Kedden a Bayern München BL-ellenfelével játszunk

Az elmúlt 10 évben mindig a dobogón végzett hazája bajnokságában az FC Basel, a MU-t pedig kiütötték az idei Bajnokok Ligájából.

Ha a svájci bajnokság 1897 óta íródó történelmét nézzük, akkor viszont "csak" a harmadikok, ugyanis 14 bajnoki címükkel szemben a Grasshoppers 27-et, a Servette pedig 17-et szerzett eddig.
De csak a 2000-es éveket tekintve a svájci bajnokság egyértelmű egyeduralkodója a Bebbi becenévre hallgató FC Basel.

2011 legjobb svájci csapata

2011-ben a bajnoki cím mellé begyűjtötték az úgynevezett Uhren-Kupát is. Ez egy négycsapatos minitorna, amit minden évben megrendeznek, és amin korábban csak svájci csapatok indultak, de az elmúlt években nemzetközivé vált. Tavaly a Basel a Hertha, a West Ham és a Young Boys csapatai között bizonyult a legjobbnak. Nem kis meglepetésre azonban a Svájci Kupát, amit egyébként eddig 10 alkalommal sikerült megnyerniük, tavaly az FC Sion hódította el. 

2010-11-es szezonban még a Debrecennel meccseltek

2009 óta a csapat edzője az a Thorsten Fink volt, aki korábban a német rekordbajnok FC Bayern München egyik meghatározó labdarúgója volt 1997 és 2003 között. Fink azonban 2011. októberében távozott a kispadról, miután a Hamburg felkérésére igent mondott. A baseli csapat vezetőedzőjének a korábbi másodedzőt, Heiko Vogelt nevezték ki, aki 1998 és 2007 között a Bayern München utánpótlás-csapatainál edzősködött, ezt követően pedig Fink segítője volt előbb a német harmadik ligás FC Ingolstadt-nál, majd az FC Baselnél is.

A Basel a 2010-2011-es szezonban, a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában a DVSC-t ütötte ki, összesítésben 5-1-re. Miután a rájátszásban az FC Sheriff Tiraspol sem jelentett akadályt, így bejutottak a BL-csoportkörébe, ahol az "E" jelű csoportban a harmadik helyen végeztek az FC Bayern München és az AS Roma mögött, megelőzve a román CFR Cluj-t. Azonban egy bravúrt azért sikerült a csoportkörben is bemutatniuk, hiszen egy fantasztikus meccsen 3-1-re nyerni tudtak Rómában.

Most továbbjutottak a BL-csoportkörből

Az idei szezonban az FC Baselnek már nem kellett BL-selejtezőket játszania, egyből a csoportkörben kezdett. Ráadásul az első mérkőzésen, a román Oțelul Galați ellen sikerült mindhárom pontot bezsebelniük, ezt követően pedig az idei BL egyik legfordulatosabb meccsén értek el 3-3-as döntetlent a Manchester United otthonában. Pedig a Vörös Ördögök a 17. percben már 2-0-ra vezettek (Welbeck a 16. és a 17. percben is eredményes volt) azonban a svájciak remek játékkal megfordították az eredményt, és a két Frei (Fabian és Alexander) góljaival a 76. percben már 3-2-re vezettek az Old Trafford-on, végül a MU a 91. percben mentett pontot Young góljával. Ezt követően a Benficatól hazai pályán kikaptak 2-0-ra, majd Portugáliában a "visszavágón" 1-1-es döntetlent értek el. Romániában 3-2-re verték az Oțelul Galațit végül következett az idei BL eddigi legnagyobb meglepetése, ugyanis a mindent eldöntő utolsó csoportmeccsen, hazai pályán 2-1-re legyőzték Sir Alex Ferguson csapatát, így kiharcolva a továbbjutást a csoportból, ami egyben azt is jelentette, hogy emberemlékezet óta először nem jutott tovább a MU az egyenes kieséses szakaszba. Oda, ahol az FC Basel következő ellenfele a Bayern München lesz. (Decemberben napvilágot látott az a hír, hogy kizárhatják a svájci csapatot a BL-ből, azonban úgy tűnik, a vitás kérdésben sikerült a svájci szövetségnek mára olyan megoldást találnia, amely lehetővé teszi azt, hogy a Basel folytathassa a szereplését a Bajnokok Ligájában)

Óriási volt az öröm Baselben, miután a csapat legyőzte a MU-t 2-1-re a Bajnokok Ligájában.

Ár-érték

Ha számokban, pontosabban fogalmazva euróban szeretnénk a Vidit és a Baselt összehasonlítani, akkor a legbeszédesebb adat, hogy a svájci bajnokcsapat, mindössze 20 éves középpályásának, Xherdan Shaqirinek az értékét többre becsülik, mint a Videoton FC egész keretének összértékét. A nyáron többek közt a Newcastle-lel és az Aston Villaval is szóba hozott játékos ára jelenleg 12 és fél millió Euró körül van, ezzel ő a Basel legértékesebb labdarúgója. A 19 éves Granit Xhaka értéke pedig körülbelül 6 millió euró. Rajtuk kívül még 10 játékosa ára haladja meg az 1 millió eurót. Az FC Basel játékosainak összértéke körülbelül 50 millió Euró.

Marbellai mérlegük

A Spanyolországban edzőtáborozó FC Basel 14-én, szombaton, 400 néző előtt a holland Feyenoorddal meccselt a Marbella Football Centerben, és 3-1-es első félidőt követően 3-3-as döntetlent ért el. Előtte két nappal a szintén holland NEC Nijmegen elleni mérkőzésen pedig nem született gól. 

A Videoton FC - FC Basel felkészülési mérkőzést január 17-én, kedden délután 16 órakor játsszák Spanyolországban. A mérkőzésről honlapunk online-közvetítéssel jelentkezik.

(Fotó: fcb.ch)

Szerző: Wéninger Ákos

További hírek