Gólerősek elöl, hátul

Meglepően sok gólt kapott ősszel a Paks, mégsem negatív a gólkülönbsége, ami jelzi, jó lesz vigyázni a hazai támadókkal az év utolsó bajnokiján. 

Két dolgot mindenki tud a Paksi FC-ről: hogy nincsenek légiósai, és hogy az előző szezon meglepetéscsapata volt, megszerezve az ezüstérmet. Számunkra nem mellékes, hogy a Videoton FC mögött, de a jelenlegi erőviszonyokat ez nem befolyásolja. Hiszen mindkét csapat hátrébb áll most, mint a tavaszi szezon végén, igaz, a táblázat alapján ismét mi vagyunk az esélyesebbek.

A körülményeken most nem múlhat
Egy éve ilyenkor szintén otthon fogadták a téli szünet előtti utolsó mérkőzésen a Ferencvárost, és hatalmas sárdagasztás közepette le is győzték. A Fradi akkori edzője, Prukner László nem győzött háborogni az irreális körülményeken, mondván, így nem érvényesülhetett csapata stílusa. Ez a probléma nekünk is ismerős, sokat emlegettük a kaposvári meccsünk után. Most azonban aligha fogjuk, hiszen Pakson azóta gyepcserét hajtottak végre, és talán csapadék sem lesz annyi vasárnapig, hogy vízben (hóban...) álljon a pálya. Így aztán a legfőbb veszélyt annak rendje és módja szerint az ellenfél jelenti, még ha döcögősen indult számára a szezon, otthon is.

Nem félelmetes a paksiak hazai eredménysora
Utóbbi két meccsüket ugyan megnyerték Pakson, előtte azonban ötször is pontokat hagytak veszni, négy döntetlen és egy vereség csúfította a hazai mérleget. Mindez nem jelenti azt, hogy ne lennének képesek akár megismételni tavalyi menetelésüket, hiszen az előző idény felénél (pontosabban a 16. forduló után) hajszálra ugyanígy álltak otthon: 3 győzelem, 4 döntetlen, 1 vereség. Nagyobb a különbség a kapott gólok számát tekintve, mert a sikerszezonban ősszel 9 gólt rúgtak nekik az ellenfelek Pakson, idén pedig már 15-nél járnak, azaz a védelem kevésbé hatékonyan rombol. De Égerék összesített gólkülönbsége úgy általában mutatja, hogy zavarba hozhatók hátul, hiszen a 30 kapott gól a sereghajtó Zalaegerszeg utáni legrosszabb mutató. Más kérdés, hogy ugyanennyi rúgottal kompenzálják, vagyis támadó potenciáljuk elvileg megegyezik a Debrecen, Vidi, Kispest hármaséval...

Ennek megfelelően érdekes eredmények születnek az idén a Paks meccsein, mást ne mondjunk a 4-4 azért nem nevezhető tipikusnak a futballban - nekik ősszel kétszer összejött... Átlagban 3.75 gól születik a meccseiken, és ez már úgy, hogy az utolsó kettő 0-0 és 1-0 volt! Amiből arra is következtethetünk, hogy látványos rangadónak leszünk szemtanúi, meg arra is (lásd az utóbbi meccseket), hogy lassan összeáll az a védekezés.

Egy biztos, amikor nyáron a bajnoki címvédő az ezüstérmest fogadta a Sóstón, simánál is simább meccsen lett 4-0 a Vidinek, de nem elhanyagolható, hogy akkor az Európa-ligában még érdekelt Paks elég fáradtan mozgott a számára andorrai, norvég és skót ellenfelekkel szemben hazai pályát jelentő fehérvári gyepen. A Vidi akkori kezdőcsapata átalakult mára, ellenben a Paks védelme a legutóbbi fordulóban szó szerint megegyezett a júliusival, és az akkori tizenegy kezdőből tíz Kecskeméten is pályára lépett. Hogy ez az állandóság előny-e, vagy a reményeink szerint egyre jobban összerázódó Vidi a szezon korai szakaszához képest megváltozott összetételben is le tudja győzni a jelenleg öt ponttal és öt helyezéssel mögötte álló zöld-fehéreket, vasárnap kiderül. Nem lesz könnyű, de megérné: egy kicsit talán a téli vakáció hangulata is múlik rajta.

Szerző: Somos Zoltán

További hírek