LEÁNY U19 SZEZONÉRTÉKELŐ

"A lányok közötti összhang az egész szezonban remek volt"

Léki Miklós vezetőedző értékelte a Leány Regionális U19 Észak-Nyugati csoportban bajnoki címet szerző csapatunk szezonját.

Az utolsó fordulóig szoros versenyfutás végén sikerült megszerezni a bajnoki címet. Mi emelte a Vidit az ellenfelek fölé?

Elsősorban a csapategységet emelném ki. A lányok közötti összhang az edzéseken és a mérkőzéseken is remek volt, és úgy érzem, a játékos-edző szakmai viszony is teljesen megfelelő volt. Fontosnak tartottuk, hogy ezt a kialakult egységet az egész szezonon át megőrizzük, illetve még jobban megerősítsük, ezért különböző játékokat és csapatépítőket is szerveztünk. Emellett a jó szereplésünkben nagy segítség volt a fiatalabb korosztályban dolgozó edzők munkája, illetve több játékosunk az NB I-esekkel is együtt edzhetett, ezek is segítettek abban, hogy sikeres csapattá gyúrjuk őket.

A Pápa volt a nagy vetélytárs a bajnoki címért folyó küzdelemben, márciusban tőlük szenvedtük el szezonbeli egyetlen vereségünket, majd utána zsinórban nyolc győzelemmel sikerült behúzni a bajnokságot. Mennyire volt motiváló volt ez a rivalizálás?

Utólag visszagondolva ez volt a szezon egyik szépsége, hogy folyamatosan egészséges nyomás alatt kellett játszanunk. Az U19-es korosztályban a képzés a legfontosabb, ebben is segített, plusz motivációt adott a lányoknak, hogy tudták, nem fér bele a nem megfelelő eredmény és teljesítmény. A Pápa elleni vereséget nagyon sajnáltuk. Annyi nehezítő körülmény volt, hogy két nagyon fontos játékosunk is hiányzott a mérkőzésen; a kapitány, Tóth Alexandra és a bajnokság gólkirálya, Bors Tímea, akik nemcsak a játékuk, de a csapategységre gyakorolt hatásuk miatt is kulcsszereplők voltak az idei Vidiben.

Mennyire nehéz egy U19-es csapatot irányítani abból a szempontból, hogy folyamatosan jönnek az U16-ból a lányok, vagy éppen az NB I-es csapatba kerülnek fel játékosok és meccsről meccsre sok változás lehet a keretben?

Természetesen ez nem könnyű, de a jó kommunikáció nagy segítség ebben. Mind az edzéseket, mind a mérkőzéseket tekintve komoly logisztikai feladat eldönteni, hogy melyik játékosunk melyik korosztályban játsszon. Figyelembe kell venni a megfelelő meccsterhelést, hogy melyik csapatunk milyen erősségű ellenfél ellen játszik és hogy az adott játékos fejlődése szempontjából neki melyik lenne az ideális. Ez ennek a munkának a nehézsége és egyben a szépsége is. Szerencsére Varga Ferivel, az U16-os csapat edzőjével, Andorka Petivel, a felnőttek vezetőedzőjével és az egészet összefogó Szimán Bálinttal folyamatosan kommunikáltunk, hogy mindig a lehető legjobb versenyhelyzetet teremtsük meg a lányok számára. A játékosok is dicséret érdemelnek, hiszen voltak, akik az U16 és az U19 mellett a felnőttben is pályára léptek és a nem megszokott csapatban is mindig a maximumra törekedtek, szóval le a kalappal előttük is.

A Vidiből került ki a szezon gólkirálya, Bors Tímea és a második legjobb góllövőt is mi adtuk Bakó Alexandra személyében.

Így van, remek szezonjuk volt. Mindketten 2004-es születésűek, túlkorosként játszottak nálunk és nagy értékei voltak a csapatunknak. Sokáig fej-fej mellett haladtak a góllövőlistán, végül az utolsó fordulókban Bors Timi több gólt lőve ellépett. Az U19-ben ők a következő évadban már nem játszhatnak, számukra lezárult egy korszak, láttam rajtuk, hogy az utolsó meccs után ezt picit meg is könnyezték. Remélem, hogy mindketten a futball mellett maradnak.

Szerző: Csik Tamás

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek