EZ FEHÉRVÁR! Tovább menetelünk az EL-ben, továbbjutó helyen állunk a csoportban

A tavalyi BL-nyolcaddöntős Basel is vereséggel távozott a Sóstói Stadionból.

Igazán kellemes, őszi időben kezdődött csapatunk harmadik EL-csoportmeccse. Az az FC Basel látogatott Székesfehérvárra, amelyik tavaly a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszába jutott, megelőzve a csoportban például a Manchester United-et is. Legutoljára két éve, a DVSC elleni BL-selejtezőn játszottak itt Magyarországon, akkor simán nyertek 2-0-ra Stockerék.

Álomszerűen kezdődött számunkra a mérkőzés, hiszen már a 2. percben megszereztük a vezetést. Brachi a jobb szélről tekert kapu elé, ahol érkezett Nikolics, a labda pedig a svájci kapuba került. Az UEFA hivatalos jegyzőkönyve szerint a vendégek védője, Schar öngólt szerzett, nekünk a sajtópáholyból úgy tűnt, hogy Niko a gólszerző. A lényeg azonban az eredményjelzőn volt látható: Videoton FC - FC Basel 1-0.
A gól után érthető mód kitámadott az FC Basel, a 10. percben már az ötödik szögletüket végezhették el, ezek azonban veszélyt nem jelentettek kapunkra. A 12. percben azonban nem sok hiányzott a bázeliek egyenlítő találatához. Egy szabadrúgást követően Streller elé került a labda, közeli lövését hatalmas bravúrral védte Bozsovics. A 17. percben ismét Streller veszélyeztetett, 17 méterről leadott lövése alig kerülte el a kapunkat. Tíz perccel később egy tetszetős fehérvári támadást láthattak a nézők, Walter Lee mindenkit lefutott a jobb szélen, majd középre adott, az érkező Sándor György 12 méterről nagy erővel lőtt kapásból kapura, egy önfeláldozó védő azonban a labda útjába lépett. Parádés támadás volt! A 32. percben újabb gólt szereztünk. Ami nem sikerült a Baselnek 10 szögletből sem - nevezetesen gólt lőni - az nekünk az első után sikerült. Szép, begyakorolt figura végén Caneira volt eredményes (2-0). Az első félidő hátralévő részében Stocker még kétszer veszélyeztetett, de maradt a kétgólos vezetésünk.

A második félidőben nem változott a játék képe, többet birtokolta a labdát a svájci csapat, de védelmünk ezen az estén is pazar produkciót mutatott be, Bozsovics pedig végig szinte extázisban védett. Nagyon magabiztosan jött ki kapujából a beadásokra és szögletekre is. A 70. percben a szezon egyik legnagyobb védését is bemutatta, miután Streller 17 méterről lőtt kapura, a jobb alsó felé tartó labdát azonban Bozsovics hihetetlen bravúrral kivédte. A mérkőzés végén Nikolics és Oliveira is közel járt a gólszerzéshez, ekkor már szinte 10 emberrel támadott a Basel. A szépségtapaszt a vendégek számára a 91. perc jelentette, amikor a 15. szögletüket követően az öngólt vétő Schar fejelt a kapunkba, igaz, Bozsovics még beleért a közeli fejesbe, de hárítani nem tudta azt. Ez volt az első gól, amit hazai pályán kaptunk az idei EL-sorozatban.

Mivel a másik mérkőzésen 0-1-ről fordítani tudott a KRC Genk hazai pályán a Sporting ellen, így 7 ponttal ők állnak a csoport élén, mi 6 ponttal a másodikok vagyunk, harmadik a 2 pontos Basel, az utolsó pedig az 1 pontot szerző Sporting.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: vidi.hu

További hírek