ELLENFÉL-LES

Bemutatjuk a Hangcsou csapatát

Japánokkal megerősített kínai klubbal találkoztunk szombati felkészülési mérkőzésünkön. A Hangcsou Greentown FC két éve még az Ázsiai Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelt.

Szombati ellenfelünk a Sanghajtól nem messze fekvő Hangcsou városából érkezett. Hangcsou magyar szemmel nézve nem éppen aprócska település: Csöcsiang tartomány székhelyén majdnem hétmillióan élnek. A város büszkesége, a Hangcsou Greentown FC 2006-os feljutása óta egyfolytában a kínai Super League-ben, vagyis a legfelsőbb osztályban szerepel, és stabil középcsapatnak számít, hullámvölgyekkel: míg 2009-ben a 15. helyen végzett, egy évvel később a 4. helyen zárt. A Hangcsou ennek a negyedik helynek köszönhetően vehetett részt az Ázsiai Bajnokok Ligája 2011-es sorozatában, ahol végül az F-csoportban a 4. helyen zárt, egy győzelemmel, két döntetlennel és három vereséggel. Ellenfelünk hazai pályán a japán Nagoja Grampus Eight csapatát 2-0-ra verte, a dél-koreai FC Szöullal és az Egyesült Arab Emirátusok-beli Al-Ainnel ikszelt, míg idegenben nem termett számára babér. A csoportmeccseken 20 ezer körüli átlagos nézőszám előtt játszották meccseiket.

Ellenfelünk 2009-ben az ázsiai túrán részt vevő Manchester Uniteddel is találkozott felkészülési mérkőzésen, az angolok 8-2-re győztek. Két éve viszont 1-1-es döntetlent játszottak az Arsenallal.

Tavaly a 13. helyen fejezték be a kínai pontvadászatot, ennél bizony jobbat várt a vezetőség, ezért most folyik a csapat megerősítése. A hírek szerint a legújabb érkező a Gamba Osaka 33 éves játékosa, a japán Endo lehet, aki négymilió eurót érhet, a brazil Mazola jövetele pedig már biztosra vehető. A keret legértékesebb tagja jelenleg az elefántcsontparti Davy Claude Angan, aki egymillió-kétszázezer eurót ér a transfermarkt.de szerint. Érdemes még figyelni a dél-koreai Kim Dong Jinre, aki 750 ezer eurót kóstál, illetve egy másik japánra, Oguro Maszasira, aki a csatársorban alkothat nagyot. A szakmai stábot japán szakemberekkel erősítették meg, a vezetőedző Okada Takesi, egyik segítője a szintén szigetországból érkezett Ono Takesi.

A csapat színe zöld-fehér, a hazai meccseket a Sárga Sárkány-stadionban rendezik, amelynek 51 ezres  befogadóképessége tiszteletet parancsoló. Érdekesség, hogy a csapatot 1998-ban alapították, azóta nyolcszor változtatott nevet az aktuális szponzor kérésének megfelelően, jelenleg Hangcsou Greentown FC a hivatalos név. A csapat 96 százalékos tulajdonosa az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Greentown China Holdings Limited megavállalat, amelynek a városban található a székhelye, és feltett szándéka, hogy nagycsapatot építsen a helyieknek.

Szerző: Gyurina Zsolt

További hírek