STATISZTIKA

Bajnoki döntőt játszunk a Budapest Honvéd ellen

Európában több helyen is előfordult az elmúlt években, hogy egy-egy bajnoki cím az utolsó fordulóban dőlt el az első és második helyezett között úgy, hogy épp egymás ellen játszottak. Magyarországon is volt már erre példa többször, legutóbb 1989-b

Amit már hetek óta sejteni lehetett, az szombat este matematikailag is biztossá vált, azaz a magyar labdarúgó-bajnokság aranyérméről az utolsó forduló hoz majd döntést a 2016-2017-es szezonban, méghozzá úgy, hogy a bajnoki címért küzdő két csapat egymással mérkőzik meg. Ennek apropóján körbenéztünk Európában, kezdésnek Magyarországon, hol és mikor fordult elő a miénkhez hasonló kiélezett véghajrá. Összeállításunkban az adott országok legutóbbi példáit gyűjtöttük ki - kivéve Belgiumot, ahol a különböző pontszámítási rendszerek miatt több érdekes szezon is volt a közelmúltban -, hazánkból pedig több ilyen esetet is felelevenítünk.

MAGYARORSZÁG

Az 1934/1935-ös idényben a két ősi rivális, az Újpest és a Ferencváros mérkőzött meg a szezon utolsó fordulójában. A lila-fehéreknek 34 pontjuk volt a meccs előtt, a Ferencvárosnak 32, vagyis a Fradinak, akik vendégként léptek pályára a listavezető Újpest otthonában, mindenképp nyernie kellett volna - és legalább 5 góllal, hiszen győzelmük esetén pontegyenlőség alakult volna ki, de a találkozó előtt kilenccel jobb volt a gólkülönbsége az Újpestnek.

Az 1947/1948-as szezonban a Csepel és az FTC találkozójára Hoppe László, a Nemzeti Sport egykori tudósítója így emlékezett vissza: "A bajnokság végeredménye a híres csepeli döntőn formálódott ki. Ha a Csepel győz, ő a bajnok, ha a Ferencváros győz, övé a babér, döntetlen esetén viszont a Vasasé! 3:3 után Fenyvesi, a csepeli jobbszélső lerohant, lőtt, Henni, a Ferencváros kapusa kiejtette kezéből a labdát — szinte odadobta Pintér elé — s a csepeli balszélső a kapuba lőtte!"

A Csepel tehát bajnok lett a 4-3-as győzelem után, a mérkőzés összefoglalóját az alábbi videó meséli el.

Az 1970-es szezonban az MLSZ 1950 óta negyedszer változtatta meg a bajnokság rendszerét, ezúttal az őszi-tavaszi lebonyolításra állt át. Két nyolcas csoportra osztották a tizenhat csapatot. Mindegyik csoport győztese 8 pontot kapott, a többi csapat a helyezésétől függően 7-1 pontot. A csapatok, amelyek a csoportjukban azonos helyen végeztek, egymás ellen játszottak, és így alakult ki a végső sorrend. Ebben a bajnokságban nem volt kieső az első osztályból. Az egyik csoportot az Újpest, a másikat a Ferencváros nyerte, a kétmeccses fináléban pedig 3-2, 1-1-re kerekedtek felül a lila-fehérek.
 

Ugyancsak az utolsó fordulóban dőlt el a bajnoki cím sorsa az 1988/1989-es szezonban. A záró forduló előtt, a Honvédnak és az MTK-nak is 58-58 pontja volt. A Vidi négy egykori legendája, Disztl Péter, Disztl László, Csuhay József és Vadász Imre is ott volt a pályán. A Disztl-testvérek és Csuhay a piros-feketéknél, Vadász Imre pedig az MTK labdarúgójaként szerepelt a rangadón, amelyet végül Szijjártó duplájával a kispestiek nyertek meg.

Ez volt az a szezon melyben az MLSZ meg akarta szüntetni a „békés döntetleneket”, ezért bevezette, hogy ha 90 perc után döntetlen a mérkőzés, akkor az Európa Kupákból ismert módon, 5-5 tizenegyes rúgásával dőljön el a végeredmény. Amelyik csapat 90 perc alatt tudott győzni, 3 pontot kapott, ha tizenegyesek döntöttek, akkor a győztes 2, a vesztes 1 ponttal gazdagodott. A „tizenegyes-bajnokság” csak egy évet élt meg.

Érdekesség, hogy a Videoton - amely az egész bajnokságban a legkevesebb alkalommal győzött tizenegyespárbajban - a korábbi két- és a későbbi hárompontos rendszerben is bajnok lett volna, így viszont 4. helyen végzett.

A történelem tehát sok szempontból ismétli önmagát, hiszen 1989 után 2017-ben is a Honvéd otthonában dől el a bajnoki cím sorsa, ismét azonos pontszáma van a döntő forduló előtt az első és második helyezettnek. Reméljük, hogy ebben ki is merülnek a hasonlóságok, és ezúttal a vendégcsapat, vagyis a Videoton FC fog majd örülni Kispesten!

BELGIUM

A sort rögtön kezdjük is a kakukktojással, ugyanis a 2008/2009-es belga bajnoki címről oda-visszavágós bajnoki finálé döntött, méghozzá azért, mert a bajnokság végén ugyanannyi ponttal, és ugyanannyi győzelemmel állt a tabella élén a Standard Liége és az Anderlecht.
Az akkori belga bajnoki versenykiírás szerint pontazonosság esetén először a több győzelem számított, ha pedig a két csapatnak ugyanannyi győzelme van, oda-visszavágós bajnoki döntőt kell rendezni a bajnoki címért. A Juhász Rolandot is a soraiban tudó Anderlecht hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott a Standarddal, a visszavágót pedig 1-0-ra megnyerte a Bölöni László irányította Standard Liége, amely így elhódította a belga bajnoki címet.

A 2010/2011-es idényben már nem volt pontazonosság esetén bajnoki döntő Belgiumban. Arra pedig talán senki nem fogadott volna, hogy az alapszakasz végén épp csak a felsőházba kerülő Standard Liége a rájátszás utolsó fordulójában a bajnoki címért futballozhat - és végül ismét holtverseny alakul ki az élen.

(A 2010/2011-es belga bajnokság alapszakaszának végeredménye)

Pedig végül így történt, a rájátszásban szárnyaló Standard az utolsó fordulóban a Genk otthonába látogatott. A találkozó előtt mindkét együttesnek 50-50 pontja volt (a Genk 32, a Standard 25 pontot hozott magával az alapszakaszból). A mérkőzés 1-1-es döntetlennel zárult, és hiába szerzett több pontot a rájátszásban a Standard, hiába volt több győzelme, mint a Genknek - mégsem ők örülhettek a bajnoki címnek.

(A 2010/2011-es belga bajnokság felsőházi rájátszásának végeredménye)

Az érvényben lévő versenykiírás szerint pontazonosság esetén az alapszakaszban elért jobb helyezés számított.

A 2012/2013-as szezon utolsó fordulójában az éllovas Anderlecht fogadta a tabella második helyén álló Zulte-Waregem csapatát, mely két ponttal volt lemaradva a listavezetőtől. A bajnoki döntővel felérő mérkőzésen 1-1-es döntetlen született, ez pedig az Anderlecht bajnoki címét jelentette - melynek Juhász Roland is részese volt, hiszen 2012 őszén még a belga csapatban futballozott, csak 2013 év elején érkezett a Vidihez.

BULGÁRIA

A 2011/2012-es szezon nem mindennapi izgalmakat hozott Bulgáriában. Az utolsó fordulóban Ludogorets - CSKA Sofia bajnokit rendeztek. A CSKA vezette a bajnokságot 69 ponttal, míg a második helyezett Ludogoretsnek 67 pontja volt a mindent eldöntő utolsó forduló előtt. A hazai csapat 1-0-ra nyerni tudott, így végül a Ludogorets lett 2012-ben a bolgár bajnok.

(A 2011/2012-es szezonban az utolsó forduló előtt még a CSKA állt az élen a bolgár bajnokságban - végül a Ludogorets lett a bajnok)

CIPRUS

A 2013/2014-es ciprusi bajnokságot az AEL Limassol csapata a szurkolói miatt vesztette el. Történt ugyanis, hogy az utolsó forduló előtt az AEL 81 ponttal állt az élen, míg a második helyezett APOEL-nek 78 pontja volt. Az utolsó fordulóban a Limassol hazai pályán fogadta az APOEL-t, és már egy döntetlen is elég lett volna a hazaiaknak a bajnoki címhez. A találkozót azonban félbe kellett szakítani, mert az 52. percben, 0-0-ás állásnál egy pirotechnikai eszköz fejbe találta a vendégek brazil légiósát, Kaka de Silvát - aki történetesen 2012-ben a Vidi labdarúgója volt! A megismételt találkozón - zárt kapuk mögött, semleges helyszínen - 1-0-ra nyert az APOEL, később azonban a ciprusi szövetség törölte ezt az eredményt is, és 3-0-ás gólkülönbséggel ítélte az APOEL javára a mérkőzést.

 

FRANCIAORSZÁG

15 évvel ezelőtt, a 2001/2002-es szezonban dőlt el a bajnoki cím az utolsó fordulóban az első és második helyezett mérkőzésén Franciaországban. Az Olympique Lyon fogadta a listavezető Lens-t, és mivel a vendégek előnye két pont volt, így a hazaiaknak mindenképp nyerniük kellett a bajnoki cím megszerzése érdekében - ez végül sikerült is, 3-1-re győzött a Lyon az utolsó fordulóban!

 

IZLAND

A 2014-es szezonban a bajnoki cím az utolsó fordulóban az első és második helyezett mérkőzésén dőlt el - a 93. percben! Az FH (Fimleikafélag Hafnarfjarðar) 51 ponttal állt az élen, míg a második helyezett Stjarnan csapatának 49 pontja volt a sorsdöntő utolsó forduló előtt. A vendégek tehát csak abban az esetben lehettek bajnokok, ha nyernek az FH otthonában. Nem mindennapi körülmények között, emberhátrányban, a 93. percben szerzett góllal sikerült nyernie 2-1-re a Stjarnannak, amely így nem csak a csúcsrangadót, de a bajnoki címet is megnyerte 2014-ben.

 

LUXEMBURG

A 2013/2014-es szezonban, az utolsó fordulóban a listavezető Fola Esch (59 pont) a második helyezett F91 Dudelange (58 pont) otthonába látogatott. A hazaiak 3-0-ás győzelme azt jelentette, hogy az utolsó fordulót követően helyet cserélt egymással a két csapat, és a Dudelange ünnepelhetett bajnoki címet.


MÁLTA

A 2013/2014-es szezon Máltán is az utolsó fordulóban dőlt el az első és második helyezett sorsdöntő mérkőzésén. A találkozó előtt a Birkirkara 50 ponttal az első, 48 ponttal pedig a Valletta a második. Nem kis meglepetésre 2-0-ra nyerni tudott a Birkirkara otthonában a Valletta és így ők lettek a bajnokok.


MOLDOVA

A 2015/2016-os utolsó fordulóban Dacia - Sheriff meccset rendeztek. A két csapat 64-64 ponttal, holtversenyben állt az élen. A meccs 1-1-es döntetlennel zárult, és mivel a versenykiírás szerint pontegyenlőség esetén a bajnoki címről egymeccses bajnoki döntő dönt, ezért újra farkasszemet néztek egymással a csapatok, ezúttal Kisinyovban - ugyanabban a stadionban, ahol tavaly a Vidi EL-meccset játszott az FC Zaria Balti ellen.

A bajnoki döntőt a Sheriff nyerte meg 1-0-ra, a győztes gól a 88. percben született.

 

HOLLANDIA

A semleges szurkolók nagy örömére a 2010/2011-es szezonban csak az utolsó fordulóban dőlt el a dobogós helyezések sorrendje. A legkedvezőbb helyzetben a tabella második helyén álló Ajax volt (70 pont), amely bár a második helyről rugaszkodott neki a záró fordulónak, de az előtte egy ponttal vezető címvédőt, a Twentét fogadhatta (71 pont). Érdekesség, hogy abban a szezonban a Holland Kupa-döntőben is Ajax-Twente párharcra került sort, és a Twente 3-2-re nyerni tudott. A bajnoki címről döntő meccset viszont az Ajax nyerte meg 3-1-re, így 30. alkalommal ünnepelhetett holland bajnokságot. Érdekesség, hogy a Twente akár az ezüstérmet is bukhatta volna, amennyiben Dzsudzsák Balázs csapata, a PSV nyer az utolsó fordulóban a Groningen otthonában, azonban azon a találkozón 0-0-ás döntetlen született.


ÍRORSZÁG

A 2014-es szezon utolsó fordulójában a második helyezett Dundalk (71 pont) a listavezető Cork City-t (72 pont) fogadta. A hazaiak magabiztos, 2-0-ás győzelmet szereztek és az utolsó fordulót követően ülhettek fel az ír bajnokság trónjára!


SZLOVÉNIA

A 2000/2001-es szezon utolsó fordulójában a listavezető Maribor (61 pont) a második helyezett Olimpija Ljubljana (59 pont) otthonába látogatott. A hazaiak számára csak a győzelem jelenthette volna a bajnoki címet, a mérkőzés azonban 1-1-es döntetlennel zárult.


SVÁJC

A 2009/2010-es szezon tavaszi idénye több izgalmat hozott és a bajnokság a holtversenyben lévő FC Basel és a Young Boys mérkőzésén dőlt el az utolsó fordulóban. Jobb gólkülönbségével a Basel állt a tabella élén a mérkőzés előtt (mindkét csapatnak 77-77 pontja volt), így a fővárosi Young Boysnak győznie kellett volna hazai pályán, ám a vendég Basel 0–2-s győzelmével bebiztosította bajnoki címet.


TÖRÖKORSZÁG

A 2011/2012-es szezonban az ősi riválisa otthonában lett bajnok a Galatasaray az utolsó bajnoki fordulóban. A Galatasaray listavezetőként (47 pont) látogatott a második helyezett Fenerbache (46 pont) otthonába, az ott elért 0-0-ás döntetlen pedig azt jelentette, hogy a Galatasaray a bajnok.



UKRAJNA

A 2005/2006-os szezon utolsó fordulójában Dinamo Kijev - Shakhtar Donetsk rangadót rendeztek. Meccs előtt 74-74 ponttal álltak a tabella élén a csapatok. A találkozó 2-2-es döntetlennel zárult, vagyis mindkét együttesnek 75-75 pontja volt, ráadásul a győzelmek, döntetlenek és vereségek száma is megegyezett (23-6-1).

A bajnokság kiírása szerint pontegyenlőségnél bajnoki finálé döntött az aranyéremről. Csakhogy a finálé rendes játékideje sem hozott döntést, 90 perc játék után 1-1 állt az eredményjelzőn, vagyis kétszer 15 perc hosszabbítás következett, melyen a Shakhtar Donetsk szerzett gólt, így végül ők lettek a bajnokok.


WALES

A 2010/2011-es szezon alapszakaszát a Bangor City magabiztosan nyerte meg. A rájátszásban feltámadt az általunk is jól ismert TNS, és az utolsó fordulóban sorsdöntő meccset játszottak a Bangor City ellen. A TNS 68 ponttal állt az élen, ellenfelük 67 ponttal a második helyről várták az utolsó fordulót. A találkozót a Bangor City otthonában rendezték, és a hazaiak 1-0-ás győzelme egyben azt is jelentette, hogy övék lett a bajnoki aranyérem.


SPANYOLORSZÁG

Nem csak a kisebb bajnokságokban, de igazi top-ligában is volt már példa arra, hogy a szezon utolsó mérkőzésén az első és második helyezett összecsapásán dőlt el a bajnoki cím sorsa. Spanyolországban legutóbb a 2013/2014-es szezon zárult így, amikor a Barcelona otthonában lett bajnok az Atlético Madrid - méghozzá az utolsó fordulóban úgy, hogy a mérkőzés előtt első volt a madridi csapat (89 pont), második pedig a Barcelona (86 pont). A jobb gólkülönbség miatt a Barcelona számára a győzelem egyben a bajnoki címet is jelentette volna, azonban a mérkőzés 1-1-es döntetlennel zárult, a bajnoki címet pedig az Atlético Madrid nyerte.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: vidi.hu

További hírek