28 évvel az utolsó magyarországi bajnoki döntő után megszólalnak a vidis kötődésű főszereplők

Nagyon ritkán fordul elő, hogy a bajnoki címről az érintett csapatok egymás elleni összecsapása döntsön, ráadásul az utolsó fordulóban. Hazánkban utoljára 1989-ben történt ilyen.

Ahogy azt a néhány nappal ezelőtti statisztikai cikkünkben is megírtuk, Magyarországon utoljára az 1988/1989-es szezonban rendeztek bajnoki döntővel felérő NB I-es mérkőzést. Akkor a záró forduló előtt, a Honvédnak és az MTK-nak is 58-58 pontja volt. A Vidi négy egykori legendája, Disztl Péter, Disztl László, Csuhay József és Vadász Imre is ott volt a pályán. A Disztl-testvérek és Csuhay a piros-feketéknél, Vadász Imre pedig az MTK labdarúgójaként szerepelt a rangadón, amelyet végül Szijjártó István - aki néhány éve a Vidi II mellett dolgozott edzőként - duplájával a kispestiek nyertek meg. Honlapunk a szombat esti Bp. Honvéd - Videoton FC bajnoki döntő kapcsán kereste meg az egykori főszereplőket, akik nem csak a 28 évvel ezelőtti eseményeket idézték fel, de azt is elárulták, mit várnak a mostani mérkőzéstől.

DISZTL LÁSZLÓ

"Különleges és nagyon ritka dolog az, hogy a bajnoki címről tulajdonképpen egyetlen mérkőzés döntsön az első és a második helyezett között. Úgy is mondhatnám, hogy ez nagyszerű csattanója egy végig kiélezett és izgalmas bajnokságnak. Biztos vagyok benne, hogy különleges élmény lesz a játékosoknak és a szurkolóknak is. Felemelő és nagyszerű érzés játékosként bajnokságot nyerni, de egyetlen bajnoki cím sem ér fel akkora katarzissal, mint egy ilyen szituációban győzedelmeskedni - szombat este reményeim szerint a Vidi-szurkolók is megtapasztalhatják ezt az érzést"

DISZTL PÉTER

"1989-ben a Honvéd játékosaként én is részese lehettem egy bajnoki döntőnek. Akárcsak most, akkor is óriási érdeklődés előzte meg azt a találkozót, telt ház előtt fogadtuk az MTK-t. Úgy érzem, magabiztosan és megérdemelten nyertünk, a kék-fehérek nem igazán tudtak veszélyes helyzetet kialakítani a kapunk előtt. Mi végig nagyon jól játszottunk, és Szijjártó Pista tőle szokatlan módon két gólt is fejelt (nevet). A Honvédban eltöltött időszakra és a két bajnoki címre is nagyon jó szívvel gondolok vissza a mai napig. Rengeteg barátom van, akiket a Honvédban ismertem meg, és bár sosem titkoltam, hogy nekem a Vidi a mindenem, de azért a Honvéd is fontos része az életemnek. 1989-ben összesen négy játékos volt a pályán az UEFA-Kupa-döntős Vidiből, hárman voltunk a Honvédban, Vadász Imi pedig a kék-fehéreknél. Nem szeretném a szombati mérkőzés esélyeit komolyabban boncolgatni, csupán annyit kívánok, hogy az a csapat nyerje meg a bajnokságot, amelyik a döntő napján jobb formában lesz, amelyik jobban meg tud birkózni a vállára nehezedő súllyal"

SZIJJÁRTÓ ISTVÁN

"Emlékszem, zaklatott esztendő volt a Honvédnál az 1988/1989-es idény, az okokat most nem részletezném. A bajnokság második felére azonban összeállt a csapat, minden mérkőzés élet-halál harc volt számunkra. Az utolsó fordulóban a kiváló erőkből álló MTK-t fogadtuk, az a meccs döntött a bajnoki címről. Utólag mondhatjuk azt, a vártnál jóval simábban nyertünk, de egyáltalán nem ígérkezett könnyű meccsnek. A szív és a lélek diadala volt az a győzelem és a bajnoki cím is. Az ember ritkán él át olyan eufóriát, mint amilyet mi játékosok - és velünk együtt több ezer szurkoló is - aznap a hármas sípszót követően átéltünk. Pályafutásom egyik legemlékezetesebb meccse volt, hiszen az én két gólommal nyertük meg a bajnoki döntőt, de természetesen az érdem az egész csapaté volt.

Szombat este két nagyon erős gárda néz majd farkasszemet egymással a Bozsik Stadionban. Ilyen kiélezett helyzetben apróságokon múlhat minden. Amelyik csapat képes lesz hideg fejjel végigfutballozni a 90 percet, az meg fogja nyerni a találkozót, és a bajnokságot is."

CSUHAY JÓZSEF

"A szezon elején a két klub minden bizonnyal teljesen más célkitűzéssel vágott neki a bajnokságnak, és bizonyos szempontból más-más úton járva jutottak el a bajnoki cím kapujába. A kispestieknél nagy hangsúlyt helyeznek évek óta a saját akadémiájukra, és a fiatal játékosokra, míg a Vidiben sokkal több minőségi labdarúgó szerepel. Nagyon kíváncsi leszek, melyik csapaton lesz majd nagyobb nyomás. A Vidi számára a szezon kezdetétől a bajnoki cím volt a célkitűzés, míg a Honvéd hazai környezetben lép pályára, és 1993 óta nem volt soha ilyen közel ahhoz, hogy újra aranyérmes legyen. Nem nagyon emlékszem olyan magyar bajnokira az elmúlt 20 évben, amelyre gyakorlatilag néhány óra alatt elkapkodták az összes jegyet. Bízom benne, hogy ez a találkozó méltó lezárása lesz ennek a páratlanul izgalmas bajnokságnak. Ha a Vidi képes lesz ismét olyan minőségi labdarúgást bemutatni, mint legutóbb a Fradi ellen, akkor nem hiszem, hogy aggódniuk kell a fehérvári drukkereknek. Ugyanakkor a Honvédnak is minden esélye megvan arra, hogy megszerezze történelme 14. bajnoki címét szombat este."

VADÁSZ IMRE

"1989-ben az MTK játékosaként szerepeltem bajnoki döntőn a Honvéd otthonában. Emlékszem, télen kerültem az MTK-ba és nagyon rosszul kezdtük a tavaszt - zsinórban három vereséggel. A legfájóbb talán a hazai, Békéscsaba elleni zakó volt, hiszen a 68. percben még 2-0-ra mi vezettünk, végül a 91. percben megszerezte a győztes gólt a Békéscsaba. Ezután rendeztük sorainkat, végül pedig bajnoki döntőt játszottunk Kispesten. Verebes Józsi bácsival ugyanúgy készültünk arra a bajnokira is, mint az összes többire. Ugyanaz volt a csapat heti programja, sőt, ugyanúgy edzettünk a meccs napján délelőtt, mint a szezonban bármikor korábban. Azt mondta Józsi bácsi, hogy nagyon fontos, hogy már délelőtt magunkba szippantsuk a fű illatát (nevet). A Honvéd azonban felénk tudott kerekedni, és megérdemelten nyerte meg a meccset és a bajnokságot is.  A mai Honvéd - főleg hazai pályán - bombaerős csapat, ráadásul nekik már a döntetlen is megfelelő eredmény. Ettől függetlenül kizártnak tartom, hogy 0-0-ra játszanának. Ez lesz az a találkozó, amit az egyéniségek dönthetnek el. Számomra az a legérdekesebb kérdés, hogy vajon a bajnoki címre kiéhezett fiatalok lesznek motiváltabbak, vagy a nagyon rutinos fehérvári labdarúgók, akik többsége már nyert bajnokságot? Az biztos, hogy amelyik csapat nyerni tud, az nem érdemtelenül lesz idén az NB I bajnoka."

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: vidi.hu