ELLENFÉL-LES

Bemutatjuk az FK Mladost Podgorica csapatát

EL-ellenfelünk az elmúlt években megfordult a montenegrói első és második vonalban egyaránt, korábban a jugoszláv bajnokságban még a harmadikban is. Az előző szezont a hatodik helyen fejezték be.

FK Mladost Titograd néven 1950-ben alakult a montenegrói klub, színük piros-fehér. Az ország függetlenedése után az első és a másodosztályban is szerepelt, előtte a jugoszláv bajnokságban inkább a második és a harmadik vonalban játszott.

A 2012-2013-as szezonban csak a hatodik helyen végeztek a pontvadászatban, ám a kupagyőztes Budućnost Podgorica és a bajnoki negyedik helyezett Grbalj nem kapott licencet az Európa Ligában való indulásra, emiatt ők és a bajnoki ötödik Rudar Pljevlja vehetnek részt a sorozatban. 33 bajnokin 9 győzelem mellett 12-szer ikszeltek és 12-szer kikaptak, 39 gólt szereztek és 48-at kaptak. A kupa elődöntőjében a későbbi győztes Buducsnoszt ütötte ki őket. A házi gólkirály 14 találattal Marko Šćepanović lett, aki korábban Pécsen is megfordult. A Mladost Podgorica stadionja Stari Aerodrom, amely 2000 nézőt képes fogadni.

Podgorica Montenegró fővárosa, egyben az ország legnagyobb városa, lakosainak száma 136000. 1916 és 1918 között az Osztrák–Magyar Monarchia része volt. A Podgoricai Nemzeti Tanács 1918-ban nyilvánította ki a Szerbiával való egyesülést. 1946-ban a várost Titogradnak nevezték át, az akkori jugoszláv államfő Josip Broz Tito tiszteletére, amelyet 1992-ben egy referendum után változtattak újra vissza Podgoricára. Az évben a július a legmelegebb hónap, az átlagos maximum hőmérséklet közel 32 Celsius fok. Közúton közel 800 km-re fekszik Székesfehérvártól és mindössze 40 km-re a tengerparttól. 

Szerző: Acsai N. Ferenc

Fotó: vidi.hu, wikipedia.hu

További hírek