10 éves orosz csapattal játszunk csütörtökön felkészülési mérkőzést

Az FK Krasznodar három éve kiütötte a DVTK-t az EL-ből, tavaly pedig gól nélküli döntetlent játszottunk velük szintén a spanyol edzőtáborban.

Az FK Krasznodart 2008 februárjában alapították, a csapat színe zöld-fekete. Az elmúlt 10 évben két alkalommal is úgy jutott fel magasabb osztályba az együttes, hogy nem végzett feljutó helyen. 2008-ban a harmadosztály (2. Division) bronzérmét szerezték meg, mégis az FNL-be (1. Division) kerültek, mert a feljutó helyen végző Szaturn anyagi gondok miatt visszalépett. 2010-ben pedig az orosz másodosztályban az 5. helyén végeztek, de a másodosztály harmadik és negyedik helyezettje, a Nyizsnyij Novgorod és a KAMAZ Naberezsnije Cselni nem rendelkezett az induláshoz szükséges tőkével. 

Az első két évben átlagos középcsapat volt az FK Krasznodar az orosz élvonalban, előbb a 9. majd a 10. helyen végzett a bajnokságban. Az áttörést a 2013-14-es idény hozta, ekkor a pontvadászatban az 5. helyen végeztek, ráadásul Orosz Kupa-döntőt játszhattak a Rostov ellen. A 0-0-val végződött mérkőzést végül büntetőkkel 6-5-re elvesztette az FK Krasznodar.

Egy évvel később, rövid történetük legjobb bajnoki szezonját produkálták, és az idény végén a dobogó legalsó fokára léphettek fel. Az Európa Liga második selejtezőkörében indulhattak, és 9-0-ás összesítéssel léptek túl az észt Sillamäe Kalev csapatán, majd a harmadik körben a Diósgyőrt búcsúztatták 8-1-es összesítéssel. Végül a rájátszásban a spanyol Real Sociedad sem tudta megállítani az orosz csapatot, amelyik 3-1-es összesítéssel jutott az EL-csoportkörbe, ahol az Everton, a Wolfsburg és a Lille várt a Krasznodarra. Az orosz csapat végül 6 pontot szerezve a csoport 3. helyén végzett az angol és a német együttes mögött.

2016-ban a legjobb 32 közé jutottak az EL-ben, ahol a cseh Sparta Praha 4-0-ás összesítéssel ejtette ki az orosz csapatot, egy esztendővel később viszont már a legjobb 16-ig jutottak, ekkor azonban a spanyol Celta Vigo jutott tovább 4-1-es összesítéssel.

A 2017-2018-as idényben az orosz bajnokságban a 4. helyen állnak pillanatnyilag. 9 ponttal vannak lemaradva az éllovas Lokomotív Moszkva mögött, a második és harmadik helyezett Zenit és Spartak Moszkva azonban csak 1-1 ponttal van a Krasznodar előtt.

Érdekesség, hogy míg tavaly "csak" 78,6 millió eurót ért az FK Krasznodar kerete, addig most 87,6 millió euró a csapat becsült összértéke. Ebben nagy szerepe van Fedor Smolovnak, aki egy évvel ezelőtt 10 millió eurót ért, jelenlegi becsült piaci értéke meghaladja a 15 millió eurót. Januárban arról szóltak a hírek, hogy az orosz válogatott csapatkapitányát megvásárolja a West Ham United, végül azonban január 31-ig nem jött létre a transzfer, sőt február 6-án pályára lépett az FK Krasznodar - Strømsgodset felkészülési mérkőzésen, melyet az oroszok 2-1-re megnyertek éppen Smolov találatával.

Egy évvel ezelőtt, szintén Marbellában, gól nélküli döntetlent játszottunk az FK Krasznodar ellen. Csütörtökön 16 órakor ismét farkasszemet néz egymással a két csapat.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: facebook.com/FCKrasnodar/

További hírek