AMBRUS HUNOR

"Az erőnléti edző kapocs a játékosok, az egészségügyi stáb és az edzők között"

Ambrus Hunor játékospályafutása lezárása után klubunknál több csapat mellett is dolgozott, most pedig már NB I-es együttesünk erőnléti edzője. Interjú.

A székelyföldi gyerekek általában korcsolyával a lábukon születnek, te hogy kötöttél ki mégis a foci mellett?

Gyergyócsomafalváról származom, gyerekként én is a jégkoronggal kezdtem, de az osztálytársaim többsége focizott, és az igazat megvallva engem is jobban vonzott a labdarúgás. Két év hoki után mondtam apukámnak, hogy inkább fociedzésre szeretnék járni. Elvitt egy edzésre és egyből beleszerettem, nyolc éves korom óta folyamatosan a fociban vagyok. Négy évig Székelyföldön játszottam, majd átköltöztünk az anyaországba, és Gárdonyban, a korosztályos csapatokban folytattam. Egészen az U21-es korosztályig futballoztam, majd a tanulás mellett döntöttem. Amikor Dunaújvárosban játszottam, volt egy erőnléti edzőm, aki nagy hatással volt rám. Jóban voltunk, sajnos nem maradt meg a kapcsolat, de nagyon tetszettek az edzésmódszerei, mondhatom, hogy ennek hatására döntöttem el, hogy én is ezzel szeretnék foglalkozni. A TF-en végeztem humánkineziológusként, majd az alapdiploma (BSc) megszerzése után a mesterképzést (MSc) is elvégeztem, emellett megcsináltam az MLSZ erőnléti edző képzését is. Egy évvel később elkezdtem dolgozni Székesfehérváron, azóta is itt vagyok. Az első két évben az utánpótlásban voltam, a 2023/2024-es szezonban az UP mellett már az NB III-as csapattal is dolgozhattam, majd idén csatlakozhattam az NB I-es stábhoz. Ez lesz a negyedik szezonom a klubnál erőnléti edzőként.

Mi a konkrét feladatod, hogyan kell elképzelni egy erőnléti edző munkáját?

Barta Gábor fizioterapeutával szoros együttműködésben dolgozom. Az egyik feladatunk, hogy a játékosok aktuális fizikai állapotáról informáljuk az edzői stábot. Minden egyes játékossal folyamatosan képben kell lenni; ki milyen állapotban van, vannak-e kisebb sérülései, mennyire terhelhető, tud-e száz százalékos edzésmunkát végezni, vagy esetleg ki kell venni bizonyos edzésrészekből. Ezeken felül a kondicionáló edzések megszervezése, lebonyolítása és felügyelete is a feladataink közé tartozik, legyen szó akár benti, konditermi, akár kinti edzésekről. Folyamatosan mérjük a játékosok teljesítményét, ezen adatoknak a feldolgozása és elemzése is a munkánk része, ezek alapján tudunk visszacsatolást adni az edzőknek az edzés intenzitásáról, ami után ha kell, tudnak változtatni a heti terheléssel kapcsolatban. Nagy hangsúlyt fektetünk a sérülések megelőzésére is; a héten két kemény délelőtti edzésünk volt, ezért délután már más jellegű munkát végeztünk. Egyszerűen fogalmazva az erőnléti edző kapocs a játékosok, az egészségügyi stáb és az edzők között.

Szinte teljesen új edzői stábbal vágtunk neki az új idénynek. Hogy látod, sikerült ilyen rövid idő alatt összecsiszolódni a csapattal?

Örömmel mondhatom, hogy a stáb és a játékosok remekül tudnak együtt dolgozni, nagyon jó hangulatúak az edzések. A személyes élményeim is pozitívak, az NB I-ben jóval több emberrel kell együttműködni; másodedzőkkel, kapusedzővel, videóelemzővel, csak a legjobbakat tudom mondani a közös munkáról. Kemény edzéseket tartanak Pető Tamásék, ebben mindenki partner, számomra is zökkenőmentesen alakult az átállás.

Mesélj kicsit a személyes ambícióidról, mik a te terveid a jövőben?

Amikor elindultam ezen a pályán, szerettem volna egyszer felnőtt csapat mellett dolgozni, szerencsére ez nagyon hamar megvalósult. Fiatal vagyok, még a pályám elején tartok, szeretnék minél többet tanulni és tapasztalni, minél több tudást összegyűjteni és persze sokáig dolgozni ezen a szinten. Mindig is az volt az álmom, hogy a felnőtt fociban dolgozhassak, miközben tisztában voltam azzal, hogy a lépcsőfokokat nem szabad kihagyni. Úgy hozta a sors, hogy ezt elég hamar kipipáltam, nem is gondoltam, hogy ilyen gyorsan az NB I-ben dolgozhatok. A tavalyi NB III-as lehetőségnek is nagyon örültem, ez a mostani még nagyobb kihívás. Úgy érzem, eddig megálltam a helyem, ezt szeretném folytatni. A folyamatos fejlődés mellett szeretnék sokáig része lenni ennek a projektnek.

Szerző: Csik Tamás

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek