ELLENFÉL-LES

Ez a montenegrói csapat próbálja útját állni a Vidinek az EL-ben

Montenegrón belül középcsapatnak számít a Mladost. Hatodik helyen zárt a bajnokságban.

A Mladost Podgorica az önálló montenegrói bajnokság hét szezonjából ötöt töltött az első osztályban. Legjobb eredményük a 2010-11-es szezonban elért 5. helyezés. Történelmük során többnyire a jugoszláv 3. osztályban játszottak (11 alkalommal nyertek harmadosztályú bajnokságot), megfűszerezve néhány másodosztálybeli évvel. Első elsőosztályú évük nem is a jugoszláv vagy a szerb és montenegrói, hanem a frissen alakuló montenegrói bajnokságban jött el, amikor is 2006-2007-ben a még egyenes ágon bennmaradó 9. helyezést érték el – érdekesség, hogy akkor egyetlen ponttal szereztek kevesebbet, mint az idei kiírásban.

Stadion

Bár a Mladost stadionja az 1500-2000 néző befogadására alkalmas Stari Aerodrom Stadion, ez a stadion nem felel meg az UEFA előírásainak, ezért a meccset a podgoricai Városi Stadionban rendezik meg.

Ami a nézettséget illeti, a Mladost meccseit átlagosan 326 néző látogatta a most véget ért szezonban, míg a Rudarra 635 néző volt kíváncsi – a két szám közötti nézőközönségre számíthatunk tizenegyedikén is.

Játékosok

„Fiatalság” – ezt jelenti a Mladost magyarul. Nos, ennek a kitételnek nagyjából meg is felel első körös ellenfelünk, hiszen a keretben mindössze három 30 év fölötti játékos található.
A kapus, Branko Vujovic 32 éves, azonban a kapuskérdés vélhetőleg sarkalatos pont lehet a Mladost életében, hiszen az idei szezonban öt különböző hálóőr is védte kapujukat – a szezon utolsó öt meccséből négyszer azonban Vujovic állt bent. Ezzel együtt is azonban csak 10 mérkőzésen jutott szóhoz, ami a 33 fordulós montenegrói ligának még a harmadát sem teszi ki. A maradék 23 alkalomból 11-szer egy légiós, a szerb Čučković szerepelt (ő Tanzániából igazolt haza a télen), nyolcszor Marčelja, háromszor Prelević, egyetlen alkalommal pedig a Buducnost elleni városi rangadón csereként állt be Prelević helyett az ifjú, 18 éves Cerović.

Szintén 30 fölötti, 34 éves a csatár Sanibal Orahovac. Ő februárban került a gárdához, a Paktakor Taskentből hazaigazolt játékos a tavasszal nyolc meccsen kétszer talált be, korábban számos német másodosztályú csapatban is megfordult, sőt a Karlsruhe színeiben még a Bundesligában is megfordult. Harmadik 30 év fölötti játékosuk a házi gólkirály, Marko Šćepanović. Ő visszatérőnek számít, ugyanis 2010-ben az akkor NB II-es Barcshoz távozott a csapattól, majd a 2010-11-es szezont már Pécsett kezdte, ahol az NB I-ben egy gólt sem szerzett, egyedül a Ligakupában jegyzett egy találatot a Ferencváros ellen. Montenegróba ingyen tért vissza, az idén 2260 perc alatt 14 gólt jegyzett, ezzel harmadik lett a góllövőlistán, sajtóhírek szerint viszont még ezen a héten eligazolhat Iránba, így az ő szereplésére ellenünk elég kevés esély mutatkozik.

Šćepanovićot elég távolról követik a góllövőlistán, a távozó Seratlićnak három gólja van (kölcsönben szerepelt a csapatnál), a többi 30, idén legalább egyszer pályára lépő mezőnyjátékosnak pedig összesen további 18. Közülük ketten légiósok, Mandić szlovén, Ishihara pedig Japánból érkezett (további két pályára lépő légiós a télen távozott a csapattól). Előbbi egyszer, utóbbi egyszer sem szerzett gólt idén.
Seratlić mellett eddig egy távozóval számolhatunk, a 19 meccsen 2 gólt jegyző védő, Drasko Bozsovics neve szerepel ezen a listán. Érkező egyelőre nincs.

A Mladost tehát összesen 39 gólt termelt 2012-13-ban, amivel a 12 csapatos montenegrói bajnokságban 7. legjobbak ebben a mutatóban. A másik oldalon 48 kapott góllal kell elszámolniuk, ami a második legmagasabb a ligában – tehát többel, mint bármelyik kiesőnek.

Szerző: Wéninger Ákos