INTERJÚ

Kovács Zoltán: "Reális célkitűzés a bajnoki cím"

Sportigazgatónkkal a téli felkészülésről, az érkezőkről, a távozókról és a feltörekvő fiatalokról beszélgettünk.

Mindkét téli edzőtáborban eltöltöttél pár napot, testközelből láthattad a felkészülést. Mit tapasztaltál az elmúlt hetekben?

A két edzőtábort mindenképp érdemes különválasztani. Az elsőben nagyon komoly fizikai terhelést kaptak a játékosok, a mérkőzések előtt és között is. Ez természetesen meglátszott a teljesítményükön, valamint az eredményeken, bár utóbbi ebben az időszakban sokadlagos. A benidormi két hétnek két fő célja volt tehát: a fizikai terhelés és az, hogy a játékosok még jobban megismerjék egymást. A másodikban, ami még mindig nem bajnoki ritmusban folyt, már sokkal frissebb volt mindenki. Jól lehetett látni, hogy a csapat ráfordul a felkészülés utolsó szakaszára és Marbellában már meghatározóbb volt, hogy ki milyen formát mutat. Fontos, hogy 90 perceket kaptak a játékosok és mindenki játéklehetőséghez jutott. Jobb állapotban, más ritmusban futballoztak. Ez alól kivétel a Dinamo Kijev elleni meccs, amivel nem szeretnék különösebben foglalkozni, a vezetőedző minden lényegeset elmondott róla a találkozó után. Ennél a meccsnél is igaz, hogy az eredmény másodlagos, de azt elismerem, hogy a 0-5 nem nézett ki jól. A lényeg azonban, hogy azok a játékosok, akik pályán voltak, milyen következtetéseket vonnak le a meccsből és hogyan reagálnak a történtekre.

Négy új játékos csatlakozott a kerethez, mi a benyomásod az érkezőkről?

Szakmailag és emberileg is elégedett vagyok velük. Mindannyian erősítést jelentenek, és minden szempontból jól illeszkednek a csapatba. Hárman már az első táborban is ott voltak, tehát a teljes felkészülést végigcsinálták a többiekkel. A második edzőtáborban már látszott, hogy kitől mire számíthatunk. Huszti Szabira kell még várnunk, de nagyon fontos, hogy ő és mi is türelmesek legyünk. Az viszont látszik, hogy mennyit számít a jelenléte. Jó hatással van a többiekre, rutinosokra és fiatalokra egyaránt. Jól halad a felépülése is, úgyhogy hamarosan a pályán találkozhatnak vele a szurkolók.

Kovács István és Vinícius Paulo - akik az ősz jelentős részét kihagyták sérülés miatt - visszatértek, és ahogy a mérkőzéseken látszott, számol is velük a vezetőedző.

Ha így nézzük, akkor nem négy, hanem hat játékossal bővült a keretünk tavaszra, ami mindenképp pozitívum. Örülök a visszatérésüknek, mindketten fontos tagjai a csapatnak, nagyon sokat fognak hozzátenni a tavaszi hadjárathoz.

Géresi Krisztián viszont hazautazott az első edzőtáborból, a másodikra pedig el sem ment. 

Krisztián sajnos egy sérülés miatt kihagyta a téli felkészülést. Ugyanez a sérülés akadályozta már az utolsó őszi fordulóban is. Bízunk benne, hogy megtaláltuk a probléma okát, hiszen már végzi a rehabilitációt. Ha így lesz, akkor sokat segíthet tavasszal, azt ugyanis mindenki tudja, milyen potenciál van benne.

Távozók is voltak a szünetben, a legérdekesebb talán azon játékosok helyzete, akik kikerültek a keretből, de még mindig a Vidi kötelékébe tartoznak, Szolnoki Rolandról és Suljic Asmirról van szó. Róluk mit lehet tudni?

Szolnoki Rolandnak volt egy komoly lehetősége az eligazolásra télen, ami sajnálatos dolgok miatt nem jött össze. Távozóként számolt vele a szakmai stáb, így már nem csatlakozott az edzőtáborba utazó ketrethez. Még jó pár piac nyitva van, nem kizárt, hogy találunk olyan megoldást, ami a klubnak és a játékosnak is megfelel. És még az is előfordulhat az ő esetében - amennyiben marad - újra csatlakozik az első kerethez. Suljic Asmirral más a helyzet. Tárgyalásokat folytattunk vele ősszel a folytatásról, de végül novemberben úgy döntöttünk, hogy mégsem szeretnénk meghosszabbítani a szerződését. Azt pedig mindenki tudja, hogy nyártól aláírt a Wisla Krakkóhoz. Valóban érdekes helyzet ez, hiszen érvényes szerződéssel a Vidihez tartozik, nyártól biztosan elmegy, viszont nem tagja az NB I-es keretnek. Úgy érzem, ha a lengyel csapat előbb szeretné a soraiban tudni, akkor nekik kell lépéseket tenniük. Érkezett ugyan ajánlat a részükről Asmirért, de az sajnos nem volt komolyan vehető. Ennek kapcsán fontos leszögezni, hogy amikor a Vidi igazolni szeretne, minden klubnak megadja a tiszteletet, ugyanakkor fordított esetben el is várja azt. Suljic esetében ezt nem kaptuk meg. De megjegyzem, nem ez az általános, amit bizonyít, hogy az elmúlt években több millió euróért adtunk el játékosokat külföldre. Mondjuk ezt sokan szeretik elfelejteni.

Még egy érdekes klubváltás történt, Ezekiel Henty Felcsúton szerepel kölcsönben tavasszal. 

Hentyvel hosszútávú szerződést kötöttünk az elmúlt nyáron. Nem kérdés, hogy milyen kvalitásokkal bír, mindenki láthatta. Ha a játékpercek nagy százalékában ezeket megcsillogtatja a Puskás Akadémiánál tavasszal, akkor minden fél profitálni fog a következő hónapokból. 

A felkészülést több fiatal is végigdolgozta az első csapattal. Hogy láttad a teljesítményüket?

Azt hiszem, bizonyították, hogy érdemes volt őket kiemelni és lehet rájuk számítani a jövőben, elégedettek voltunk velük. Az ő példájuk fontos üzenettel bír a többi utánpótlás játékos és edző számára is. Ha valaki jól dolgozik, akkor egy Vidi szintű csapatnál is van esélye, minden a játékosokon és a hozzáállásukon múlik. Kiemelném Szabó Bálint esetét, aki januárban ünnepelte a 17. születésnapját és már a Vidi első csapatával készülhetett, a meccseken is szerepet kapott, és ami a legfontosabb, nagyszerűen teljesített. Mindent megadunk neki ahhoz, hogy kiteljesedhessen a Vidinél.

A szakmai csapatban is történt változás januárban, Szalai Tamás pályaedzőként segítette Marko Nikolics munkáját az elmúlt hetekben. Továbbra is marad a stábban?  

Igen, Szalai Tamás tavasszal is a szakmai stáb tagja lesz. És ha már az utánpótlás esetében említettem az üzenetet, itt is hadd tegyem meg. Tomi a Vidiben nevelkedett, itt lett NB I-es játékos, pályafutása nagy részét Fehérváron töltötte, majd a Vidi utánpótlásában dolgozott. Most pedig az első csapat pályaedzője. Ez is egy lehetséges út tehát. Örülök, hogy vannak fiatal, feltörekvő és tehetséges magyar edzők, ő közéjük tartozik.

A csapat második helyen telelt, a hátrány 3 pont a listavezető Ferencváros mögött. Mit vársz az átalakított kerettől tavasszal?

Reális célkitűzés, hogy a Vidi bajnok legyen. Nagy harc lesz, ez nem vitás, de állunk elébe. Minden megvan bennünk most ahhoz, hogy mi örülhessünk a bajnokság végén.

Szerző: Vidi.hu

Fotó: vidi.hu

További hírek