Egervári Sándor: "Elek és Lipták kezdő lehet Anglia ellen"

Hosszabb interjút készítettünk a válogatott új szövetségi kapitányával. Mik a célok? Hogyan lehet a célokat elérni? Ki lesz a csapatkapitány?


Valóban, ez így van. Sajnos sok időnk nem is lesz, hiszen hétfőn délután tartjuk az első közös edzést, szerdán este pedig már az angolok ellen lépünk pályára.

Ha már szóba került az angolok elleni felkészülési mérkőzés, árulja el, mennyire lesz fontos szempont az eredmény? Nyerni megyünk Londonba, vagy nagyobb hangsúlyt helyez a csapategység kialakítására és a különböző taktikai elemek gyakorlására?
Is-is. Egy magyar válogatottnak a felkészülési mérkőzéseken is a győzelemre kell törekednie, az eredmény mindig, minden körülmény között fontos lesz a számunkra. Emellett legalább ugyanennyire fontos, egy új csapatjáték kialakítása és eredményes alkalmazása.

Korábban több helyen is nyilatkozta, hogy a válogatott keret kialakításánál fontos szempont lesz a játékosok pillanatnyi formája. A mostani keretbe a legjobb formában lévő labdarúgókat hívta meg?
Mondhatjuk, hogy igen, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy-két labdarúgóra sérülés miatt nem számíthatok most, illetve az olimpiai válogatottban is szerepelnek olyan játékosok, akikre a későbbiekben számítani fogok.
Azt fontosnak tartom ugyanakkor megjegyezni, amit egyébként szintén minden nyilatkozatomban hangsúlyoztam, hogy ez egy nyitott válogatott. Természetesen a játékos pillanatnyi formája, felkészültsége és tudása alapján fogom mindig összerakni az adott mérkőzésre a keretet. A mostani keret jelentős része szerepet fog kapni a szeptemberi, Svédország elleni Eb-selejtezőn is.

Ön ugye remekül ismeri az U21-es válogatottat. Milyen ütemben lehet a fiatalokat sikeresen beépíteni a felnőtt nemzeti együttesbe?
Ez az ősz ebből a szempontból nem a legszerencsésebb, hiszen jó esetben, még októberben is lesznek olyan fiatal játékosok, akikre fontos tétmérkőzések várnak az olimpiai csapatban. Amennyiben a csoportból továbbjutunk – erre ugye a csoportgyőzteseknek valamint a 4 legjobb második helyezettnek van lehetősége – abban az esetben, októberben még egy oda-visszavágós playoff mérkőzést kell játszania az U21-es válogatottnak. Megmondom őszintén, nagy esélyt látok arra, hogy az olimpiai csapat továbbjusson a csoportból.

Több játékosra is számítana Róth Antal U21-es csapatából?
Elsősorban a csapatépítés szempontjából érint több játékost. Hiszem és vallom, hogy két játékosnál többet, egy mérkőzésen - a fiatalok beépítése kapcsán - nem szabad felvállalni, ugyanis ez sem a játékosok beépítésében sem a felnőtt válogatott szereplésében nem hozna sikert.

Milyen ütemben lehet a fiatalokat sikeresen beépíteni?
Ez egyéntől és pillanatnyi helyzettől függ. Mennyire haladnak előre a fejlődésben a fiatal játékosok? Kapnak-e hétről hétre játéklehetőséget a klubjaikban? Rossz esetben ez a folyamat elhúzódhat.
Előfordulhatnak ugyanakkor sérülések vagy eltiltások a felnőtt válogatottban, ezek viszont felgyorsíthatják a folyamatot. Hiszem, hogy az elkövetkezendő két évben nem csak 2 játékost tudunk majd beépíteni, hanem akár 3 vagy 4 fiatal futballistát is.

Milyen válogatott lesz az „Egervári válogatott”? Támadó szellemű vagy inkább a biztos védekezésen lesz a hangsúly?
A kiválasztás kapcsán is többféle szempontot határoztunk meg. Nyerő típusú játékosokat hívtam be a válogatottba. Minden körülmény között a győzelemre törő csapatnak kell a pályán lennie. Hogy ez milyen taktikával valósul meg, ez azért nagyban függ az aktuális ellenféltől is.

Az Eb-selejtezőn milyen reális esélye lehet a csapatunknak? Ott van ugye a csoportunkban a vb-ezüstérmes Hollandia, valamint Svédország, akik az elmúlt időszakban sok borsot törtek az orrunk alá.
Nem véletlenül kerültünk sajnos a negyedik kalapba. A csoportban még a finnek is jóval megelőznek minket a rangsorban. Nekünk az a feladatunk, hogy a papírformát felborítsuk és a negyedik hely helyett legalább a harmadik vagy a második helyre verekedjük magunkat. Emellett fontos feladatunk az is, hogy a fiatalokat beépítsük és kialakítsunk egy lendületes csapatot, mely a két év múlva induló vb-selejtezőn nagyobb eséllyel indulhat.

Kijelenthetjük akkor, hogy nem lenne kudarc az Eb-selejtező végén, ha a csapat egy nem továbbjutást érő - mondjuk harmadik - helyen végezne a csoportban?
Azt mondom, hogy az már mindenképp előrelépést jelentene a magyar labdarúgás számára, ha ebben a csoportban sikerülne megszerezni a harmadik helyet. De ez is csak akkor érne valamit, ha addigra már körvonalazódna annak a csapatnak a gerince, amelyik tényleg nagyobb eséllyel vághat neki két év múlva a vb-selejtezőnek, mint az elmúlt évtizedekben bármikor is.

Az itthon játszó válogatott játékosokat rendszeresen meg tudja figyelni az NB I-es bajnokikon. Mi a helyzet a külföldi bajnokságokban szereplő labdarúgókkal? Őket is rendszeresen meg fogja tudni tekinteni élőben?
A kollégáimmal már egyeztettünk és már programot is dolgoztunk ki arra, hogy a meghatározó játékosokat élőben is megtekinthessük a bajnokikon. Nagy segítségünkre lesznek ebben azok a kollégák, akik külföldön élnek.

Nagyobb esélye lesz annak bekerülni a válogatottba, aki egy külföldi bajnokságban játszik hétről hétre azzal szemben, aki mondjuk az NB I-ben nyújt kimagasló teljesítményt?
Ezzel kapcsolatban már kialakult egyfajta értékrend. Juhász Rolandék azért kerültek ki erősebb külföldi bajnokságokba, mert ők voltak a legjobbak. Úgy gondolom azoknak a játékosoknak nagyobb az esélyük, akik erősebb bajnokságokban szerepelnek, mint a magyar bajnokság. De ez nem jelenti azt, hogyha egy külföldön játszó labdarúgó nem kap rendszeresen játéklehetőséget, vagy rossz formában van, hogy a helyére ne kerülhessen be, egy itthon a posztján játszó, kiváló formában lévő játékos. Ezt a versenyhelyzetet szeretném fenntartani folyamatosan.

Lipták Zoli és Elek Ákos viszont a magyar NB I-ből került a válogatottba.
Így van, külön öröm számomra Lipták Zoli, aki a tavalyi bajnokságban kimagaslóan jól teljesített és rengeteget fejlődött az utolsó egy évben, valamint Elek Ákos, aki szinte egyik napról a másikra robbant be az NB I-be és az U21-es válogatottban is a húzó emberek közé tartozott. Tulajdonképpen mindketten jó eséllyel pályáznak arra, hogy kezdők legyenek akár már az angolok ellen. Ez úgy gondolom nem csak a játékosok, de a Videoton életében is előrelépés és mindez tükrözi a Vidinél folyó szakmai munka kiváló minőségét.

Gosztonyival mi a helyzet? Fogalmazhatunk úgy, hogy már a felnőtt válogatott ajtaján kopogtat?
Játéktudása és jó versenyzői tulajdonsága alapján az elkövetkezendő években biztos vagyok benne, hogy lehetőséget fog kapni a felnőtt válogatottban. Elsietni azonban nem lenne szerencsés sem a labdarúgó számára sem a válogatott eredményessége szempontjából. De Gosztonyi nagyon jó úton jár és biztos vagyok benne, hogy ahogy Lipták és Elek esetében is látszik a kiváló szakmai munka eredménye, ugyanúgy Gosztonyi esetében is további fejlődést fogunk tapasztalni.

Végezetül Gera Zoltánnal kapcsolatban egy kérdés, de nem haragszom meg, ha nem válaszol. Gerára, mint csapatkapitányra számít a válogatottban?
Hiszem és meg vagyok győződve, hogy szakmailag is és sportemberi tulajdonságai alapján is az egyik legalkalmasabb ember arra, hogy a csapatkapitányi karszalagot viselje a magyar válogatottban. De a döntést sosem egymagam hozom, a csapat meghatározó játékosaival mindig egyeztetni szoktam csapatkapitány kérdésben. Ez egy közös döntés a csapat és a magam részéről.

Szerző: Wéninger Ákos