mindenekelőtt köszönöm, hogy a legnehezebb pillanatokban is a csapat mellett álltak! Nagyon jó volt megélni, hogy egyre többen látogattak ki a hazai és az idegenbeli meccseinkre is. Kispesten valóban rengetegen szurkoltak, és tudom, hogy még többen tették ugyanezt Székesfehérvár belvárosában. Azt is tudom, hogy mennyire csalódottak voltak az utolsó meccs után, de most arra kérem őket, a következő szezonban is ugyanígy segítsék a játékosokat!

- Az Európa Ligában indulhatunk június végén. Bár a sorsolás csak június 19-én lesz, tehát nem ismerjük az első ellenfelünket, mégis, mi a csapat célja a nemzetközi porondon?

A célunk az, hogy jobban szerepeljünk a nemzetközi kupában, mint tavaly nyáron. Akkor a harmadik selejtezőkörben estünk ki, bár a dánok ellen kifejezetten jó teljesítményt sikerült nyújtanunk. Úgy gondolom, a csapatunk most előrébb tart, mint tavaly ilyenkor, ezt pedig a pályán be is kell bizonyítani.

- Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a szurkolók leginkább arra kíváncsiak, milyen változások lesznek a keretben. Kik távozhatnak, illetve kik érkezhetnek a következő időszakban?

Az biztos, hogy lesznek változások, de korainak érzem még, hogy erről beszéljünk, természetesen az új vezetőedzővel közösen alakítjuk majd ki a lehető legjobb keretet.

- A csapat nyári felkészüléséről mit lehet tudni?

Június közepén, még az Európa Liga selejtezőinek sorsolása előtt egy tíznapos külföldi edzőtáborba utazik a csapat. Ez egyben azt is jelenti, hogy ott az edzőtáborban tudjuk majd meg, hogy ki lesz az első ellenfelünk az EL-ben június végén. Ez némiképp akár módosíthatja is az edzőtábor programját, de a felkészülésünket nem befolyásolja. Terveink szerint a lehető legerősebb ellenfelek ellen fogunk edzőmeccseket játszani, ezzel is segítve a csapat felkészülését a nemzetközi megmérettetésre, valamint természetesen a magyar bajnokságra is.

Szerző: Vidi.hu

Fotó: vidi.hu

További hírek