A Slovan, Szlovákia "kirakatcsapata"

Tavaly januárban - edzőmeccsen - Sándor Gyuri góljával megvertük itthon a Slovant.

A Slovan a Transfermarkton

A 32 tagú keret összértéke 8 900 000 euró.
A legértékesebb három játékos: Filip Sebő (28 éves, szlovák csatár) 750 000 euró, Igor Zofcak (29 éves, szlovák középpályás) 725 000 euró, Jiry Kladrubsky (26 éves középpályás) 700 000 euró.

Az 1919. tavaszán alakult, fél évvel azután, hogy megszületett az „önálló” Csehszlovákia. A hivatalos dokumentumok szerint „felmerült az igény egy új, pozsonyi központú szlovák klub megalapítására”. Maga a Slovan név egyébként szlávot jelent. 

Ennek ellenére, már a II. Világháború előtti években is írták be magyarok a nevüket a klub aranykönyvébe: elsősorban Braun „Csibi”, az MTK egykori világklasszisa, aki edzőként vezette az első sikerkorszakban a Slovant, majd Jávor Pál – nem a színész, hanem az újpesti legenda. Jávor után újra Braun jött, de a munkáját nem tudta befejezni, a zsidótörvények miatt mennie kellett – ment is szegény, az embertelenségbe, majd a halálba. A háború utáni évekre már vidámabban emlékezhetünk, a csehszlovákok akkor a magyarnál lényegesen jobb feltételeket tudtak kínálni a profi futballistáknak – így került a Slovanhoz Kubala László is. 

Ugorjunk egy nagyot a históriában, egészen a hatvanas évekig, amely sok szempontból az „aranykor”. Két zajos siker is datálódik arra az évtizedre: a természetesen Slovan-játékosokkal is felálló csehszlovák válogatott ezüstérme az 1962-es világbajnokságon, valamint a már említett 1969-es KEK-győzelem. Utóbbi sem független a történelem vargabetűitől, a szocialista országok csapatai – a Slovan kivételével – visszaléptek, a „Prágai tavasz” leverése miatti nyugati szankciók ellen tiltakozva. A pozsonyiak a döntőben az FC Barcelonát győzték le, az azért már akkor sem volt piskóta… Említsünk meg néhány nevet a hatvanas évekből: Jozef Adamec, a tavaly elhunyt Jan Popluhar, Alexander Horvath (azaz Horváth Sándor), a Capkovic-ikrek, Jan és Jozef.

A Slovan legértékesebb játékosa,
a 28 éves gólgyáros, Filip Sebő

A következő mérföldkő, amelyet érintenünk kell, már az önálló Szlovákiában „található” – jöhetnek a kilencvenes évek. Pozsony európai főváros, a Slovan pedig az ország első klubja lett, de ennek ellenére nem tudott úgy dominálni, ahogy az várható, vagy elvárható lett volna. Tény, a Ferencváros elleni BL-meccsek illetve a dunaszerdahelyi rendőrattak óta magunk is tudhatjuk, tapasztalhatjuk, a Slovan kicsit (?) a szlovák nacionalizmus kirakata is lett – mondjuk úgy, ez nem tette népszerűbbé Magyarországon. Egyébként két korábbi Vidi-játékos is magára húzta a Slova mezét: Keresztúri András és Mario Bozsics is játszott a hatszoros szlovák bajnokcsapatban.

Az 1999-es bajnoki cím után jó darabig semmit sem nyert a Slovan. Ez a trend fordult meg a legutóbbi négy szezonban, amikor bajnok, ezüstérmes, majd ismét bajnok, végül idén pedig bronzérmes lett az égszínkék csapat.

2011. január 26-án - egy téli felkészülési mérkőzésen - játszottunk utoljára a Slovan Bratislavaval, és akkor Sándor György góljával 1-0-ra nyertünk.

Tavaly nyáron a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében kezdték el a nemzetközi szereplésüket. Az első ellenfelük a kazah Tobolt volt, és nem is okozott különösebb gondot a Slovannak a legyőzésük. A hazai 2-0-ás sikert követően idegenben 1-1-et játszottak, így következhetett a harmadik selejtezőkör, ahol viszont már kevesebb szerencséjük volt. Idegenben ugyan gólnélküli döntetlent értek el az APOEL otthonában, Pozsonyban azonban már nem kegyelmezett a ciprusi csapat, és 2-0-ra nyertek. A Slovan az Európa Ligában - ott is a play-off-ban - folytathatta a nemzetközi küzdelmeket, és óriási meglepetésre kiverték az AS Romat (otthon 1-0, idegenben 1-1) és bejutottak a csoportkörbe, ahol a későbbi döntős Athletic Bilbao, a Salzburg, és a PSG volt az ellenfelük. A hat csoportmeccsükből ötöt elveszítettek, a PSG elleni hazai meccsük pedig 0-0-ás eredménnyel zárult, így végül utolsók lettek a csoportban.

A Slovan vezetőedzője az a Vladimír Weiss, aki 2010-ben a szlovák válogatott szövetségi kapitánya volt. A csoportkörből akkor az olaszokat megelőzve jutottak a nyolcaddöntőbe, ahol aztán Hollandia állította meg északi szomszédainkat.

Szerző: Wéninger Ákos

További hírek