MLSZ

Csökkenhet az NB I létszáma, megszűnik a Ligakupa

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke arról is beszélt, hogy a támogatások jelentős részét csak azok a csapatok kaphatják meg a következő szezontól, amelyek maximum hét nem hazai nevelésű játékost alkalmaznak a keretükben. 

Csütörtök délután sajtótájékoztató keretében számolt be a 2015-2016-os szezon előkészületeiről és az MLSZ döntéseiről a szövetség elnöke, Csányi Sándor. Bevezetőjében kiemelte, a legfőbb cél a pénzügyi stabilitás megteremtése, az átlátható és ésszerű gazdálkodás, amit a költségek csökkentése és a bevételek növelése révén akarnak elérni. Éppen ezért a sportfogadás vagyoni értékű jogdíjbevételei a szövetségen keresztül a csapatokhoz kerülnek. Az MLSZ célja az is, hogy a következő szezonban több fiatal magyar játékos lépjen pályára, nagyobb verseny legyen az NB I-be kerülésért és a nemzetközi kupaporondon való indulásért.

Döntések

- Legkésőbb a 2017–2018-as idényig tizenkét csapatosra csökkentik az első osztály létszámát, de alakulhat úgy, hogy már a következő szezon is ennyi csapattal indul el.  Ez függ attól, hogy mely csapatok kapják meg végül a licencet. Az Elsőfokú Licencadó Bizottság döntése értelmében öt elsőosztályú ((Kecskemét, PMFC, Győri ETO, Nyíregyháza, Lombard Pápa) és egy második vonalbeli csapat (Putnok) nem kapott engedélyt a következő szezonra. A kluboknak május 26-ig, a másodfokú döntésig van lehetőségük arra, hogy pótolják a hiányosságokat. A másodfokú döntés után alakulhat ki az NB I következő szezonbeli létszáma, amely 16, 14 vagy 12 csapatos lehet. Páratlan létszám esetén az NB II-ből töltik fel a mezőnyt, páros létszám esetén kevesebb csapat indul. 

- A következő szezonban nem kerül kiírásra a Ligakupa. Nyilasi Tibor elnökségi tag azt mondta a döntésről, hogy a klubok nem erőltették a sorozat folytatását, mivel nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, senkinek nem hiányzik majd a jövőben. 

- A 2015-2016-os idénytől a támogatások jelentős részét, közel egyharmadát csak azok a csapatok kaphatják meg, amelyek legfeljebb hét nem hazai nevelésű játékost alkalmaznak a keretükben. A központi források elosztásánál további előnyt élveznek, akik legfeljebb három nem hazai nevelésű labdarúgót, illetve legalább egy (a következő idénytől kettő) 20 éven aluli hazai nevelésű futballistát szerepeltetnek a kezdőcsapatukban a bajnoki mérkőzéseken. A nemzetközi kupákban induló csapataink 7 helyett 10 nem hazai nevelésű labdarúgót szerződtethetnek, és 3 helyett 5 nem hazai nevelésű futballistát szerepeltethetnek a kezdőcsapatban. 

- A Magyar Kupa küzdelmeibe a nemzetközi kupában induló csapatok a legjobb 32 között, minden más klub (az NB I-esek is) a főtábla első fordulójában kapcsolódik be. 

- Minden NB I-es csapat jogosult tartalékcsapatot indítani az NB III-ban. Az NB I-es tartalékcsapat nem juthat fel az NB II-be, viszont kieshet az NB III-ból. Az NB I-es és NB III-as csapat között szabad az átjátszás, de az NB III-as második csapat 18-as keretében maximum három 23 évesnél idősebb játékos kaphat szerepet. 

Szerző: Acsai N. Ferenc

Fotó: vidi.hu

További hírek