A "kedvenc" ellenfelünk - videóval!

A Videoton FC és a Vasas eddigi összecsapásai rengeteg érdekességet hoztak, öszeállításunkban ezekből válogattunk.

Galériánkban az augusztusi Videoton FC - Vasas legjobb pillanatait tekinthetik meg.

A legelső bajnoki:
A két csapat első bajnokija egyben egyesületünk premierje is volt a legmagasabb osztályban. 1968. március 3-án az abszolút újonc Videoton Angyalföldön mutatkozott be az NBI-ben, a jóval esélyesebb Vasas otthonában ugyan Csukovics László a 83. percben megszerezte a fehérvári labdarúgás első élvonalbeli gólját, ám a fővárosiak így is nyertek 6-1-re.

A legelső Vidi győzelem:
A párosítás ötödik meccséig, az 1970/1971-es szezonig kellett várniuk a fehérvári drukkereknek a Videoton első diadalára. A 22. fordulóban, idegenben vertük meg a Vasast 1-0-ra Wollek Tibor villanásával. Az első hazai sikerre az 1972/1973-as szezonig kellett várni, az első négy fehérvári bajnoki ugyanis kivétel nélkül döntetlenre (1-1, 2-2, 0-0, 1-1) végződött. Az 1972. november 18-án aztán kijött a lépés, Burka, Szalmásy és Karsai góljaival 3-0-ra nyert a Vidi saját közönsége előtt a Vasas ellen.

A legnagyobb arányú siker:
Az 1988/1989-es idény 13., számunkra szerencsés fordulójában 4-0-ra nyertünk az angyalföldiek ellen, Petres Tamás duplája mellett Németh és Máriási vette be a Vasas kapuját. Három góllal többször is nyertünk a fővársiak ellen, hazai pályán öt, idegenben egy alkalommal. Az utolsó ilyen különbségű diadalunk a most zajló szezon 2. fordulójában, 2010. augusztus 8-án esett, Alves, Elek Ákos és Goran Vujovics találataival 3-0-ra nyertünk Sóstón.

A legjobb idegenbeli széria:
Az elmúlt 12 esztendőben a Fáy utcai Vasas-pálya volt a Videoton FC egyik kedvenc úticélja, 1998 óta ugyanis mindössze egy vereséget szenvedett el csapatunk az Angyalföldre tett látogatások alkalmával. 1998 novemberében 2-1-re nyert hazai pályán a Vasas, ám ezt követően 7 mérkőzésen keresztül veretlenek maradtunk a fővárosban, ezeken a meccseken 4 győzelmet és 3 döntetlent könyvelhettünk el. A remek széria pontosan 10 esztendeig, 2008 novemberéig tartott ki, amikor a Vasas 4-1-re nyert, ám a legutóbbi szezonban ismét a Vidi ünnepelhetett 4-2-es diadalt az Illovszky Stadionban.

A legjobb egyéni teljesítmény:
Nem kell messze mennünk a történelemben, épp az előbb említett 4-2-es diadal hozta André Alves remeklését. A 2009/2010-es idény 13. fordulójában a Fáy utcában triplázott brazil támadónk, aki az 53. percben fejesből talált be, majd a 86. percben higgadtan értékesített egy büntetőt. A koronát két perccel később tette fel teljesítményére, amikor a kapust is kicselezve alakította ki a 4-2-es Vidi sikert.

Legemlékezetesebb meccs:
Nem csak az elmúlt évek kiemelkedő idegenbeli mérlege miatt kedvenc ellenfelünk a Vasas! Hiába találkozott a két csapat 82 bajnokin az élvonalban, a legemlékezetesebb meccset mégis a Magyar Kupában játszották. A 2005/2006-os kiírás alkalmával mindkét gárda a döntőig menetelt, az Albert Stadionban rendezett finálé aztán Vidi-fiesztát hozott. Csapatunk Sitku Illés és Schwarcz Zoltán góljaival 2-2-re végzett a Vasas ellen, a büntetők során aztán jött Sebők Zsolt parádéja, Sebi két tizenegyest is hárított, csapatunk így első ízben emelhette magasba a díszes trófeát!

Videoton FC - Vasas SC
Magyar Kupa Döntő 2006.05.17. FC Fehérvár - Vasas 2-2 (tizenegyesekkel 6-5)

A legtöbb gólt hozó bajnoki:
Az 1968-as 1-6-os vereség és a 2007-es 5-2 arányú győzelem a maga 7-7 találatával a két csapat leggólgazdagabb bajnokijának számít.

A legtöbb gólt rúgó játékos:
Szabó Józsefé a cím, akinek egyik kedvenc ellenfele volt a Vasas, hiszen pályafutása alatt nyolc gólt vágott Vidi-támadóként a fővárosi gárdának. Mindössze egy találat különbséggel követi őt Wollek Tibor, míg Tiber László 6, Novath György 5 alkalommal volt eredményes a Vasas ellen.

Fábián Mihály lesz.
Segítői Erős Gábor és dr. Varga Zsolt lesznek.

Szerző: Németh Zoltán

További hírek