CSONGVAI ÁRON

"Az új szakmai stábbal az elejétől kezdve megtaláljuk a közös hangot"

A védőként és középpályásként is bevethető Csongvai Áronnal a felkészülés során eddig elvégzett munkáról, az első edzőmeccsről és a magyar válogatott Eb-szerepléséről beszélgettünk.

Második hete tart a felkészülés a 2024/2025-ös szezonra, hogyan teltek az eddigi edzésnapok?

Az orvosi vizsgálatok és felmérések után rögtön belevágtunk a kemény munkába. Szerencsére a keretünk – bár voltak távozóink – nagymértékben nem alakult át, így ismerősként köszönthettük egymást a srácokkal. Az újdonságot az új szakmai stáb jelentette, akikkel az elejétől kezdve megtaláljuk a közös hangot, ami előrevisz minket a napi munkában. Úgy érzem, az ő beilleszkedésükkel sem volt probléma, keményen dolgozunk mind a fizikai állapotunkon, mind a taktikán – igyekszünk gyorsan elsajátítani azokat az elképzeléseket, amiket magukkal hoztak és megkövetelnek tőlünk. Bizakodó vagyok, pontosan ott tartunk, ahol a felkészülés jelen szakaszában tartanunk kell.

Mesélj még kicsit az új szakmai stáb elképzeléseiről. Milyen lesz a Pető Tamás-féle Vidi?

Szimpatikus, hogy magyar stábunk van, ez a jelenlegi játékoskeretünknek is kedvező. A jövőben nagyon fontos lesz a fiatalok fejlesztése és beépítése a csapatba, ezekhez az elképzelésekhez tökéletesen passzol az új szakmai stáb gondolkodása. Sok fiatal magyar játékosunk van, biztos, hogy Pető Tamásék építeni fognak rájuk. Az első benyomás és az elmúlt két hét alatt elvégzett munka alapján pozitívan tekintek a jövőbe. Bízom benne, hogy folyamatosan fejlődni tudunk, ami engem és az egész csapatot is előrevisz, továbbá szakmailag is sikereket fogunk elérni az új idényben.

Szombaton Bábolnán játsszuk első felkészülési meccsünket. Mit vársz ettől az összecsapástól?

Beszélgettünk már erről az öltözőben, nagyon várjuk, hogy újra mérkőzést játszhassunk. Kemény munkából jövünk, a stáb biztosan megadja majd minden játékosnak a lehetőséget és azt a terhelést, ami a szezon jelenlegi szakaszában szükséges. Itt még nem a taktikai finomságok lesznek előtérben, hanem hogy mindenki játékperchez jusson. Komolyan vesszük a meccset, fontos állomása lesz a felkészülésünknek.

Szerdán este eldőlt, hogy a magyar válogatott nem jutott tovább az Eb-csoportjából. Hogy láttad a nemzeti csapat szereplését?

Először is nagyon sajnálom, hogy így alakult. A srácok a svájciak elleni rossz kezdés után, ahol tényleg nem játszottak azon a színvonalon, ahogy elvárták maguktól, mindent megtettek a továbbjutásért. Jó volt látni azt az akaratot és harcosságot, amit kitettek a pályára a németek, majd a skótok ellen. Látszott, hogy nemcsak egymásért, de az egész országért küzdenek. Sajnálom, hogy végül nem ért továbbjutást, ahogy azt is, hogy ezzel a játékosok és a drukkerek egy újabb meccsélményről maradtak le. A Skócia elleni katarzissal végződött összecsapás így is hatalmas élmény volt, labdarúgóként és szurkolóként egyaránt, az utolsó kettő meccsünkre kell építeni a jövőben. Úgy érzem, az utóbbi idők sikerei után, hiszen zsinórban a harmadik Eb-re jutott ki a válogatott, megnőtt az elvárás a csapat felé, sokan már kötelezőnek érezték a csoportból való továbbjutást, de nem ez a realitás. A gyengébben sikerült első meccs után már jól teljesített a válogatott, de ezúttal hiányzott egy kis szerencse a végén.

Szerző: Csik Tamás

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek