EXKLUZÍV

Király Gábor: "Büszke lehet minden fehérvári a kölni győzelemre"

A magyar válogatott rekorderével, aki az első és utolsó Bundesliga-meccsét is az 1. FC Köln ellen játszotta a Hertha színeiben, a csütörtök esti EKL-visszavágó kapcsán készítettünk exkluzív interjút.

Király Gábor, a magyar válogatott rekordere (a korábbi hálóőr összesen 108 alkalommal őrizte a nemzeti csapat kapuját) nehéz visszavágóra számít csütörtök este az 1. FC Köln ellen, de hozzátette, hogy azt a sikert, amit csapatunk múlt héten elért a Bundesliga-csapat otthonában, már soha senki nem veheti el tőlünk.

- Az első és utolsó Bundesliga-meccsedet is az 1. FC Köln ellen játszottad a Hertha színeiben, hogyan jellemeznéd a kölni együttest?

Az 1. FC Köln egy tradicionális csapat, büszkék arra, hogy ők nyerték meg először a Bundesligát. Maga a város rendkívül energikus, amikor a Bayer 04 Leverkusen játékosa voltam, akkor sokat jártam Kölnben, hiszen a két város között csupán néhány kilométer távolság van. A kölni drukkerek tele vannak érzelemmel, kitartanak a klub mellett, ha nem megy a csapatnak, akkor megnyilvánulnak, tehát teljesen a magukénak érzik az 1. FC Kölnt. Azt, hogy mennyire fanatikusak a kölni drukkerek, múlt héten a Vidi játékosai és szurkolói is megtapasztalhatták Kölnben, úgy gondolom, óriási fegyvertény az, hogy idegenben nyerni tudott 2-1-re a Vidi úgy, hogy 45.000 ember szurkolt a csapat ellen. Játékosként én is ünnepelhettem sikert a kölni stadionban ellenfélként, tudom, hogy milyen nagyszerű érzés ez. Büszke lehet minden fehérvári erre a győzelemre, ezt már soha senki nem veheti el a Viditől.

- A németek az első meccs előtt rendkívül magabiztosan nyilatkoztak az esélyekről, te azonban az Express című lapnak azt mondtad, hogy nehéz párharc vár az 1. FC Köln-re, mindezt ráadásul nem sokkal az FTC - Vidi 4-0 meccs után. Miből gondoltad, hogy a Vidi megnehezítheti egy Bundesliga-csapat dolgát?

Az mindenképp a kölni csapat mellett szólt, hogy ők egy jóval erősebb bajnokságban szerepelnek, azonban a Vidi esélyeit pedig az növelte, hogy sokkal nagyobb nemzetközi tapasztalattal rendelkezik az elmúlt 10 évet figyelembe véve, mint az 1. FC Köln. Az is a Vidi mellett szólt véleményem szerint, hogy a németek nem igazán ismerik a fehérvári csapatot, emellett nagyon magabiztosak, igaz van mire annak lenniük. Hittem abban, hogy a Vidi képes lehet meglepetést okozni, ez be is igazolódott, de nem szabad elfelejteni, hogy lesz egy visszavágó is. Az 1. FC Köln mindenképp tovább akar jutni, minden erőt meg fognak ennek érdekében mozgatni a német játékosok. Ne felejtsük el, hogy hazai pályán emberhátrányban is szinte végig nyomott a második félidőben az 1. FC Köln, míg a Vidi nagyon hősiesen védekezett.

- Pályafutásod során többször is játszottál az 1. FC Köln vezetőedzője, Steffen Baumgart ellen. Játékosként milyen mentalitás jellemezte a kölni edzőt?

Nagyon energikus, akaratos volt labdarúgóként, ez jellemzi őt most edzőként is. Jó mentalitású ember, sikerült a saját képére formálnia a csapatot és ebből mindenképp profitálhat az 1. FC Köln.

- Hogyan értékeled Dárdai Palkó győztes gólját?

Nemzetközi mércével is bátran mondhatjuk, hogy Palkó nagyon szép gólt szerzett. Jó szituációból lőhetett mégis váratlan pillanatban, ez pedig a kölni kapust is meglephette. A Vidi és Palkó szempontjából is fontos, hogy ilyen nemzetközi tétmérkőzésen sikerült ilyen jó döntést hozni és mindezt ennyire remekül kivitelezni.

- Milyen visszavágóra számítasz?

Egy nagyon jó, kemény összecsapásra számítok. Nehéz megjósolni, hogy ki fog győztesen kikerülni a párharcból, szerintem szoros eredmény fog születni. Nyilván a Vidi várja előnyből a visszavágót, de ez az előny minimális, főleg úgy, hogy nem számít már az idegenben lőtt több gól. Azt várom, hogy a német csapat fog támadólag fellépni, de nem fognak fejvesztve támadni. Fehérvári szempontból fontos lenne, hogy minél tovább sikerüljön megőrizni a kapujukat a góltól, hiszen az idő a vendégeket fogja szorítani. Megjósolhatatlan, hogy melyik csapat fog továbbjutni, ami biztos, hogy izgalmas találkozó vár a két csapatra és természetesen a szurkolókra is.

Ha nincs még jegyed a csütörtöki 1. FC Köln elleni találkozóra (kezdés 19:00, MOL Aréna Sóstó), még megveheted klubkártyáddal és személyesen is! Részletekért kattints ide.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: Királysport

További hírek