TAMÁS MÁRK

"A Vidi a KL-párharc esélyese"

A Vidi-nevelésű Tamás Márkkal - aki jelenleg Azerbajdzsánban futballozik - az azeri labdarúgásról és KL-ellenfelünkről, a Sumqayitról beszélgettünk.

Székesfehérvári születésű, Vidi-nevelésű játékosként jelenleg az azeri Neftchi labdarúgója vagy, ahova kalandos út vezetett. Mesélnél erről, hogy kerültél Bakuba?

Való igaz, hogy miután otthon a Vidiben, a Puskás Akadémiában és a DVTK-ban is játszottam, következett a légiós élet. Először Lengyelországba igazoltam, majd következett a székely Sepsi, most pedig itt vagyok Bakuban. A Sepsiből Adrian Mutu kérésére vásárolt ki az azeri csapat, amelynek a román szakember volt az előző idényben a vezetőedzője, ő pedig a román bajnokságból ismert engem. Azt nem állítom, hogy amikor ide igazoltam, akkor mindennel tisztában lettem volna az azeri futballal kapcsolatban, de azért elég sokat tudtam a bajnokságról.

Milyen volt az első azeri szezonod?

A tavalyi évünk sajnos nem sikerült olyan jól, ahogy szerettük volna, pedig az utolsó forduló előtt még a 2. helyen álltunk, de aztán mi hazai pályán kikaptunk 1-0-ra, a többi eredmény pedig úgy alakult, hogy végül lecsúsztunk a nemzetközi kupaszereplést érő összes helyről és az 5. helyen végeztünk. Az egész szezon egy kicsit kaotikus volt, nem feltétlenül jöttek be a számításaim, de összességében jól érzem magam és remélem, hogy a következő idény sokkal jobban sikerül majd nekünk. A legnehezebb az volt számomra, hogy a helyi klímához hozzászokjak, az első időszak igazi rémálom volt számomra ebből a szempontból. Nemcsak a rendkívüli hőséggel kellett megküzdenem, hanem a hatalmas páratartalommal is. Az elején nagyon hamar kifulladtam, de fokozatosan sikerült akklimatizálódnom. Az elmúlt szezonban második és az ötödik helyezett között csupán két pont volt a különbség. A többi együttes inkább kontrát játszik és ők a tabella második felében helyezkednek el. Abban is hasonlít a magyar és az azeri bajnokság, hogy mindkét pontvadászatban többször játszanak egymás ellen a csapatok. Otthon mindenkivel háromszor mérkőzöl meg, itt Azerbajdzsánban pedig minden csapat ellen négy bajnokit játszol egy szezonban. Van azonban olyan speciális szabály is, amit minden azeri csapatnak be kell tartania a bajnokságban, ez pedig az, hogy minden együttes kezdőjében minimum négy azeri játékosnak kötelező szerepelnie.

A Vidi ellenfele a Konferencia Ligában az a Sumqayit lesz, amely 1 ponttal előzött meg titeket a bajnokságban. Mit kell tudni erről a csapatról?

A legfontosabb tudnivaló velük kapcsolatban, hogy egy vadonatúj stadionban fognak titeket fogadni, mi tavaly egy meccset játszottunk ott. A Sumqayit is azon csapatok közé tartozik, amely nagy hangsúlyt helyez a kontratámadásokra. Biztos védekezésből indítanak támadásokat és ebben elég jók is. Viszont ahogy láttam, az összes csatárukat eladták az elmúlt hetekben, azt pedig még nem tudni, hogy kikkel pótolják ezeket a játékosokat. Ugyancsak jellemző a csapatra, hogy folyamatosan forgatják a középpályájukat, ha ezt ki tudjátok majd védekezni, akkor szerintem idegenben is el tudjátok kapni az azeri együttest. Ami nagy nehézség lesz számotokra, az a már említett itteni klíma, azzal tényleg nem lesz egyszerű megbirkózni.

Vidi-nevelésként mennyire vagy naprakész a nevelőegyütteseddel kapcsolatban, rendszeresen nyomon követed a Vidi eredményeit?

Teljesen naprakész vagyok a fehérvári focival kapcsolatban, a Vidi mindig is szívügyem volt és ez mit sem változott, innen Azerbajdzsánból is napi szinten követem a csapattal kapcsolatos híreket.

Mit gondolsz, milyenek az esélyeink a párharcot megelőzően?

Szerintem tovább fogtok jutni. Az azeri meccs a klíma miatt lehet, hogy szorosabb lesz majd, de hazai pályán - ha nem történik semmi drasztikus dolog addig - érvényesíteni fogjátok a két csapat közti minőségbeli különbséget.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: fehervarfc.hu/archív

További hírek